Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Kenan Ata Hasbal isimli öğrenciye bıraktı.
Konuşmasına Atatürk’ü anarak başlayan Hasbal, “Sizlerle bakanlığım süresince okullarda ve eğitimde yapmak istediğim ufak değişiklikleri paylaşmak istiyorum” diyerek önerilerini sıraladı. Küçük öğrenci değiştirmek istediklerini şöyle anlattı:
Okul bahçelerimiz bundan sonra daha fazla yeşil alan barındıracak ve meyve ağaçlarıyla dolu olacak. Okul bahçelerine kaydırak, salıncak ve ağaç evleri kuracağız.
Her okulumuzun bahçesinde bir sera olacak. İçerisinde bitki ve yiyecekler öğrenciler tarafından yetiştirilecek.
Her okulumuzun en az bir tane sahiplendirilmiş evcil hayvanı olacak. Bu hayvanlarımızın her türlü ihtiyaçlarıyla öğrencilerimiz ilgilenecek.
Okullarımızda resim, müzik, bilişim atölyelerinin sayıları arttırılıp var olan atölyelerimiz geliştirilecek. Öğrencilerin çömlekler yapabileceği çömlekçilik atölyelerinin yanı sıra çinicilik, ebru, ipek böcekçiliği, enstrüman yapımı gibi geleneksel el sanatları ve değerlerin öğretildiği atölyeler açacağız.
Bütün eğitim kademelerine drama dersi ekleyerek her öğrencinin drama etkinlikleriyle kendini daha iyi ifade etmesini sağlayacağız.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yaşayan kütüphane, açık kantin
Yaşayan kütüphane yetkinlikleri ile kütüphanelerimiz sessiz sedasız yerlerden öğrencilerin vakit geçirmeye can attığı mekanlara dönüştürülecek. Kütüphanelerimizde her ay bir yazar buluşması düzenlenerek, öğrencilerimizin şair ve yazarlarla bir araya gelerek kitap söyleyicileri yapmasını sağlayacağız.
Ayrıca okullarımıza kutu oyunları ve yakı zeka oyunları sınıfları yaparak çocukların oynayarak öğrenmesini ve zeka gelişimini destekleyeceğiz.
Okullarda açık kantin uygulaması gerçekleştirerek bu uygulama kapsamında kantinlerde yetişkin bireyler olmadan ürünler ve paralar açık olacak şekilde öğrenciler paralarını kendileri hesaplayıp alışveriş edecekler. Bu uygulamamızla okullardaki güven ortamını desteklemeye planlıyoruz. Ayrıca öğrencilerin mutfak becerilerini geliştirebilmeleri için kantinlerde kendi atıştırmalıklarını hazırlayabilecekleri küçük alanlar tasarlayacağız.
Bu etkinlikler kapsamında her okulun kendi atıklarını tekrar geri dönüştürebileceği projeler düzenleyeceğiz ki geri dönüşüm bilinciyle tüm okullarımız kendi kendine yetebilen ve kaynaklarını yenileyebilen kurumlar olsun.
“Hayal odaları yapmayı düşünüyorum”
Spor salonlarımıza ek olarak tırmanma duvarı, kaykay ve paten pisti, trambolin gibi alanlar hazırlayarak öğrencilerin beden gelişimini destekleyeceğiz.
Okullarımızda sadece hayal kurulup, düşüncelerin paylaşılabileceği hayal odaları yapmayı düşünüyorum.
Bu sınıfların tavanlarının camdan olmasını planlıyorum ki öğrenciler gökyüzüne bakarak hayal kurabilsinler.
Okul öncesi seviyesinden başlayarak bütün öğrencilerimizin eğitim hayatının sonuna kadar hayat bilgisi ve trafik dersleri görmeye devam etmesini sağlayacağız. Özellikle bu dersleri seçmemizin nedeni çocuklarımızın ileride hayatta ve trafikte hata yapma ihtimallerini önlemektir.
Öğrencilerimizi kültürel gezilerle destekleyip, doğal fotoğrafçılığı atölyeleri açarak, yaşayarak öğrenmeyi destekleyeceğiz.
Değişen ve gelişen dünyaya ayak uyduran bireyler yetiştirebilmek için ekran önü eğitimi ve medyayı doğru kullanma derslerimizi müfredata ekleyeceğiz.
"Teneffüs süreleriyle ilgili de ekibimle görüşme halindeyim"
Genel olarak bakanlığımız süresince yapmayı planladığımız etkinlikler bunlardır. Bu etkinliklerimiz hedefimiz her öğrencimizi milli bilinçle yetişmiş duyarlı, yardımsever, yaratıcı, estetik zevk sahibi, problem çözebilen, farkındalığı gelişmiş, çağa ayak uydurabilen ve Türk adına dünyayı duyuran nesillere dolayı hayatı hazırlamaktır.
Son olarak teneffüs süreleriyle ilgili de ekibimle görüşme halindeyim. Ufak bir değişikliğe gitmeyi düşünüyoruz.
Bu çalışmalarımızla öğrencilerimizin gelecek hayatlarında çocuk ruhlarını kaybetmemiş yetişkinler olmalarını planlıyoruz.
Independent Türkçe, AA