Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İnan Kıraç'a geçici vasi atandı

İş insanı İnan Kıraç'ın evliliğinin iptali istemiyle açılan davada, fiili ehliyetinin olmadığı gerekçesiyle Kıraç'a geçici vasi atandı. Anadolu 18. Aile Mahkemesi'nde Kıraç'ın evliliğinin iptali istemiyle açılan davada, geçici vasilik kararı verildi. Mahkeme, Adli Tıp Kurumu raporuna göre fiili ehliyetinin olmadığı tespit edilen Kıraç'a, avukat Atakan Yılmaz ve avukat Mert Öztekin'i geçici vasi olarak atadı.

İş insanı İnan Kıraç'ın kızı İpek Kıraç, 20 Aralık 2024'te Emine Alangoya ile evlenen babasının fiili ehliyetinin yerinde olmadığını iddia ederek evliliğin iptali istemiyle dava açmıştı. Dava kapsamında hazırlanan Adli Tıp Kurumu raporunda, Kıraç'ın fiili ehliyetinin yerinde olmadığı ve vasi tayin edilmesi gerektiği belirtilmişti.


Sanatçı Özcan Deniz hakkında "imar kirliliğine neden olmak" suçundan soruşturma başlatıldı

Özcan Deniz hakkında, Sarıyer'de sit alanı içerisinde bulunan arazideki 3 villaya eklemeler yaptığı gerekçesiyle "imar kirliliğine neden olma" ve "Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Sarıyer Uskumruköy'de sit alanı olan arazideki Deniz'e ait üç villaya ruhsatsız ve izinsiz havuz ile ilave kapalı alan yapıldığı, garaj kısmının yaşam alanına çevrildiği belirlendi.

Hakkında "imar kirliliğine neden olma" ve "Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından soruşturma başlatılan Deniz, ifadesi alınmak üzere 5 Mart'ta savcılığa çağrıldı.


Türk ve Birleşik Krallık yetkilileri bugün Ankara'da görüşecek, Esad sonrası Suriye'yi ele alınacak

Türkiye ve İngiliz yetkililer, bugün Ankara'da Suriye'nin güvenliği, uygulanan yaptırımlar ve ülkenin ekonomik açıdan ayağa kalkması konularını ele almak üzere bir araya gelecek.

Reuters’a konuşan adının açıklanmasını istemeyen Türk bir kaynak, bugün Ankara'da gerçekleşecek görüşmeye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nuh Yılmaz ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'ndan Hamish Falconer'in katılacağını söyledi.

Kaynağın verdiği bilgiye göre Yılmaz, ülkenin yeniden imarı ve ekonominin ayağa kaldırılması için Suriye'ye uygulanan yaptırımların koşulsuz olarak kaldırılması gerektiğini vurgulayacak.

Birleşik Krallık, Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'ye yönelik yaptırımların yeni gerçekliğe uyumlu hale getirebileceğini belirtmiş, ancak eski yönetimin üyelerine uygulanan varlık dondurma ve seyahat yasağı yaptırımlarının uygulanmaya devam edeceğini açıklamıştı.


Şam'da, Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Ceremana ilçesinde 4 gündür süren gerginlik sona erdi

Suriye'nin başkenti Şam'da, Dürzilerin yoğun olarak yaşandığı Ceremana ilçesinde 4 gündür devam eden gerginlik sona erdi. İçişleri Bakanlığına bağlı Genel Güvenlik Güçleri ile kanaat önderleri arasında yapılan görüşmelerin ardından ilçede 4 gündür süren gerginlik yatıştırıldı.

Şam Kırsalı Polis Müdürü Tahir Muhammed Ömer, Genel Güvenlik Güçleri ile "Ceremana Kalkanı" adlı yerel silahlı grupların beraber bulunduğu karakolda incelemelerde bulundu. Doğu Guta güvenlik yetkilisi Musab eş-Şami, Ceremana Karakolu'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayların Savunma Bakanlığında görevli Ahmed el-Hatib'in öldürülmesiyle başladığını belirtti.

Bunun üzerine bazı kişilerin karakola saldırmasıyla gerilimin arttığını vurgulayan Şami, şunları söyledi:

Bugün halk ve ileri gelenleri ile yapılan anlaşma sonucu güvenlik ve polis güçlerinin noktalarına geri dönüşü sağlandı. Bizi aile sıcaklığıyla karşıladılar. Allah onlardan razı olsun. Kan dökülmesinin durmasında kimin katkısı olduysa, Allah razı olsun. Şu an güvenlik güçleri, İçişleri Bakanlığı ve polisler bölgede. İlerleyen günlerde Ceremana halkıyla işbirliğimiz güçlenecek. İnşallah şehirdeki gerginlik dönemi artık sona erdi.

İlçede 4 gün önce başlayan gerginlikte, güvenlik güçlerine ait bir kontrol noktasına yapılan saldırıda 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti.


İsrail medyasına göre, Netanyahu hükümeti Gazze'ye karşı savaşı yeniden başlatma planı yapıyor

İsrail medyası, Tel Aviv yönetiminin bir hafta içinde Gazze Şeridi'ne karşı tansiyonu yükseltme planını devreye sokabileceğini iddia etti.

İsrail devlet televizyonu KAN'nın bazı kaynaklara dayandırdığı haberde, Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ne karşı "cehennem" olarak nitelendirdikleri planı bir hafta içinde devreye sokabileceği öne sürüldü.

Plan çerçevesinde Gazze Şeridi'nde elektriğin tamamen kesileceği ve kuzeye geçen Filistinlilerin yeniden tehcir edileceği aktarılan haberde, plan çerçevesinde Gazze'ye kapsamlı askeri saldırıların da başlatılacağına işaret edildi.

Haberde, planın Gazze Şeridi'nde önceki hafta ve aylara kıyasla benzeri görülmemiş bir gerilim yaratacağı iddia edildi.

Israel Hayom gazetesindeki haberde de "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik plan kapsamında elektrik ve suyun kesileceği gibi ABD'nin yeni önerisini kabul etmesi yönünde Hamas'a baskı kurmak için suikast operasyonları da olacak." ifadeleri kullanıldı.


İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevad Zarif istifa etti

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Stratejik İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Zarif, istifa mektubunu Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'a sundu.

Pezeşkiyan'ın Zarif'in istifa mektubuna henüz yanıt vermediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Zarif'in istifasının Ekonomi Bakanı Abdunnasır Himmeti'nin Meclis tarafından azledilmesinden sonra gelmesi dikkati çekti. Ekonomideki sorunlara karşı etkisiz kalmakla suçlanan Himmeti dün Meclis tarafından azledilmişti.

Eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde 2013-2021 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Zarif, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın mimarlarındandı. Zarif, ağustosta Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan tarafından Stratejik İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanmıştı.

Aşırı muhafazakar grupların hedefinde olan Zarif, hükümetin Mecliste güven oyu aldığı ağustosta da istifa ettiği imasında bulunmuş ancak daha sonra görevine devam etmişti.

Zarif son olarak ocakta İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) başörtüsü yasağı ve Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamaları nedeniyle ülkedeki aşırı muhafazakar grupların tepkisini çekmişti. Zarif aleyhinde Tahran ve Meşhed'de bazı gruplar tarafından gösteriler düzenlenmişti.


Olimpiyatlarda 3 kez altın madalya kazanan Rus güreşçi Buvaisar Saitiev 49 yaşında öldü

Olimpiyatlarda 3 kez altın madalya kazanan Rus güreşçi Buvaisar Saitiev, 49 yaşında Moskova'da hayatını kaybetti.

Rusya Güreş Federasyonu Başkanı Mikhail Mamiashvili, yaptığı açıklamada, olayı bir “felaket” olarak nitelendirerek, "Kafamı toparlamak zor." dedi.

Saitiev, erkekler serbest stil 74 kiloda sırasıyla Atlanta 1996, Atina 2004 ve Pekin 2008 olimpiyat oyunlarında üç altın madalya kazanmıştı.

Moskova doğumlu sporcunun ayrıca 6 dünya, 9 Avrupa şampiyonluğu bulunuyordu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU