Türkiye'deki lisede "ChatGPT" araştırması: "Zarar veriyor"

Yeni çalışma, yapay zeka aracının eksikliklerini gösterdi

Araştırmacılar, öğrencilerin yapay zeka nedeniyle daha az şey öğrendiğini düşünmediklerini kaydetti (Pexels)

Türkiye'deki lise öğrencileriyle yapılan bir araştırmada, ChatGPT kullanımının öğrenmeyi olumsuz yönde etkilediği saptandı. 

Yapay zeka sohbet botlarının ortaya çıkması, tıpkı internet gibi bilgiye erişimi kolaylaştırdı.

Öte yandan bazı uzmanlar ChatGPT gibi araçların akademik başarıda gerilemeye yol açabilebileceğini düşünüyor. 

Bazı araştırmalarda bu araçların erteleme davranışlarını artırabileceği ve hafızada gerilemeye yol açabileceği öne sürülüyor.

Aynı zamanda ChatGPT'nin kopya çekmeyi kolaylaştıracağı düşünülse de geçen yıl yapılan bir araştırmada yapay zeka sohbet botlarının, kopya çekme oranında artışa neden olmadığı kaydedilmişti.

Pensilvanya Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışmada, ChatGPT'nin öğrenme sürecindeki etkisi incelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmaya, 2023 sonbaharında Türkiye'deki bir lisede 9 ila 11. sınıfta okuyan yaklaşık bin öğrenci katıldı. 

Sınıfta işlenen matematik dersinin ardından üç gruba ayrılan öğrencilere konuyla ilgili alıştırma ödevleri verildi. Bir grup ödevi ChatGPT yardımıyla, bir kısmı ChatGPT destekli bir yapay zeka öğretmeniyle, diğerleri de tek başına yaptı. 

ChatGPT destekli öğretmen, doğrudan cevabı vermeden sonuca giden yolu göstermek üzere programlanmıştı. 

Daha sonra konuyla ilgili sınava giren öğrencilerin aldığı notlar değerlendirildi.

Henüz hakemli bir dergide çıkmayan araştırmanın bulguları, makalelerin ön baskı versiyonunu yayımlayan internet sitesi Sosyal Bilimler Araştırma Ağı'nda (SSNR) paylaşıldı.

ChatGPT kullanan öğrenciler, tek başına çalışanlardan alıştırma sorularında yüzde 48 daha fazla doğru yanıta ulaşsa da sonrasında yapılan sınavda yüzde 17 daha düşük puan aldı.

Yapay zeka öğretmeninden yararlanan öğrencilerse alıştırmada, yapay zeka kullanmayanlardan yüzde 127 daha iyi performans sergiledi. Ancak sınav sonuçlarında iki grup arasında fark kaydedilmedi. 

Araştırmacılar makalede şu ifadeleri kullanıyor:

Bu sonuçlar, üretici yapay zekaya erişimin performansı artırabildiğini ancak öğrenmeyi ciddi derecede engelleyebildiğini gösteriyor.

Ekip bu sorunun, öğrencilerin araçları doğrudan cevaba ulaşmak için kullanmasından kaynaklandığını düşünüyor. 

Ancak ChatGPT'nin de sorulara yanlış cevap vermesinin bunda payı olabilir. Sorulara yüzde 8 oranında yanlış cevap veren yapay zeka aracının, problemin çözümünü de yüzde 42 oranda yanlış anlattığı gözlemlendi. 

Araştırmacılar, öğrenme sürecini olumsuz etkileyebileceği için öğrencilerin sadece bu araçlara bel bağlamamasını tavsiye ediyor. 

Bulguların daha fazla çalışmayla desteklenmesi gerekiyor. Fakat yine de yapay zeka sohbet botları, diğer pek çok teknoloji gibi faydalarıyla beraber birtakım zararlar da verebilir.

Eğitimin, cevaplardan ziyade öğrenme sürecine odaklanması, bu sorunların azaltılmasına katkı sağlayabilir. 



Independent Türkçe, Popular Science, SSRN, PsyPost, New York Times

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU