İtalyan adasında topraktan "korsan saldırısında gömülmüş" Roma sikkeleri fışkırdı

Pantelleria Adası, Roma Cumhuriyeti döneminde büyük ihtimalle Akdeniz'in ticari ve kültürel bir merkeziydi

Adada keşfedilen sikkelerden biri (Sicilya Yerel Yönetimi)

Bilim insanları, Akdeniz'deki İtalyan adası Pantelleria'da Roma dönemine ait bir gümüş sikke definesi keşfederek bölgenin antik tarihini biraz daha aydınlattı.

MÖ 94 ila 74'ye tarihlenen 27 adet gümüş sikke, Santa Teresa ve San Marco'daki Akropolis tarihi kazı alanındaki restorasyon çalışmaları sırasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nden araştırmacılar, kazı alanındaki hasarı değerlendirirken gevşek toprakta parlayan küçük sikkeleri fark etti.

Yeri kazarak daha fazlasını buldular. Sikkelerde üç atın çektiği bir savaş arabasında kanatlı bir figür tasarımı yer alıyordu. Bu semboller, yaklaşık 2 bin yıl önce Roma Cumhuriyeti'nin sonlarına doğru basılan ana gümüş para birimi denariiye işlenmişti.

Daha önce 2010'da aynı tarihi alanda, Roma dönemine ait 100'ün üzerinde gümüş sikke bulunmuştu. Eski kazıda Sezar, Agrippina ve Titus olmak üzere üç meşhur imparatorun büstü de keşfedilmişti.

Bu bulgular birlikte değerlendirildiğinde, Pantelleria Adası'nın Akdeniz'de ticari ve kültürel bir merkez olduğuna işaret ediyor.

Adanın kültürel miras danışmanı Paolo Scarpinato "Bu keşif, Cumhuriyet döneminde Akdeniz'e damga vuran olayların, ticari bağların ve siyasi ilişkilerin yeniden oluşturulması için değerli bilgiler sunuyor" dedi.

Kazının öncüsü Thomas Schäfer, arkeologların "25 yıldır San Marco'dan beslendiğini" söyledi.

Harika bir kazı alanı, şans eseri sağlam, buraya yüzyıllardır hiç dokunulmamış.

Araştırmacılar, sikkelerin Roma'daki sahil köylerinin MÖ 1. yüzyılda sık sık karşılaştığı korsan saldırılarından birinde gömüldüğünü tahmin ediyor.

Araştırmacılar "Kıyı şeridindeki köylere sık sık baskınlar düzenleniyordu ve gemiler geldiğinde birinin 'yedek parasını' saklayıp daha sonra geri alamadığını hayal etmek mümkün" dedi.

Dr. Schäfer, hazinenin "işgal anında bilinçli bir şekilde saklandıktan sonra" keşfedildiği yerde kalmış olabileceğini belirtti.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU