Dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden, ABD merkezli IBM yüz tanıma teknolojisi geliştirmeye son verdiklerini ve teknolojisinin kitle denetimi ve ırkçı profil oluşturulması amacıyla kullanılmasına karşı çıkacaklarını açıkladı.
Sky News'un haberine göre, IBM CEO’su Arvind Krishna açıklamayı, ABD Kongresi üyelerine hitaben kaleme aldığı mektupla yaptı.
Teknoloji firması kararını, gözaltına alındığı sırada polis tarafından öldürülen George Floyd’un ardından ABD genelinde düzenlenen protestoların ardından aldı.
Krishna mektubunda, “IBM, başka tedarikçilerin sağladığı yüz tanıma teknolojisi de dahil herhangi bir teknolojinin kitle denetimi, ırkçı profil oluşturma, en temel insan hak ve özgürlüklerinin ihlali için ya da değer ve ilkelerimizle uyuşmayan herhangi bir kullanımına katiyen karşı çıkıyor” ifadelerine yer verdi.
Ülke genelinde pek çok hükümet yetkilisi de, kolluk kuvvetlerinin denetimini artırmayı amaçlayan polis şiddetine ve ırksal adaletsizliğe yönelik reformlar öneriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cory Booker ve Kamala Harris gibi önde gelen ABD senatörlerine gönderilen mektup ayrıca emniyet faaliyetlerine dair daha fazla şeffaflık ve hesap verilebilirlik talep ediyor.
ABD hükümetinin Aralık 2019’da yürüttüğü araştırmada yüz tanıma algoritmalarının Afro-Amerikalı ve Asyalı yüzleri tanımlamakta beyaz veya soluk benizlilere kıyasla çok daha az başarılı olduğu ortaya konmuştu.
ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün (NIST) araştırması, teknolojinin Afro-Amerikalı kadınların tanımlamasını yanlış yapma ihtimalinin çok daha fazla olduğunu saptamıştı.
Kolluk kuvvetleri ve özel şirketler tarafından kullanılan bu teknolojinin yüz tanıma algoritmalarının çoğunda demografik farklılıklar konusunda geniş bir doğruluk aralığı mevcut. Bu nedenle teknolojinin gizlilik ve hak ihlallerinde rol oynadığı yönünde eleştiriler dile getiriliyor.
IBM daha önce teknolojiye yönelik eleştirileri yumuşatmak amacıyla 2018’de yüz tanıma modelinin veri kümesini yayımlamıştı. Fakat firmanın Ocak 2019’da Flickr’dan kullanıcıların onayını almadan epey geniş bir veri setini paylaşması tartışma yaratmıştı.
Independent Türkçe, Sky News