Senenin son günlerinde pek çok kişi yeni yılda daha sağlıklı beslenme planları yapıyor.
Bilim insanları sağlıklı ve uzun bir yaşam için sebze-meyve tüketmenin, alkol ve sigaradan kaçınmanın, düzenli egzersiz yapmanın önemini sık sık vurguluyor.
Kalp sağlığını korumak için kolesterol seviyelerini takip etmek de önem arz ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Vücutta pek çok gerekli işi yerine getiren mumsu lipit veya yağları ifade eden kolesterolün yüksek miktarda olması ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) vücuttaki kolesterolün büyük bir kısmını oluşturuyor. Kanda yüksek seviyede bulunması kalp hastalıkları ve felç riskini artırdığı için kötü kolesterol diye de biliniyor.
Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ise kandaki diğer kolesterolü emip vücuttan atılmak üzere karaciğere taşıdığı için iyi kolesterol diye biliniyor. Bu nedenle HDL seviyesinin düşük olmaması kritik önemde.
ABD'nin Minneapolis kentindeki Önleyici Kardiyoloji Kliniği'nin kurucusu Dr. Elizabeth Klodas, yüksek kolesterolü olan hastaları tedavi ederken ilk başta beslenme biçimine odaklandığını söylüyor.
Doktorasını Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden alan Dr. Klodas, ABD'deki Mayo Clinic ve Johns Hopkins Üniversitesi gibi diğer prestijli kurumlarda da eğitim gördü. Ayrıca kalp hastalarına özel, pratik gıdalar geliştiren, üreten ve pazarlayan Step One Foods'un ortak kurucusu.
Dr. Klodas, CNBC için kaleme aldığı yazıda sağlıklı bir kalp için yemekten kaçındığı ve bunların yerine neleri tercih ettiğini anlattı.
1) Kırmızı et
Kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok sorunla ilişkilendirilen kırmızı et, listenin başında yer alıyor.
Dr. Klodas kırmızı etin en fazla haftada bir ve porsiyon başına 80-85 gram civarında tüketilmesini tavsiye ederek ekliyor:
Kümes hayvanı ürünlerinin de doymuş yağ içerdiğini unutmayın, bu nedenle kırmızı etten kaçınırken mutlaka tavuk yemeniz gerekmiyor.
Kardiyolog bunların yerine levrek gibi beyaz etli balıkları yediğini söylüyor.
2) Kızartma
Kızartma yapınca doymuş veya trans yağlar ve kolesterol, gıda tarafından emildiği için Dr. Klodas bu yiyecekleri önermiyor.
Patates veya brokoliyi fırında çıtır olacak şekilde pişirmenin kızartma ihtiyacını azaltabileceğini belirtiyor.
Ayrıca çok daha az yağ gerektiren air fryer gibi aletlerin de kullanılmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor.
3) İşlenmiş et
Salam, sucuk ve sosis gibi yiyecekler de yüksek sodyum ve doymuş yağ içeriği nedeniyle önerilmiyor.
Dr. Klodas bunların bitkisel versiyonlarının tatmin etmeyebileceğini düşünüyor. Bu nedenle işlenmiş eti nadiren yemeyi öneriyor.
Kanser vakalarını azaltmayı amaçlayan Avustralya merkezli Cancer Council, ızgara mantar, falafel veya ton balığı gibi yiyeceklerin sağlıklı alternatifler olabileceğini belirtiyor.
4) Unlu mamuller
Kardiyolog, seri üretimle yapılan bisküvi ve kek gibi unlu mamuller genellikle yüksek miktarda yağ ve şeker içerdiği için bunlardan kaçınmayı tavsiye ediyor.
Bunların besin değerinin düşük, yüksek kalorili yiyecekler olduğunu vurgulayan Dr. Klodas şöyle diyor:
Tüm bunlar yüksek kolesterolün en büyük sorumluları.
Dr. Klodas yağ ve şeker miktarına dikkat edilerek kek ve kurabiyeleri evde pişirmenin kalp için daha sağlıklı bir tercih olacağını söylüyor.
Independent Türkçe, CNBC, CDC, Cancer Council, Önleyici Kardiyoloji Kliniği
Derleyen: Büşra Ağaç