ABD'deki protestolarda gözünü kaybeden gazeteciden "eylemlere devam edin" çağrısı

Gazeteci, "Bazıları yaralanmış olmamı, insanların protesto etmeyi bırakması gerektiğini savunmak için kullanıyor" dedi

Linda Tirado eylemler sırasında çekim yaparken gözünden yaralandı (Linda Tirado/Twitter)

George Floyd'un ölümüne yönelik bir protesto sırasında gözünü kaybettiğini söyleyen kadın, insanları gösterilere devam etmeye çağırdı.

Bir polis memurunun 8 dakika boyunca diziyle boynuna bastırdığı Floyd'un ölmesinin ardından Minneapolis'teki protestoları takip eden gazeteci ve fotoğrafçı Linda Tirado, insanlardan kendisi için “sokaklardan ayrılmamalarını” istedi.

Tirado, Twitter'da “Bazılarının yaralanmış olmamı, insanların protesto etmeyi bırakması gerektiğini savunmak için kullanması dikkatimi çekiyor” diye yazdı.

S*** edin, benim için de sokaklarda kalın çünkü ben yapamam.

Tirado ayrıca "Beni vuran protestocular değil, polisti" iddiasında bulundu.
 


Tirado, plastik mermi olduğuna inandığı şeyin yüzüne çarpmasından sonra sol gözünün görme yeteneğini kaybettiğini söyledi. Buna karşın Minneapolis Polisi ise The New York Times'a onlarca yıldır plastik mermi kullanmadıklarını belirtti.

Gazeteye konuşan polis sözcüsü John Elder, "Kendilerini yaraladığımıza inanan kişileri, İçişleri Birimimiz veya Polis Davranışlarını İnceleme Ofisi'yle temasa geçmeye çağırıyoruz" dedi ve olayın yaşandığı sırada meseleden haberdar olmadığını sözlerine ekledi.

Tirado ise The New York Times'a şunları söyledi:

Bir sonraki çekimime hazırlanıyordum, fotoğraf makinemi bir saniyeliğine yere koydum ve sonra yüzüm patladı.

The Independent konuyla ilgili yorum almak için Minneapolis Polis Teşkilatı'yla irtibata geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir polis memuru tarafından yere yatırılması sırasında nefes alabilmek için yalvaran 46 yaşındaki siyahi Floyd'un öldürülmesinin ardından protestocular Minneapolis'in yanı sıra diğer ABD şehirlerinde ve dünya genelinde sokaklara döküldü.

Yakın zamanda kovulan polis memuru Derek Chauvin cuma günü üçüncü derece cinayetle suçlandı.

Floyd'un ölümünden bu yana ABD genelinde on binlerce kişi gece protestolarına katılırken, bazı gösterilerin şiddete dönüşmesiyle 22 şehirde en az bin 600 kişi tutuklandı.
 


Los Angeles'tan Miami'ye, Miami'den Chicago'ya kadar birçok yerde Floyd'un can verirken sarf ettiği “Nefes alamıyorum” haykırışını sloganlaştıran gösteriler cumartesi barışçıl şekilde başlamıştı. Sonrasındaysa bazı göstericilerin trafiği durdurması, arabalarla işyerlerini ateşe vermesi ve çevik kuvvetle çatışmasıyla birlikte olaylar gitgide tırmandı, polis bazen göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle karşılık verdi.

Yüzlerce kişi de pazar günü Siyahilerin Hayatları Önemlidir gösterisi için Londra'daki Trafalgar Meydanı'nda buluştu. Bazı göstericiler "George için Adalet" ve "Güç İçinde Yat" yazılı pankartlar taşıdı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU