CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bay Kemal olmak kolay değildir

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 1000 liranın altında aylık alan emekli sayısının 847 bin olduğunu söyledi. CHP lideri kendisine ‘Bay Kemal’ diye hitap eden Erdoğan’a da ‘Bay Kemal olmak kolay değildir. Her CHP'li bir Bay Kemal'dir’ diye seslendi

Fotoğraf: AA

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 21'inci yüzyılda sanat alanında güçlü olan ülkelerin, diğer ülkelere göre yumuşak güç açısından daha kuvvetli olacağını söyledi. Sanatçıların gücünün, siyasetçilerin gücünden daha etkili bir alan yarattığını belirten Kılıçdaroğlu, hayatlarını kaybeden tiyatro sanatçıları Yıldız Kenter ve Jale Birsel'e rahmet diledi.

Kenter'i iki hafta önce evinde ziyaret ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Kenter’in "Sahneye çıkıp şöyle bir baktığımda bütün dünyayı kucaklıyormuşum gibi geliyor" dediğini anımsatarak, "Şu anda tüm dünya, tüm Türkiye yıldız sanatçımızı yürekten kutluyor ve kucaklıyor, onu asla unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

1.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yaşam tarzına müdahale edilmesini asla kabul etmiyoruz

Birlik mesajları veren Kılıçdaroğlu, başörtülü kadınlara yapılan saldıralar hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

Başörtülü iki kızımıza saldırı yapıldı. Gamze İnce ve Feyza Yerlikaya'ya saldırı yapıldı. Kendilerini aradım, morallerinin bozulmamasını istedim. 'Bu ülkede bu tür provokasyonlar olabilir, asla üzülmeyiniz. Bu ülkenin sağduyulu insanları, bu ülkenin güzel insanları hep yanınızda olacaktır' dedim. Onlara moralinizi bozarsanız bu provokatörün amacına ulaştığını gösterir, moralinizi bozmayacaksınız, kimliğinizi yaşam tarzınızı sürdürür veya sürdüremezsiniz, bu tümüyle iradenize bağlı ama hiç kimse unutmasın, hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale edilmesini asla ve asla kabul etmiyoruz. Bir insanın yaşam tarzı, kimliği, inancı asla ve asla siyasete konu olmamalı. Bize düşen, bu anlamda bu insanlara saygı göstermektir.

O adreste vakıf yok

Kılıçdaroğlu ,15 Temmuz'dan sonra Türkiye Şehit Yakınları ve Gazilerle Dayanışma Vakfı’nın kurulduğunu ve para toplandığını belirtti. “Vakfın 309 milyon lira para topladığı bundan birkaç yıl önce ifade edildi” diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Sordum, 309 milyon lira ne oldu? Vakıf kurdular mal varlığı 10 milyon lira. Nerede bu para? Bağış topladılar, bağışı ödeyen kim? Vatandaşlar. Boğazından kesti, madem şehitler var, gaziler var biz bağışı oraya yapalım dediler, bağışı oraya yaptılar. Kaç lira para toplandı, belli değil. Bu para nerede değerlendiriliyor, o da belli değil. Soruyoruz, 'şu adreste vakıf var 'diyorlar, o adrese gidiyoruz, o adreste öyle bir vakıf yok. Mahkeme kararında da aynı adres var. Dün arkadaşlarımız suç duyurusunda bulundular. Mahkemeye yalan, yanlış bilgi veriyorlar. Şu adreste vakıf var deniyor, hakim de kararı veriyor, gidiliyor o adrese, öyle bir vakıf yok.

Kılıçdaroğlu, Sakarya'daki tank-palet fabrikasının değerinin 20 milyar dolar olduğunu, Avrupa'nın en büyük entegre tesisi olan fabrikanın 1 milyon 800 bin metrekarelik bir alanda kurulduğunu anlattı. 

Satılmadı peşkeş çekildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'daki tank-palet fabrikası için "iftira atıyorsunuz, satılmadı" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Satılmadı doğru, zaten biz 'Peşkeş çekildi' diyoruz. Satılsa para alacaksın, kiraya versen para alacaksın. 'Peşkeş çekildi' diyoruz. Bedava verildi. 20 milyar dolarlık fabrika 25 yıllığına bedava verildi. 1 milyon 800 bin metrekarelik araziyi versen dünyanın parasını alırsın. Telekom'u kaça kiraladın? 6,5 milyar dolara. O da geçiciydi, satılmadı Telekom. 6,5 milyar dolara kiraladılar, parayı aldı. 25 yıllığına işletme hakkını veriyorsun Telekom gibi, karşılığında bir lira bile alınmıyor. Birileri bir şeyler almış tabii, kesin o. Birilerinin bankada, yurt dışında hesaplarına para yatmış olabilir, o da kesin. Kesin olmasa benim mal varlığımı otur araştır, araştırmazsan namertsin diyebiliyor musun?  Diyemiyorsun" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, fabrikanın işletme hakkının BMC'ye devredilmesine ilişkin şöyle konuştu:

Kaça devrettin, ben bunu soruyorum. Kaç lira aldın? Madem her şey aleni, madem herkes her şeyi biliyor, kararnameleri niye gizli çıkarıyorsun? Niye gizli kararname? Özelleştirme Kanunu da gayet açık. Özelleştirme işlemlerinde 'aleniyet açıktır' diyor. Bu kadar basit. Sen kararnameyi gizliyorsun. Demek ki bu milletten bir şeyi gizliyorsun, öğrenmesini istemiyorsun. Özellikle de benim öğrenmemi istemiyor. Senin boyun ona yetmez. Ben her şeyi öğrenirim. Bunu soracağım da daha bir protokol var. O protokolü de gizliyorlar. Erdoğan'a soruyorum; tank-palet dolayısıyla gizlediğin protokolü açıklayacak mısın? Öyle bir protokol yapmışlar ki 25 yıllığına bedava aldıkları fabrikayı bu beyler çalıştıracaklar, asker bizim, işçi bizim, tezgahlar bizim, fabrika bizim, orada mal üretilecek, bana satacaklar. Ben kendim üretiyorum zaten, niye bana satıyorsun? Akıl var mantık var, ben bu soruyu soruyorum. Cevap; efendim Kılıçdaroğlu bilmez, biz onu Katar ve BMC ortaklığına 25 yıl işletsin diye devrettik. Kaça devrettin, kaça kiraladın?

Kayyum demokrasi kültürünün özüne yakışmaz

Seçime katılmalarına izin verilen belediye başkanı adaylarının seçildikten sonra görevden alınmalarına da tepki gösteren Kılıçdaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Seçime girdikten sonra ben seni görevden alıyorum. Görevden alınabilir mi? Eğer yasal gerek varsa alınabilir, haklı bir gerekçe varsa alınabilir ama ne yaparsınız, belediye meclis üyesi var. Belediye meclisinde seçim yapılır, yeni bir belediye başkanı seçilir, aday seçilir, öbürünün davası devam eder. Diyorsunuz ki şimdi bir, seçime katılmana izin verdim, iki, seçimi kazandın, şimdi seni cezalandırıyorum, üç, seni görevden alıyorum, dört, oraya bir memur tayin ediyorum, belediye başkanlığı yapsın diye ayrıca seni, belediye meclisini de saymıyorum. Şimdi arkadaşlar, bu demokrasi midir? Dünya, Türkiye'de demokrasi yok diye biliyor. Doğru. Bu demokrasi midir, demokrasi benim gibi düşünmeyen insanın da haklarının olduğunu kabul etme rejimidir. Girecek seçime, sokuyorsunuz, kazanıyor, niye görevden alıyorsunuz ve neden kayyum tayin ediyorsunuz. Bu ne demektir? Ben sana oy veren, seni seçen bütün seçmenlerin iradesini kabul etmiyorum, sandığa atılan oylar benim için geçersizdir demektir. Bu yanlıştır, demokrasi kültürünün özüne yakışmaz, yanlıştır.

Üniversite susturulmak isteniyor

Şehir Üniversitesinin Türkiye'nin saygın üniversitesinden biri olduğunu, Türkiye ve dünyanın saygın akademisyenlerinin getirildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, üniversitenin 2019 memnuniyet araştırmasında 14, vakıf üniversiteleri arasında ise 8. sırada yer aldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, ancak bankanın haciz uyguladığını, akademisyenlerin aylıklarını alamadığını, ciddi bir haksızlık olduğunu, banka aracılığıyla üniversitenin susturulmak ve ele geçirilmek istendiğini öne sürdü. Kemal Kılıçdaroğlu, "Sıradan bir üniversite bile kapatılamaz ki bu üniversite saygın bir üniversite. Hangi gerekçeyle kapatmaya yelteniyorsun" diye sordu.

8 milyonun üzerinde işsiz olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu,  “Vatandaş vergisini veriyor para nereye gidiyor? Onu da AK Parti'li ülkücü kardeşlerime söylüyorum. Türkiye'nin AK Parti döneminde Londra'daki bir avuç tefeciye ödediği faiz 173 milyar dolar. Bir de 20 milyar dolarlık Tank Palet Fabrikası'nı düşünün. Bunların hiçbirisi vatansever değil” dedi.

2.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Her CHP’li ‘Bay Kemal’dir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Emekli aylıklarını emeklilerin insani düzeyde yaşayacakları hayat seviyesine çıkardık' sözlerinin doğru olmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

İnsani düzeye çıkardık diyor emeklilerin durumunu. Aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısı 8 milyon 647 bin 283 kişi. Hangi refahtan söz ediyorsun sen? Ayda 1000 liranın altında aylık alan emekli, dul ve yetim sayısı 847 bin 643 kişi. Erdoğan şunu unutmasın ben doğruları söylüyorum senin çevredekiler seni kandırıyor. 2 bin 58 liranın altında aylık alanlar 6 milyon 850 bin 513 kişi.

Bay Kemal vatanını ve milletini seven birisidir. Bay Kemal olmak kolay değildir. Bay Kemal olmak için egemen güçlerin karşısında onurlu bir insan gibi duracaksın Bay Kemal olmak için elin harama uzanmayacak. Bay Kemal olmak için rüşvet alan adamı büyükelçi tayin etmeyeceksin. Bay Kemal olmak için mal varlığının hesabını bütün dünyanın önünde vereceksin. Bay Kemal olmak kolay değildir. Her CHP'li bir Bay Kemal'dir.

Emekli daha az kazanacak

Erdoğan’ın ‘İskandinav ülkeleri erken emeklilik yüzünden battı’ sözlerini de eleştiren CHP lideri şöyle devam etti

Bilgiye bak, Allah aşkına. Kim veriyor bu bilgileri, hayret ediyorum. EYT'liler için 'İskandinav ülkeleri bu yüzden battı.' diyor. Biz de çıkardık İskandinav ülkeleri nasıl batmış. Norveç'te kişi başına gelir 78 bin dolar, batan ülkeye bakın. Kişi başına gelir İzlanda'da da 67 bin dolar, İsveç'te 51 bin dolar, Finlandiya'da 48 bin dolar, Türkiye'de sadece 9 bin dolar. 'Biz çok iyiyiz, emeklilerimiz insani yaşamı yakalamışlar ama yılda 78 bin dolar geliri olan perişan olmuş. Bunu halkın, miting meydanında söylüyor. Senin danışmanların yok mu? Birisi dönüp de 'Bu kuzey ülkeleri dünyanın en mutlu ülkeleri. Burada en uzun süre yaşayan insanlar var. Bu uluslararası istatistiklere bakmıyor musun?' dahi demiyor, diyemiyor, korkuyor. Niçin? Erdoğan'ın gazabına uğrarız diye. Onun hoşuna gidecek şeyleri söylüyorlar. Sevgili Erdoğan gözlerinden öpüyorum, unutma sana doğruları söyleyen tek insan benim

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU