İliç'te bakanlığın ÇED onayı iptal edildi

Anagold Madencilik'in İliç'teki altın madenine Bakanlığın verdiği ÇED onayına, onlarca riskin göz önüne alınmadığı ortaya koyularak mahkeme tarafından iptal kararı geldi

Erzincan İdare Mahkemesi, İliç ilçesinde bulunan altın madenine verilen ÇED raporu ile ilgili kararını açıkladı. Erzincan İdare Mahkemesi, İliç'teki Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninin kapasite artırımı hakkındaki "ÇED olumlu" raporunu iptal etti. İliç'teki altın madenine karşı yıllardır mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu, kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Sedat Cezayirlioğlu, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

Danıştay’dan benim lehime dönen Erzincan İdare Mahkemesi’nde görülmekte olan davamda karar çıkmıştır. Erzincan İliç Çernobil Altın madeninin bütün ruhsatları, bütün ÇED izinleri bugün itibariyle iptal edilmiştir, madenin bütün faaliyetleri bugün itibariyle durdurulmuştur.

Mahkeme kararında ayrıca şirket tarafından işletilen maden sahasında 13 Şubat 2024’te meydana gelen liç yığınına dikkat çekildi. Dokuz işçinin yığın altında kaldığı olayla ilgili olarak Mahkeme 20 Şubat 2024’te verdiği ara kararı hatırlattı:

Tesisin yığın liç sahasında bulunan malzemenin liç sahası doğu yönünde mevsimsel akış gösteren Sabırlı Deresi tarafına ve liç sahası batı yönünde bulunan ocak sahası tarafına aktığının, depolama onay belgesi ve çevre izin ve lisans koşullarının ortadan kalktığının tespit edildiğinin” belirtildiği, yazı ekinde sunulan belgeler incelendiğinde ise ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 16 Şubat 2024 tarih ve E.2538 sayılı işlemi ile; ‘Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı personellerince 13.02.2024 – 15.02.2024 tarihleri arasında tesiste yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan C 048465 numaralı tutanak ile yığın liç sahasında bulunan malzemenin liç sahasının doğu yönünde bulunan Sabırlı Deresi tarafına ve batısında bulunan ocak sahası tarafına doğru aktığı ve işletme adına düzenlenmiş 222533670.0.1 belge nolu Çevre İzin ve Lisans Belgesine esas koşulları ile Maden Atığı Depolama Tesisi/Yığın Liçi Onay Belgesi koşullarının ortadan kalktığı tespit edilmiş olup Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin 14. maddesi hükümleri çerçevesinde bahse konu Çevre İzin ve Lisans Belgesi iptal edilmiştir.


Erzincan İdare Mahkemesi kararında madenin Fırat Nehri’ne yakınlığına, çevreye verdiği zararlara, önlem alınmayan risklere ve bölgede yarattığı tahribatlara vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi:

Çöpler Köyü Mevkiinde (müdahil) Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847, 49729 ve 20067313 ruhsat sayılı ‘Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flatasyon Tesisi Projesi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından verilen 07.10.2021 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararında, hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU