BBC kameramanı, Beyaz Saray civarındaki gösterilerde polisin kendisine saldırdığı anı görüntüledi

Bu olay, polis ve basının yer aldığı bir dizi saldırının sonuncusu oldu

ABD'de polis şiddetine ve George Floyd'un ölümüne yönelik gösteriler gece saatlerinde de devam ederken Beyaz Saray dışına konuşlandırılan polis ekipleri kasıtlı olarak BBC kameramanına saldırdı.

Pazar gecesi BBC ekibiyle birlikte çekim yapan Peter Murtaugh itildiği anları kamerasıyla görüntüledi ve o video kaydı şimdiden bir milyondan fazla kez izlendi.

10 saniyelik videoda, sayıları en az 12'yi bulan polis ekiplerinin protestoculara uyarıda bulunmaksızın saldırmadan önce Beyaz Saray'dan bir blok ötede sıra halinde dizildiği görülüyor.

Yere düşürülen Murtaugh'ın darbe anında kamerasını sabit tutmaya çalışırken mücadele vermesi duyuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntünün bulanıklaşmasından ve arka planda işaret fişeklerinin ateşlendiğinin duyulmasından önce polis memurunun kalkanının BBC kamerasına doğru hızla ilerlediği görülüyor.

BBC'nin Kuzey Amerika editörü Jon Sopel olayın ardından Twitter'da "Harika kameramanımız Peter Murtaugh polis memuru/ polisler tarafından açıkça hedef alınmıştır" diye yazdı.

BBC News Kuzey Amerika muhabiri Aleem Maqbool olayın ardından pazartesi sabahı videoyu Twitter'da paylaştı.

Maqbool, söz konusu saldırının önceki gece Washington DC'de ve diğer Amerikan şehirlerinde gece 11'den sonra uygulanan sokağa çıkma yasağı öncesinde gerçekleştiğini de ekledi.

Muhabir, Twitter'da "Bu olay sokağa çıkma yasağından önce yaşandı ve basın mensubu olduğu bariz kameramanımız bu akşam Beyaz Saray'dan bir blok ötedeydi" diye yazdı.
 


Birçok Amerikan şehrinde kargaşaların sürdüğü sırada yaşanan bu son olay, polisin hem ulusal hem de yabancı basına yönelik eşi benzeri görülmemiş diğer saldırılarının arasına katıldı.

Cuma günü Minneapolis'te polisin, "Gazeteciyim, gazeteciyim" diye bağırmasına rağmen fotoğrafçı Linda Tirado'ya ateş ettiği belirtildi. Ortada bir kışkırtma olmadan gerçekleşen bu saldırı Tirado'nun bir gözünde görme kaybı ihtimali belirmesine yol açtı.

Kentucky eyaletinin Louisville şehrindeki gösterilerle ilgili bilgi veren bir muhabir de canlı yayın sırasında "Vuruluyorum! Vuruluyorum!" çığlıkları arasında polisin biber gazı dolu mermilerine hedef oldu. 

Bu arada pazar günü protestoların haberini yapan Britanyalı bir fotoğrafçı, kendisini gazeteci olarak tanıttığı halde New York polisi tarafından tutuklandı ve suçlu bulundu.

Bu hafta sonu gerçekleşen gösterilerden gelen diğer haberler de polisin sebepsiz yere protestoculara saldırdığını gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU