Yeni icat edilen yapay bitki evin havasını temizlerken elektrik üretiyor

Yapay bitki, karbondioksiti temizlemekte doğal bitkilerden 9 kat daha etkili

Binghamton Üniversitesi'nin yapay bitkisi karbondioksiti temizleyebiliyor, oksijen ve elektrik üretebiliyor (Binghamton Üniversitesi/New York Eyalet Üniversitesi)

Bilim insanları, aynı anda hem kapalı alandaki havayı temizleyebilen hem de bir akıllı telefona güç verecek kadar enerji üretebilen yapay bir bitki icat etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York'taki Binghamton Üniversitesi'nden bir ekip, "eğlence için" 5 biyolojik güneş pilinden ve pillerin fotosentetik bakterilerinden yapay bir yaprak ürettikten sonra bu aracın pratik uygulamaları olabileceğini fark etti.

Kavram kanıtı niteliğindeki 5 yapay yapraklı bitki, karbondioksiti doğal bitkilerden çok daha etkili bir şekilde ortadan kaldırırken elektrik ve oksijen üretebiliyor.

Yapay bitkiyi açıklayan "Cyanobacterial Artificial Plants for Enhanced Indoor Carbon Capture and Utilisation" (Kapalı Alanda Geliştirilmiş Karbon Yakalama ve Kullanımında Siyanobakteriyel Yapay Bitkiler) başlıklı çalışmada, araştırmacılar "Havalandırma ve filtreleme gibi geleneksel karbondioksit azaltma yöntemleri, karbondioksit düzeyleri küresel ısınma sebebiyle arttıkça etkisini yitiriyor" diye belirtti.

Bu yapay bitkiler, fotosentez yapmak için kapalı alandaki ışığı kullanıyor ve iç mekandaki karbondioksit seviyelerinde yüzde 90 oranında bir azalma sağlayarak 5000'den 500 ppm'e düşürüyor. Bu da doğal bitkilerde görülen yüzde 10'luk azalmadan çok daha ileri düzeyde.   

Yapay bitki doğal bitkilere benzer gerekliliklere sahip, çalışmak için su ve besin maddelerine ihtiyaç duyuyor. Bitkinin gelecekteki versiyonlarında, farklı bakteri türleri kullanmak gibi bakım ihtiyacını azaltacak yöntemlerden faydalanılabilir. Bilim insanları, bu teknolojiyi bitkinin kullanım alanlarını artırmak için geliştirmeyi de umuyor.

Araştırmacılar "Bu yapraklar, yapay bitki yapısı içerisinde sıralı bir şekilde birleştirildiğinde sistem, 2,7 voltluk bir açık devre gerilimi (OCV) ve 140 mikrowattlık maksimum güç üretiyor, bu da taşınabilir elektronik cihazlara enerji vermeye yetiyor" yazdı ve aracın performansının "hava kalitesini iyileştirebilecek ve sürdürülebilir enerji sağlayabilecek çift işlevli bir sistem olma potansiyelini gösterdiğini" ekledi.

Binghamton Üniversitesi'nin Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Profesör Seokhun Choi şöyle dedi:

Bu elektriği, cep telefonu şarj etmek veya başka pratik uygulamalarda kullanmak istiyorum… İnce ayarlar yapıldıktan sonra bu yapay bitkiler her evin bir parçası olabilir. Bu fikrin faydalarını görmek çok kolay.

Çalışma, yakın zamanda Advanced Sustainable Systems isimli bilimsel dergide yayımlandı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU