Fitness eğitmeni, faydasından çok zararı olan 5 tutumu açıkladı

"Size ne olduğunu anlatacağım ve benden çok daha hızlı ilerleme kaydedeceksiniz"

Yoga da yapsanız ağırlık da kaldırsanız bu tuzaklara düşmemelisiniz (Unsplash)

Kadınlara kilo verdirme konusunda uzman olan spor eğitmeni Jenna Rizzo en sık yapılan 5 hatayı paylaştı. 

ABD'nin Georgia eyaletinde yaşayan Rizzo, geçen ay TikTok hesabındaki on binlerce takipçisiyle paylaştığı videoya şu ifadelerle başladı:

İlk başladığımda fitness'e dair hiçbir şey bilmiyordum. Başkaları ne yapıyorsa onu yaptım ve yönümü sosyal medyaya göre belirledim. Yıllar içinde pek çok sağlıklı alışkanlık edinsem de bana yararından çok zararı dokunan şeyler de hiç az değildi. Size ne olduğunu anlatacağım ve benden çok daha hızlı ilerleme kaydedeceksiniz.

@jennaaaamariee

Flat Abs Formula - 4 Pillars to fat loss without spending hours in the gym or giving up your favorite foods in the on my page.

Light hip-hop beat/long ver.(1425963) - nightbird_bgm


1. Spor salonunda kendine çok yüklenmek

Rizzo, spor salonunda haftada birden çok kez, çılgınca egzersiz yapmanın vücudu beklendiği kadar toparlamadığını vurgularken gücü ve hevesi de tüketebileceğini işaret ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2021'de yapılan bir araştırma da çok fazla egzersizin atriyal fibrilasyon riskini artırabildiğini ortaya koymuştu.

Düzensiz ve hızlı kalp atımlarıyla karakterize bu aritmi durumu, kalp içerisinde pıhtı oluşumuyla sonuçlanabiliyor.

İstenmeyen muhtemel etkilerden biri de rabdomiyoliz.

Bu ender hastalıkta, iskelet kaslarının çeşitli nedenlerle yıkıma uğraması sonucu yapı ürünleri kana karışıyor. Aralarında miyoglobinin de bulunduğu bu maddeler, süzülerek vücuttan uzaklaştırılırken böbrek dokusuna zarar verebiliyor.

2. Gıdayla ilgili kurallar koymak

Bu maddeyi Rizzo şöyle açıklıyor:

'Bunu yiyemem çünkü kötü', 'Bugün çalışmadım', 'Sadece gündüz karbonhidrat tüketebilirim, gece değil' gibi cümleler gıdayla ilişkinize çok zararlı. Hiçbir gıda kendiliğinden iyi ya da kötü değildir. Bazıları daha besleyici bazıları da değil, böyle düşünmek lazım.

Bilim insanları da herkes için tek bir beslenme düzeni önermezken sebze, meyve, tam tahıl, protein ve süt ürünleriyle çeşitlilik sağlanan bir diyet tavsiye ediyor.

3. Başkasına benzemeye çalışmak

"Onlar gibi yiyebilir, onlar gibi spor yapabilirsiniz ama onlar gibi olamayacaksınız. Bunu kafanızdan çıkarıp kendinizin en iyi haline ulaşmaya çalışın" diyen Rizzo, kendini başkalarıyla kıyaslamanın risklerine dikkat çekiyor.

4. Utançla motive olmak

Kendi deneyimlerinden yola çıkan Rizzo, şu ifadeleri kullanıyor:

Yememem gereken bir şey yediğimde ya da kaçırmamam gereken bir egzersizi kaçırdığımda kendime çok yüklenirdim. Bu yüzden zamanla kendime yönelik algım negatif oldu, bu kötü bir durum.

Michigan Üniversitesi'nden Dr. Michelle Segar da uzman olduğu beslenme ve egzersiz konusunda kendine yüklenmek yerine "Neyi ne kadar yaparsan faydası var" yaklaşımını benimsemenin önemini vurguluyor. 

5. Uykuya önem vermemek 

Yetişkinler gecede 7 ila 9 saat uykuyu hedeflemeli. Kronik uykusuzluk obezlik, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabetle ilişkili. Depresyon ve kaygı gibi akıl sağlığına dair sorunlar da cabası. 

Rizzo şöyle diyor:

Haftada 7 gün egzersize gerek yok, 3-4 de mükemmel gibi. Gecede yalnızca 6-7 saat uyuyarak iyi bir ilerleme sağlamayı bekleyemezsiniz.

 

Independent Türkçe, New York Post, WSJ

DAHA FAZLA HABER OKU