Alman kasabası, daha fazla mülteci istemiyor

"Yabancı düşmanıyız gibi bir izlenim yaratmak istemem"

10 binden az kişinin yaşadığı, kaplıcalarıyla ünlü kasabaya göçmenler gönderiliyor (Reuters/Arşiv)

Almanya'nın güneydoğusundaki Bavyera eyaletindeki Bad Griesbach kasabası, daha fazla Ukraynalı mülteciye kucak açamayacağını belirterek onları geri çevirmeye başladı. 

Rusya devletine bağlı RT'nin Alman basınından aktardığı haberlere göre Belediye Başkanı Jurgen Fundke daha fazla göçmene bakamayacaklarını ve bu yükün diğer yerlerle paylaştırılması gerektiğini savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fundke, Bad Griesbach'taki tüm anaokulu ve okulların tam kapasiteyle çalıştığını ve 100 civarında kişiye ev sahipliği yapan mülteci merkezinde, yeni gelen 30 kişiye yer olmadığını savundu. 

"Yabancı düşmanıyız gibi bir izlenim yaratmak istemem. Mülteciler daha adil bir şekilde dağıtılmalı" diyen Fundke, kendilerinin de bağlı olduğu Passau bölgesinin yetkililerini bu konuda eleştirdi.  

Bu bölgede 38 idari birim olduğunu hatırlatarak "Hepsi 10-15 mülteci alsa böyle bir sorun yaşanmazdı" dedi. 

Passau yönetimiyse Fundke'nin yeni gelenleri kasabaya kaydetmemesi halinde bunu kendilerinin yapacağını bildirdi. 

Haziran 2024 itibarıyla Almanya, 1,2 milyon mülteciyle en çok Ukraynalıya ev sahipliği yapan ülke. İkinci sıradaysa 950 binle Polonya var. 

Zelenski-Scholz görüşmesi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için hazırlanan "Zafer Planı"nı görüşmek için cuma bir araya gelmişti.

Londra, Paris ve Roma'nın ardından Berlin'e giden Ukraynalı lider, bu ziyaretlerle barışın nasıl getirilebileceği konusunda dost ülkelere strateji sunmak istediğini söylemişti.

Desteklerinden dolayı Almanya'ya teşekkür eden Zelenski, bunların devamının önemini vurgulamıştı.

46 yaşındaki lider, ikinci barış zirvesini 2025'te yapmak istediklerini de sözlerine eklemişti. 

Scholz ise sıradaki barış konferansına Rusya'nın da katılmasını isteyip şöyle konuşmuştu: 

Barışın ancak uluslararası hukuk temelinde gerçekleştirilebileceği açıktır. Bu çok büyük bir çaba gerektirecektir. Buna rağmen, Ukrayna için adil ve kalıcı bir barışa ulaşma çabası, ortak eylemimizin yol gösterici ilkesi olmaya devam ediyor. Rusya tarafından dikte edilen bir barışı kabul etmeyeceğiz.

Almanya Başbakanı, Ukrayna'ya askeri destek konusunda Avrupa'da birinci, dünyadaysa ABD'nin ardından ikinci sırada olduklarını yineleyerek "Bu böyle kalacak ve bunu sana bugün burada temin ederim. Almanya sağlam bir şekilde Ukrayna'nın yanında durmaya devam ediyor" demişti.

 

Independent Türkçe, RT, Bild, AA

DAHA FAZLA HABER OKU