Yoğun egzersizin açlık üzerindeki etkisi kadınlar ve erkeklerde farklı

Bilim insanları cinsiyet farkının neden belirleyici olduğunu açıkladı

Bilim insanları, egzersiz ve açlık arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmaların genellikle kadınlara odaklanmadığını söylüyor (Unsplash)

Bilim insanları yoğun egzersizin açlığı daha fazla bastırdığını öne sürdü. Küçük çaplı araştırmayı yürüten ekip, bulguların özellikle kadınlar için geçerli olduğunu söylüyor.

Kulağa pek inandırıcı gelmese de spor yapmak açlığı bastırabiliyor. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de ghrelin adlı hormonun önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor.

İştahı tetiklediği için genellikle "açlık hormonu" diye bilinen ghrelinin açillenmiş (AG) ve deaçillenmiş (DAG) şekilde iki formu var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of the Endocrine Society adlı hakemli dergide 24 Ekim Perşembe günü yayımlanan çalışmada egzersiz sonucu bu hormonun seviyelerinde yaşanan değişim incelendi. 

8'i erkek, 6'sı kadın olan katılımcılar gece aç kaldıktan sonra spor salonuna gidip farklı yoğunluk seviyelerinde egzersiz yaptı. 

Egzersiz öncesi ve sonrasında katılımcıların AG, DAG, toplam ghrelin ve laktik asit değerleri ölçüldü. Genellikle egzersiz sırasında oluşan laktik asit, kas yorgunluğunun belirteci kabul ediliyor.

Katılımcılar ayrıca spordan sonra ne kadar aç hissettiklerini de araştırmacılarla paylaştı. 

Kadınların, çalışmanın başında toplam ghrelin seviyesi daha yüksek olmasına karşın yoğun egzersizin ardından AG seviyelerinde ciddi bir düşüş kaydedildi. 

Yoğun egzersiz erkeklerde de ghrelin seviyesini düşürürken araştırmacılar makalede şöyle yazıyor:

Orta şiddetteki egzersizin ghrelin seviyelerini ya değiştirmediğini ya da net bir artışa yol açtığını tespit ettik.

Diğer yandan kadınların iki tür egzersizin ardından hissettiği açlık seviyesi birbirine yakındı. 

Erkeklerdeyse yoğun egzersizin ardından hissedilen açlık kontrol seviyesinden daha düşüktü. Fakat orta şiddetteki egzersizin ardından daha acıkmış hissettikleri tespit edildi.

Bilim insanları bulguları laktik asite bağlıyor. Yoğun egzersiz yapınca vücudun kullanabileceğinden daha fazla laktik asit üretmesi, ghrelin seviyelerini bastırıyor olabilir. 

Birleşik Krallık'taki Loughborough Üniversitesi'nden, çalışmada yer almayan Dr. Alice Thackray "Egzersiz sonucu ghrelinde görülen değişiklikler, laktik asitteki artışlarla birlikte gözlemleniyor" diyerek ekliyor:

Bunun, egzersiz yaparak ghrelinin baskılanmasını sağlayan bir mekanizma olabileceği daha önce öne sürülmüştü.

Araştırmacılar, çalışmanın küçük bir grupla yapıldığını ve bulguları destekleyecek daha fazla incelemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

Yine de yeni araştırma, spor yaparak açlığı bastırmada hem egzersiz yoğunluğunun hem de cinsiyetin önemli bir rol oynadığına işaret ediyor.



Independent Türkçe, ScienceBlog, Healthline, Journal of the Endocrine Society

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU