Sağlık çalışanlarımıza katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti her zaman ülke olarak bize yardım etti, bize kucak açtı. Biz de elimizden geldiğince onlara insanlığımızı vefamızı göstermek istiyoruz.
Bu cümleler Pakistanlı öğrenci Muhammed Enes’e ait.
Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan Muhammed Enes, Kovid-19 salgını nedeniyle ülkesine gidemedi.
Kaldığı yurtta diğer ülkelerden arkadaşları ile günlerini geçiren Enes, bir yandan online derslerine devam ederken diğer taraftan da sağlık çalışanları için maske üretiyor.
Bu zor dönemde büyük fedakarlıklarla çalışan sağlık çalışanlarına da katkıda bulunduğu için mutlu olduğunu söylüyor.
Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında maske ihtiyacını karşılamak için çalışan okullar arasına İmam Hatip Liseleri de katıldı.
Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Türkmen, maske üretme fikrinin öğretmen ve öğrencilerden geldiğini söylüyor.
Bilişim Teknolojileri öğretmeni Merve Aslan’ın yönetiminde ülkelerine dönemeyen öğrencilerle çalıştıklarını söyleyen Türkmen iki ayaklı bir sistemle çalıştıklarını belirtiyor:
Maske imalatının iki ayağı var. 3D yazıcılar için maskeyi tasarlayan bir ekibimiz var bir de yazıcıdan çıkan maskelerin montajını yapan bir ekip. Tamama yabancı uyruklu uluslararası öğrencilerden oluşuyor. Siperlik maske üretiyorlar. Solunumla ilgi bir aparat da üretiliyoruz. Bu zaman kadar 200 maskenin dağıtımı yapıldı. Bin adet de dağıtım bekleyen maske var.
760 metre karelik geniş bir alanda sosyal mesafeyi koruyarak çalıştıklarını belirten Türkmen, günlük ortalama 40-50 arası siperlik maske ürettiklerini söylüyor.
İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordineli çalışması ile üretilen maskelerin sağlık ocakları ve aile sağlık merkezleri gibi kurumlara gönderildiğini ifade ediyor.
“Türkiye’ye destek olduğumuz için mutluyuz”
Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim almak için Rusya’dan gelen lise 3. sınıf öğrencisi Abbas Ganiev, bu zor dönemde maske üreterek katkı sağladığı için mutlu olduğunu söylüyor:
Biz günden güne daha iyisini yapmak için çabalıyoruz. Çok mutluyum benim de bir katkım olduğu için. Üretmek çok güzel, ilginç bir şey tecrübe kazanıyoruz. Türkiye’ye destek olduğumuz için kendimizi mutlu hissediyoruz.
Gine’den Abdurrahman Bah ise ülkesine gidemediğini ancak burada böyle bir çalışma yapacaklarını öğrenince çok mutlu olduğunu söylüyor:
İnsanlara yardım ettiğim için gurur duyuyorum kendimle. Ailem ile de konuşuyoruz, bizi destekliyor. İnsanlara yardım ettiğim için mutluyum. 3D yazıcılar kullanıyoruz. Makineden çıktıktan sonra çıktıları birleştirme işlemini yapıyorum. Yeni bir tecrübe oluyor benim için.
“Ülkemiz için bir aradayız” sloganıyla üretiyorlar
“Ülkemiz için bir aradayız” sloganıyla harekete geçen okullar arasında hafızlık projesi uygulayan Düzce Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu da var.
Okulun robotik atölyesinde üretilen 6 bin 500 maske hem Düzce’deki hastanelere hem de bölgedeki ve Batman’dan İstanbul’a kadar Türkiye’nin diğer illerindeki hastanelere gönderildi.
Düzce Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu Fen Bilgisi öğretmeni Devrim Ertuğrul, 3D yazıcı ile okulda şimdiye kadar 400 kadar maske ürettiklerini belirtiyor.
Ancak gelen taleplerin artması üzerine dışarıdan bir firma ile anlaşarak 6 bin 500 civarında siperlik ürettiklerini söylüyor:
Sağlık çalışanlarının yanı sıra bu zor dönemde sahada çalışmak durumunda olan insanlarla birebir temasları olan güvenlik güçleri polisler, jandarma, il sağlık müdürlüğü, 112 acil ekipleri vefa destek hattı PTT kimi kurumlardan da talepler oldu.
Düzce Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu Müdürümüz Gürol Ün'ün destek ve çabalarıyla, Düzce ilinde bir hesap yaptık. 10 binden daha fazla maskeye ihtiyaç olduğunu anladık. Dolayısıyla bunu daha kısa yoldan üretme yoluna gitmeye başladık.
Burada da plastik enjeksiyon ile baskı yöntemi var. Bu yöntemde Türkiye’de kimse baskı yapmıyordu. Bizim iletişim kurduğumuz bir firma siperlik plastiklerinin kalıplarını kısa sürede çıkartıp plastik üretimine geçti.
Şu an toplamda 8 bin adet siperlik plastik temin ettik. Ve bunların yaklaşık olarak 6 bin adedini Düzce’de Tıp Fakültesi Devlet Hastanesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Ekipleri, Vefa Destek Hattı, PTT gibi kurumların hepsini ihtiyaçlar nezdinde dağıtım yapıldı.
Kendilerine çok olumlu geri dönüşler olduğunu ifade eden Ertuğrul, İmam Hatip camiasının bilimsel bir çalışma ile 3D yazıcılarla maske kullananları memnun ettiğini söylüyor.
Hafızlık proje okulu İmam Hatip Lisesi olarak bilimsel çalışmalarla bu zor zamanlarda çalışmak durumunda olan görevlilere katkı sunmaktan mutlu olduklarını belirtiyor.
Düzce’de ihtiyaçları dağıttıktan sonra sosyal medyadan kendilerine ulaşan Erzurum’dan İstanbul’a, Batman’dan Denizli’ye kadar 10 ile de siperlik gönderdiklerini belirtiyor.
Toplam 20 bin siperlik ve bin civarında maske üretilerek ilgili birimlere teslim edildi
Türkiye’de 11 Mart’ta koronavirüs (Kovid-19) salgınının görülmesinin ardından alınan önlemler kapsamında maske takmak da yer alıyor.
Türkiye’de birçok meslek lisesi maske üretiyor. O meslek liselerine İmam Hatip liseleri de eklendi.
Türkiye çapında Hatay’dan Samsun’a, Karaman’dan Düzce’ye, Bursa’dan İstanbul’a kadar 48 İmam Hatip Lisesi’nde öğretmen ve öğrenciler sağlık personelinin kullanması için maske ve siperlik üretmeye başladı.
Üretimler robotik kodlama için kurulan atölyelerde gerçekleşiyor. Söz konusu atölyeler maske ve siperlik üretim atölyelerine dönüştürüldü.
Önce tasarım yapılıyor daha sonra 3D yazıcılar vasıtasıyla şimdiye kadar yaklaşık 20 bin siperlik ve bin civarında maske üretilerek ilgili birimlere teslim edildi.
Independent Türkçe
© The Independentturkish