Rahşan Ecevit hayatını kaybetti

97 yaşındaki Rahşan Ecevit'in tedavi gördüğü GATA Hastanesi'nde yaşamını yitirdiği bildirildi

Fotoğraf: Twitter

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi de olan, yazar ve siyasetçi Rahşan Ecevit, tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) yaşamını yitirdi.

26 Aralık 2019'da Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (GATA) tedavi altına alınan 97 yaşındaki Rahşan Ecevit, bir gün sonra genel durumunun bozulması nedeniyle dahiliye servisi yoğun bakım kliniğine kaldırıldı.

Rahşan Ecevit, çoklu organ yetmezliği nedeniyle saat 21.10'da yaşamını yitirdi.

Rahşan Ecevit kimdir?

Türk ressam, yazar ve siyasetçi olan Rahşan Ecevit, 1923’te Bursa’da doğdu.

images (2).jpeg


Aslen Selanik’ten Giresun’un Şebinkarahisar’a yerleşmiş bir ailenin çocuğu olan Rahşan Ecevit’in babası Namık Zeki Aral, annesi Zahide Aral’dı.

Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunu olan Rahşan Ecevit'in yazdığı ‘Pülümür’de Aşk’ adlı roman, 2002 yılında tiyatroya uyarlandı. 

1946'da Bülent Ecevit ile evlendi

Rahşan Ecevit, 1946’da Bülent Ecevit ile evlendi.

images (1).jpeg


Kurucusu olduğu DSP’den 4 Haziran 2009 tarihinde istifa etti.

17 Ocak 2010 tarihinde DSHP’nin 2. Genel Başkanlığına seçildi.

22 Mayıs 2010 tarihindeki 33. CHP kurultayına bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılarak, tek başına genel başkan adayı olan ve kazanan Kemal Kılıçdaroğlu’na ve CHP’ye desteğini açıkladı.

5 Mayıs 2015 tarihinde vücundaki sıvı kaybı ve akciğer yetmezliği nedeniyle Ankara GATA’da tedavi gördükten sonra 8 Kasım 2015 tarihinde taburcu edilerek evinde istirahat etmeye çekilmişti.

Hamzakoy günleri

Rahşan Ecevit 12 Eylül darbesinden sonra alıkonuldukları Hamzakoy’daki günlerini şöyle anlatmıştı:

Kardeşim, biz, kirli çamaşırlarımızı ona gönderiyorduk. O yıkayıp, ütüleyip o bize gönderiyordu. Gönderirken de o çamaşırların içine çok güzel kurabiyeler yapıp evde, onları koyuyordu. Ben heyecanla o kurabiyeleri bekliyordum. O kurabiyeler bittiğinde, ‘Bu akşam çayda kurabiye yok’ diyordum. Bülent hep saklarmış bir tane… ‘Al bak bir tane sakladım sana’ diye bir iki gün böyle üst üste bir tane kurabiye bana çıkarıyordu.

 

Koalisyon dönemi

1999’da DSP-MHP-ANAP koalisyonu kurulurken Rahşan Ecevit, "Çocukları örgütlediler, hatta silahlandırdılar. Ya bizden olacaksın ya canından dediler" sözlerini söylemiş ve hükümet ortaklığını içine sindiremediğini ifade etmişti.

Bu açıklama koalisyon görüşmelerinde krize neden olmuş, kriz Hüsamettin Özkan’ın araya girmesiyle çözülmüştü

Rahşan affı: Ben garibanlar için istedim, katiller yararlandı

Asıl adı  Şartla Salıverme Yasası olan kamuoyunda 'Rahşan affı' olarak bilinen Rahşan Ecevit’in “kader mahkumları” için çıkartılmasını istediği ancak kapsamının genişlemesi nedeniyle, katillerin, cinsel suçları işleyenlerin de yararlandığı af çok tartışılmıştı. 

Kamuoyu ve birçok hukukçudan büyük tepki toplayan 4616 sayılı “Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası”, 22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkarıldı.

Bu nedenle ’Rahşan Affı’ olarak anılan yasa, 9 Aralık 2000’de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan ’Hayata Dönüş Operasyonu’ndan 3 gün sonra çıkarılan yasayla ilk planda cezaevlerindeki 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü aftan yararlanarak tahliye oldu.

Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararlarıyla yasanın kapsamının genişlemesi sonucu cezaevinden tahliye olanların sayısı 45 bini buldu.

Afla çıkan birçok tutuklu, kısa bir süre içinde işledikleri suçlar yüzünden yeniden cezaevine döndü.

Cezaevlerinde yer kalmadığı için çıkarılan af yasasının ardından 70 bin kişilik kapasitesi dolan cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düşmüştü.

Ancak, 3 yılda mahkum sayısı 20 bin artarak yeniden 64 bine çıktı.

Rahşan Ecevit, büyük tartışmaya neden olan af için “Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı” demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU