Kovid-19 geçiren bazı çocuklarda iyileştikten sonra Kawasaki'ye benzer semptomlar görülüyor

Araştırmacılar iltihaplı hastalığın, bağışıklık sistemi Kovid-19 virüsünü yendikten sonra oluşan antikorlarla ilişkili olduğunu doğrulayan test geliştirdi

Şu ana kadar dünya genelinde Kovid-19'dan iyileşenlerin sayısının 3 milyon 500 bini geçtiği belirtiliyor (Unsplash)

Uzmanlar daha önce koronavirüs testi negatif çıkmış ve hastalığa dair hiçbir belirti göstermeyen çocuklarda yeni ortaya çıkan çoklu sistem inflamasyon rahatsızlığının belirme tehlikesi olabileceğini saptadı.

Birmingham Üniversitesi'nden araştırma ekibi kan damarlarının şişmesine sebep olan iltihaplı rahatsızlık Kawasaki hastalığında görülen belirtilere benzer semptomlarla hastaneye kaldırılan çocuklara konan tanıyı doğrulayacak antikor testi geliştirdi.

Geçen haftalarda Birleşik Krallık (BK), ABD ve Avrupa genelinde çocuklarda ateş, isilik, göz kızarıklığı, dudaklar, avuç içi ve ayak tabanlarında kızarıklık görüldüğüne dair pek çok haber aktarıldı. Yeni rahatsızlık, Geçici olarak SARS-CoV-2'yle ilişkili Pediatrik Çoklu Sistem İnflamasyon Rahatsızlığı (PIMS-TS) diye adlandırıldı.

Rahatsızlığın belirtileriyle hastaneye kaldırılan çocukların sayısı endişe verici olsa da uzmanlar, rahatsızlığın hala hayli nadir görüldüğünü ve ebeveynlerin genel olarak telaşlanması için neden olmadığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK'de 100'e yakın çocuk hastalığa yakalandı. Çocukların çoğunun polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi kullanan Kovid-19 testi negatif çıkmasına rağmen antikor testleri pozitif çıktı. Doktorlara göre bu, rahatsızlığın bağışıklık sistemi virüsün üstesinden geldikten sonra oluşan antikorlardan kaynaklandığını gösteriyor.

Birmingham'daki araştırmacıların geliştirdiği kan testinin de bunu doğruladığı görülüyor. Test sonuçları, test yapılan her çocukta yüksek düzeylerde anti-SARS-CoV-2 antikorları bulunduğunu ortaya koydu. Tespit edilen antikor örüntüsü enfeksiyonun yüksek ihtimalle haftalar, hatta aylar önce gerçekleştiğini gösterdi.

PCR testi virüsün genetik bilgisini tespit eder ve sadece kişi aktif enfeksiyon dönemindeyse pozitif sonuç verir. Mevcut Kovid-19 test verilerinin çoğu PCR testlerinden alınıyor.

Birmingham Üniversitesi İmmünoloji ve İmmünoterapi Enstitüsü'nden araştırmanın başında bulunan, danışman immünolog Dr. Alex Richter şöyle dedi:

Akademik ilkelerden yararlanarak test geliştirmeye odaklanılmasıyla, SARS-CoV-2 enfeksiyonuna maruz kalıp kalınmadığını tespit edebilecek hassas antikor testi tasarladık.

Test, toplumumuzda kaç kişinin Kovid-19'a yakalandığını anlamak için kullanılacak ama testin bu hasta çocuklarda PIMS-TS'yi tespit eden başka bir kullanımını keşfettik.

Birmingham Kadın ve Çocuk Ulusal Sağlık Hizmeti Vakfı'nda pediatrik bakım danışmanı olan Dr. Barney Scholefield, “Birmingham Üniversitesi'nin immünoloji dalındaki en gelişmiş uzmanlığının ve yeni hassas antikor testinin kullanılması, hızlı tanı koymada ve PIMS-TS'i kritik düzeyde geçiren çocukların erken tedavisinde önemli rol oynuyor" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU