Guterres doğayı kurtarmak için “büyük yatırımlar” çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ne üye devletlerin temsilcileri, BM Genel Sekreteri António Guterres'in konuşmasını dinliyor / Fotoğraf: AP

BM Genel Sekreteri António Guterres dün, BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine (CBD) üye devletleri doğayı korumak için uluslararası fonlara “önemli yatırımlar” yapmaya çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen BM Biyolojik Çeşitlilik Konferansı'nın (CBD) açılış töreni dün Cali'de yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Guterres, 1 Kasım'a kadar sürecek müzakerelerin açılışı öncesinde yayınladığı video mesajında, “Cali'den Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi fonlarına önemli yatırımlar yaparak ve tam olarak uygulanması için diğer kamu ve özel finansman kaynaklarını harekete geçirme taahhütleriyle ayrılmalıyız” dedi.

Guterres, “Doğanın tahrip edilmesi çatışmaları, açlığı ve hastalıkları körüklüyor, yoksulluğu, eşitsizliği ve iklim krizini besliyor ve sürdürülebilir kalkınmaya, yeşil işlere, kültürel mirasa ve GSYH'ye zarar veriyor” dedi. Guterres, “finansman konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere desteğin hızlandırılması gerektiğini” çünkü “tozlaşma ve içme suyu gibi doğa tarafından sağlanan hizmetlerin çöküşünün, küresel ekonomide yıllık trilyonlarca dolarlık bir kayba yol açacağını ve bundan en çok yoksul ülkelerin en çok etkileneceğini” vurguladı.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın (COP16) on altıncı oturumu, konferansın 2022'deki bir önceki toplantısında doğanın korunmasına yönelik benzeri görülmemiş bir yol haritasını kabul etmesinden bu yana uluslararası topluluğun ilk toplantısını oluşturuyor. Ancak Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi olarak bilinen ve 2030 yılına kadar iddialı hedefler içeren bu anlaşmanın uygulanması yeterince hızlı ilerlemiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU