BRICS Zirvesi ve küresel güç dengeleri

Mayis Alizade Independent Türkçe için anlatıyor

Fotoğraf: AA

BRICS Zirvesi dün Kazan'da başladı. Bugün biz bu konuşmamızı yaptığımız sıralarda Rusya ve Türkiye Cumhurbaşkanları, Rusya saatiyle saat 9'da bir araya geleceklerdi. Burada önemli konuların görüşüleceğini düşünüyorum.

Rusya, eski Sovyetler Birliği dönemine ait taktiklerini yeniden devreye soktu. İdlib'de saldırıları yoğunlaştırdı. Bu, Rusya'nın bir taktiğidir; buluşma öncesinde üstünlük kazanmak için bu tür eylemlere başvuruyor. Ancak Türkiye, İdlib'de iyi bir diplomasi uyguladı ve bu diplomasiye devam edeceğine inanıyorum.
 


BRICS zirvesi ile ilgili daha önce konuştuk. Zirveden birkaç gün önce davet edilen gazeteciler ve Birleşik Arap Emirlikleri Cumhurbaşkanı'nın zirveden bir gün önce Moskova'ya gelişi, Vladimir Putin'in Rusya'nın para arayışı içinde olduğunu gösteriyor. Büyük devletlerin davet edilmesinin temel amaçlarından biri de bu.


Çin ve Rusya ilişkileri

Rusya basınında, Çin devlet başkanının Rusya devlet başkanıyla yan yana yürüdüğüne dair bir yorum var. Bu durum, Çin'in savaşın içinde olmaması ve ağır yaptırımlar altında olmamasının bir yansıması. Zirveden ne çıkacağını göreceğiz; Rusya, bu hamlesiyle istediğini alabilecek mi?


Hindistan'dan beklentiler

Özellikle Hindistan'dan nasıl bir yatırım alacak, bunu merak ediyorum. Çift kutuplu dünya tartışmalarında, Rusya'nın saygın gazetecileri bu durumu alay konusu yapıyor. İki kutuplu dünya olması için dolardan vazgeçilmesi gerektiği ifade ediliyor.


Ukrayna'nın durumu

Rusya-Ukrayna Savaşı'na baktığımızda, Batı basınına sızdırılan bilgilere göre Ukrayna, Rusya ile anlaşma yapmayı düşünüyor. Ateşkes ya da barış anlaşması imzalamak istiyor; bu durumda, işgal altındaki bölgelerin Rusya'ya kalması söz konusu. Bu bölgeler arasında Herson ve Zaporozhye yer alıyor.


NATO ve Rusya'nın stratejisi

Ukrayna'nın NATO'ya üye olması, Batı'nın destek vermesi için bir fırsat sunabilir. Ancak Rusya, bu durumu kabul ederse karizmasını çizer mi, yoksa zafer olarak mı ilan eder, bunu göreceğiz. Rusya, asker sıkıntısıyla boğuşuyor ve bu durum stratejik kararlarını etkileyebilir.


Azerbaycan ile ilişkiler

Son olarak, Azerbaycan'la ilgili gelişmelere bakacak olursak, ABD Başkanı'nın Azerbaycan Cumhurbaşkanı'na yazdığı mektup, Ermenistan ile bir anlaşma yapılacağını işaret ediyor. Geçtiğimiz yıl COP28 zirvesinde Azerbaycan’ın talip olması ve Ermenistan’ın onayının gerekliliği, ABD'nin bu konuda nasıl bir rol üstlendiğini gösteriyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU