KKTC'ye sıçrayan bebek ölümü olayında sağlık çalışanları hakim karşısında

Kuzey Kıbrıs'ı sarsan devlet hastanesinde bebek ölümü olayı ile ilgili adli süreç başladı

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Acil Durum Hastanesi'nde Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunan 1 bebeğin ölümü, 6 bebeğin entübe edilmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 sağlık çalışanı Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı. 

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, hastanede yatan 20 günlük Mihrimah Toymuradov'un ölümü, 6 bebeğinde entübe edilmesinden dolayı 5 sanığın gözaltı sürelerini 3'er gün uzattı. 

Ailelerin bebeklerin mamalarına su yerine tıbbi alkol karıştırıldığı yönündeki iddiaları üzerine başlatılan yargılamada sağlık çalışanları "Tedbirsizlik ve ihmal sonucu ölüme sebebiyet verme" suçlaması ile karşı karşıya. 

Hastane önünde bekleyişi sürdüren aileler, olayda "olası kasıt" olup olmadığının da araştırılmasını istiyorlar. 
 

kktc1
Kuzey Kıbrıs'ı sarsan devlet hastanesinde bebek ölümü skandalı ile ilgili adli süreç başladı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

25 Ekim Cuma günü yaşamını yitiren fakat dün (27 Ekim 2024 Pazar) açıklanmak zorunda kalınan 20 günlük Mihrimah Toymuradov'un otopsi raporunun mahkemeye yön vereceği ve raporla birlikte yeni gözaltların yaşanabileceği öğrenildi.  

Hastanede dün akşam kurulan kriz masası da bir başhekim yardımcısı liderliğinde çalışmalarına başladı. 

kktc2
1 bebeğin ölümü, 6 bebeğin entübe edilmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 sağlık çalışanı Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

6 bebeğin ilgili ilk sağlık kontrollerinin, yeni yapılan kontrollerle kıyaslandığında, 6 bebeğin hepsinde bir önceki duruma göre iyiye doğru gidişte net bir tespit olduğunu belirten Bakan Dinçyürek, "Bu, hem laboratuvar bulgularıyla hem de muayene bulgularıyla desteklenmektedir. Tabii ki bu, her şeyi tamamen, bütün riskleriyle atlattık demek değil. Ama çocuklarımız, dünden itibaren, bugün öğleden sonra ve şu anda yaptığımız periyodik bakım, muayene ve tetkiklerde daha iyi durumda olduğunu sevinerek söylemek isterim" dedi.

Dinçyürek, "Daha önce de anlatmaya çalıştığımız gibi, bu olay bize dün öğleden sonra intikal etti ve 24 saat geçmeden, hem çocuklarımızın bizim için öncelik, yoğun bakımdaki 6 hastamızın selameti, sağlığıydı. Dolayısıyla hem mevcut durumu tespit etmeye çalıştık hem sebeplerini bulmaya çalıştık" şeklinde konuştu.

Başka bebeklerin de kötüleşme riskine karşı tedbirlerin alındığını söyleyen Dinçyürek, "Tetkikler yapıldı. Tetkiklerin neticesine göre, öncesinde olası ihtimalleri dikkate alarak o gece vardiyasındaki çalışan 4 kişiyi zorunlu izne ayırdık, hastaneyle bağlarını kestik. Kimseyi elinizde ispat olmadan, bir şeyi kanıtlamadan suçlayamazsınız. Yapılan tetkiklerin neticeleri geldikçe, bizim düşüncelerimiz ya da şüphelerimiz belirli somut verilere dönüştüğünde, gece yarısından sonra araştırma için bir soruşturma görevlisi atadık. Daha sonra 2 tane başhekimliği de ona destek olmaları, yardımcı olmaları ve hızlı netice almamız açısından görevlendirdik. Bize gelen ilk bilgiler ışığında, bunun sadece idari bir soruşturmayla sonuçlanamayacağını, olayın bir adli sürecinin olabilme ihtimalini dikkate alarak adli birimlerle temas kurduk ve bunu aktardık" açıklamasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayın 25 Ekim Cuma günü gerçekleşmesine rağmen, bakanlığın ancak 27 Ekim Pazar günü açıklama yapmasına ilişkin eleştirilere ise Bakan Dinçyürek, "Biz erken açıklama yapsaydık, belki de bugün önce dört, az önce de beşinci bir kişi tutuklandı. Bu tutuklamaların bize gelen bilgi bu. Önüne belki biz engel olacaktık. Bu sefer de soruşturmanın selametini etkiledik diye başka türlü noktalar olabilirdi. Dolayısıyla biz adli birimlere, bakanlık olarak müracaat ettik. Kriz masasında birlikte karar verdik ve kamuoyuna ne zaman açıklama yapmamız gerektiği konusunda istişare ettik.  Ada’da yeni doğancı sayısı, yeni doğan uzmanı sayısı 4’tür. İlk andan itibaren herkesle temas kurduk. 3 kişi dün buradaydı, bugün 4 kişi buradadır. Teknik açıdan ve hekimlik açısından herhangi bir eksiğimiz yoktur" şeklinde yanıt verdi.

"24 saat geçmeden mevcut 6 çocuğumuzu stabil hale getirdik ki, bizim önceliğimiz, her şeyimiz bebeklerimizdir" diyen Bakan Dinçyürek, Ben de bir babayım. Günün sonunda bütün hedefimiz hasta bebeklerimizin iyileşerek annelerinin kucağına dönmeleridir. Bütün önceliğimiz budur. Bununla uğraştık. Teknik olası gelişmeleri dikkate alarak ihtiyacın artmasına yönelik bütün tedbirleri aldık. Birkaç saat sonrasında o vardiyada yer alan, daha herhangi bir ispat olmamasına rağmen o vardiyada bulunan 4 sağlık çalışanını zorunlu izine ayırdık. Hastaneyle bağlarını kestik. Gece yarısı soruşturma sorumlusunu atadık. Başhekimleri görevlendirdik. Adli birimlerle istişareye geçtik ve şu anda 24 saatte vardığımız nokta çocuklarımız stabil. Çok şükür, an be an daha iyi gidiyorlar. Hem idari soruşturma hem adli soruşturma başladı ve netice alıyor. Bu da 24 saat bile geçmemiş bir süreden bahsediyoruz. O yüzden biz tekrardan sizlere bebeklerimizin, evlatlarımızın sağlık durumuyla ilgili gelişmeleri anbean bildireceğiz. Benim sizden ricam, yarın kuvvetle muhtemel mahkemesi olacak, onu da izleyin. Ne emareler bulunduğuna, orada herhalde mahkemede konuşulacaktır. Bunları benim buradan açıklamam, soruşturmanın selameti açısından doğru değildir. O yüzden o tarafla ilgili bilgileri zaten mahkeme safhasında, yarın sizlerin gözünüzün önünde olacaktır; bunu takip etmenizi isterim" dedi.

Hayatını kaybeden bebeğe rahmet, ailesine de baş sağlığı dileyen Bakan Dinçyürek, "Evlat acısı büyük bir felaket. Allah kimseye yaşatmasın. Yarın kaybettiğimiz bebeğin otopsisi yapılacak" ifadelerini kullandı.

KKTC Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek'in açıklamaları da bebek ailelerini teskin etmeye yetmedi. 

Aileler çocuklarının durumu ile ilgili net bir bilgi öğrenebilmek için hastane önünde bekleyişlerini sürdürüyorlar. 

KKTC Başbakanı Ünal Üstel de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Gereken soruşturma yapılıyor. Gerek idari gerekse adli soruşturmalar sürüyor. Kimin ihmali varsa en tepeden en aşağıya kadar kimseye affım olmayacak. Ama önceliğimiz bebeklerimizin iyi olması ve iyileşerek ailelerine teslim edilmesidir. Bu konuda hemen ülkemizde kaç tane yeni doğan uzmanı doktorumuz varsa buraya getirdik. Herkes görevdedir.Kimse bebeklerimizin başından ayrılmayacak. Sorumlulara asla affım olmaz, gereken yapılacak" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU