Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticisi Burak Çağlan Kızılhan hakkında, 'FETÖ Borsası'nda menfaat elde ettiği iddiasıyla 28 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan savcı Lütfi Karabacak'a bir milyon dolar rüşvet verdiği iddiasıyla iddianame düzenlendi.
İddianameye göre Kızılhan, bozulan işleri nedeniyle 3,5 ve 5 milyon dolarlık iki çek karşılığında borç aldı. Borç aldığı kişiler, çeklerden ilki olan 3,5 milyon dolarlık ödemeyi Kızılhan'a yaptı.
Ancak Kızılhan, ikinci çeki tahsil edemedi. Çek karşılığında borç veren kişiler, 5 milyon dolarlık çekin vadesi dolunca icra işlemi başlatarak, Kızılhan'a ait Arma Elektropunch adlı şirketin hesaplarına bloke koydurdu.
Bir milyon dolar rüşvet iddiası
İddianamede, Kızılhan'ın 2018 yılının kasım ayında savcı Lütfi Karabacak ve rüşvete aracılık etmekle suçlanan ve Karabacak tarafından MİT personeli olarak tanıtıkan Murat Ayyıldız'la bir araya gelerek yaşadığı durumu aktardığı, çekini icraya koydurtan kişiler hakkında işlem yapılmasını istediği, bunun karşılığında da bir milyon dolar ödeme yapacağı ileri sürüldü.
"Nöbetçi olduğum gün gelin"
Karabacak'ın ise 10 Kasım 2018'de nöbetçi savcı olduğunu belirterek, şikayet dilekçesini o gün verilmesini istediğinin belirtildiği iddianamede, bunun karşılığında 100 bin dolar peşin, 900 bin dolar da işlem yapıldıktan sonra ödeme yapılacağı konusunda anlaşıldığı vurgulandı.
Gözaltı kararı
Kızılhan'ın avukatı aracılığıyla 10 Kasım 2018'de Mahmut Ak, Kamber Ocaklı, Serdar Çınar ve Mehmet Uğur Karadağ hakkında suç duyurusunda bulunduğunun belirtildiği iddianamede, savcı Lütfi Karabacak'ın şüpheliler hakkında işlem başlattığı ve toplanan delillerden sonra 1 Ocak 2019'da gözaltı kararı çıkarttığı ve şahısların gözaltına alındığı ifade edildi.
Savcı karşı taraftan da rüşvet aldı iddiası
Gözaltı işleminin ardından Kızılhan'ın 5 milyon dolarlık çeki karşılığında ödeme yapmayan ve icra işlemi başlatanlar arasında yer alan Kamber Ocaklı, Serdar Çınar ve Mehmet Uğur Karadağ dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesiyle tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Ancak Ocaklı, Çınar ve Karadağ'a liderlik ettiği ileri sürülen Mahmut Ak, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Murat Ayyıldız'ın verdiği ifadeye göre, savcı Lütfi Karabacak, 250 bin dolar rüşvet alarak, Mahmut Ak'ı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etmedi. Yani iddiaya göre savcı Lütfi Karabacak, hem dolandırılan Burak Çağlan Kızılhan'dan, hem de dolandırıcılığa liderlik ettiği ileri sürülen Mahmut Ak'tan rüşvet aldı.
Ayrıca Karabacak, Kızılhan'dan alacağı iddia edilen 100 bin doları peşin 900 bin doları işlem bittikten sonra toplamda bir milyon dolarlık rüşvetin tamamını tahsil edemedi.
Rüşvete aracılık ettiği ileri sürülen Murat Ayyıldız, savcılık ifadesinde Karabacak tarafından Kızılhan'ın avukatına gönderildiğini, Kızılhan'ın avukatının 60 bin dolar para ve "Kalan 540 bin dolar" yazılı bir kağıt verdiğini söyledi.
İddianamede, Karabacak'ın hafta sonu olması nedeniyle Ayyıldız'ı protokol kapısında karşılayıp adliyeye soktuğunun kamera kayıtlarıyla tespit edildiği de belirtildi.
Savcı aracıya parasını vermemiş
İddianamede, Karabacak'ın rüşvete aracılık etmesi karşılığında 100 bin dolara anlaştığı Ayyıldız'a ödemeyi yapmadığı da kaydedildi.
Savcı Lütfi Karabacak ise ifadesinde Murat Ayyıldız'ın tutuklanmasından sonra rüşvet konusunu uydurduğunu savundu.
İlk duruşma 20 Mayıs'ta
5 Şubat'ta mahkemeye sunulan iddianame kabul edilerek, Kızılhan, ortağı Hasan İnce ve rüşvete aracılık ettiği iddiasıyla yargılanan ve başka bir dosya kapsamında tutuklu bulunan Murat Ayyıldız hakkında dava açıldı.
Kızılhan ve İnce 'rüşvet vermek' suçunu, Ayyıldız ise 'nüfuz ticareti' suçunu işlediği iddiasıyla yargılanıyor. Davanın ilk duruşması 20 Mayıs'ta İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
Savcı Lütfi Karabacak ise, 'rüşvet almak' suçu kapsamında Yargıtay'da yargılanıyor.
Kızılhan: Masum ve mağdurum
Davayla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Kızılhan, "Masum ve mağdurum. Ben dolandırıldım ve suç duyurusunda bulundum. Kimseye rüşvet vermedim" dedi.
Lütfi Karabacak'ın 'FETÖ Borsası'yla ilişkisi
FETÖ'den yargılananlara menfaat karşılığında yardım edilmesi, FETÖ Borsası olarak adlandırılıyor. Savcı Lütfi Karabacak, bir başka savcı İsmet Bozkurt'la birlikte 'FETÖ Borsası' iddiasıyla açığa alınmış, haklarında dava açılmıştı. Karabacak, 27 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Karabacak ayrıca, hakkındaki iddialar nedeniyle, 17 Ocak'ta Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından açığa alınmıştı.
© The Independentturkish