Üç soruyla Ukrayna'nın Kursk operasyonu

Cephede son durum ne? II. Dünya Savaşı'ndan beri düşman çizmesinin ayak basmadığı Rusya niye daha güçlü karşılık vermiyor? Kiev ne kazandı?

Rusya-Ukrayna savaşı, Putin'in emriyle 24 Şubat 2022'de başlamıştı (Reuters)

Ukrayna birliklerinin ağustos başında girdiği Rus toprağı Kursk'taki çatışmalar sürerken ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, bölgedeki durumu üç soruyla özetledi. 

6 Ağustos'ta başlatılan operasyonda üçüncü aya girildiği ve pek çok bölgenin Kiev kontrolünde olduğu belirtilirken son günlerde iki tarafın da ciddi hamleler yapmadığı hatırlatıldı. 

Kursk cephesini yorumlayan uzmanlar, Kiev'in bu operasyonla askerlerine moral verdiğini ve aldığı toprakları pazarlık masasında koz olarak kullanabileceğini ifade etti. 

Rusya lideri Vladimir Putin'in ise bu saldırıyı önemsiz göstermeye çalıştığı ve bu sebeple bölgeye çok fazla kaynak ayırmadığı savunuldu. 

II. Dünya Savaşı'ndan beri yabancı askerlerin girmediği Rus topraklarına yönelik istilanın Kremlin'i utandırdığı da öne sürüldü. 

Cephede son durum ne?

Ukrayna'nın Kursk'ta 786 kilometre karelik bir alanı kontrol ettiği kestiriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiev için savaşan Kholod kod adlı bir komutan, "Rusya'nın ilerlemeleri, bizim kontrol ettiğimiz bölgelerin kenarlarında oluyor. Biz de karşı saldırıya geçip onları püskürtüyoruz" diyerek sahadaki durumu anlatıyor. 

Ukrayna, bu bölgede kaç asker konuşlandırdığını açıklamıyor. Rusya'nın 40 bin civarında askerinin Kursk'ta savaştığı tahmin ediliyor.

Britanyalı güvenlik uzmanı Mark Galeotti ise Moskova'ya bağlı birliklerin ilk başta "nerden bulunabilirse oradan getirildiğini" söyleyerek çoğunun yedek veya acemi asker olduğunu söylüyor. 

Rus yetkililer, 100 bini aşkın sivilin evinden olduğunu belirtiyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı iki gün önce yaptığı açıklamada Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'tan beri Kursk yönünde 21 bin 900 asker, 144 tank, 69 piyade savaş aracı, 98 zırhlı personel taşıyıcısı ve 897 zırhlı aracı kaybettiğini bildirmişti.

Rusya niye daha güçlü karşılık vermiyor? 

Rus topraklarına girilmesi, hem Moskova'da hem de yurttaşlar arasında şok yaratsa da uzmanlar, "Kremlin bunu önemsizmiş gibi gösterdi" diyor. 

Bölgeye çok fazla kaynak ayırmayarak Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara odaklanmayı sürdüren Putin yönetimi, operasyonu "baskın", Kiev'e verdiği karşılığıysa "terör karşıtı operasyon" diye niteliyor. 

CNN, askeri blog yazan bir Rus'un şu ifadelerini aktarıyor:

Rus halkının çoğu Kursk bölgesindeki çatışmalara alıştı. Bölgeyle alakası olmayanlar orada ne olup bittiğiyle ilgilenmiyor.

Ukraynalı Kholod da Rusya'nın çok sayıda top, drone ve hava araçlarıyla kendilerine saldırdığını ancak mayın ve drone'larla onların ilerleyişini durdurduklarını söylüyor. 

Kiev ne kazandı?

Uzmanlar, Ukrayna'nın Kursk operasyonuyla hem kendi yurttaşlarına hem de Batı'daki destekçilerine bir başarı hikayesi sunduğunu söylüyor. 

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan John Lough, "Rusya'nın kırmızı çizgilerinin lafta kaldığını da gösterdiler. Bu toprağı alarak hem Batı'daki müttefiklerin hem de Rusların 'Durma zamanı, ateşkes yapalım' deme ihtimalinin önünü hemen kestiler" diyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de aralarında bulunduğu yetkililer, Kursk operasyonunun Rus askerlerini Doğu Ukrayna'dan çekmeyi amaçladığını belirtse de bunun gerçekleştiğini söylemek mümkün değil. Moskova'ya bağlı birliklerin o cephedeki ilerleyişi sürüyor.

CNN'e konuşan Ukrayna askerleriyse kendi yaşadıklarını Rusya'ya da yaşatarak moral bulduklarını vurguluyor. 
 

Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU