Hindistan, Şeyh Hasina'yla ne yapacak?

Öğrenci protestoları sonrasında kaçan siyasetçi, Yeni Delhi yönetiminin başına dert oldu

Yeni Delhi'deki diplomatlar, Şeyh Hasina'nın siyasi açıklamalar yapmadan Hindistan'ı terk etmesini umut ediyor (AFP/Arşiv)

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın ülkesini terk ederek Yeni Delhi'ye sığınmasının üzerinden neredeyse bir ay geçti.

Hindistan, 5 Ağustos'tan beri onunla ne yapacağını düşünüyor. 

Zira ülkesinde haftalar boyunca süren öğrenci protestolarının dinmesini sağlayacak önlemleri alamayan siyasetçi, Yeni Delhi'nin Dakka'daki yeni yönetimle sıcak ilişkiler geliştirmesinin önünde bir engel teşkil ediyor. 

Bangladeş, Hindistan için basit bir komşudan ibaret de değil. İki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık seviyesinde. Hindistan'ın özellikle kuzeydoğusundaki sınır güvenliği, Bangladeş'le işbirliğinden geçiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şeyh Hasina'nın partisi Avami Birliği, 2009'da iktidara geldikten sonra Yeni Delhi'ye ekonomik ilişkileri de kuvvetlendirmişti. 

15 yıllık dönemde iki ülke arasındaki yollar da geliştirildi. 

Artık 76 yaşında olan siyasetçinin aniden kaçmasıyla birlikte Yeni Delhi yönetiminin bu kazanımları koruması gerekiyor. 

Hindistan'ın eski Dakka Büyükelçisi Pinak Ranjan Chakravarty, "Mahallemizde herhangi bir kargaşa yaşanmasını istemeyiz ama bizim geçici yönetimle çalışmaktan başka bir çaremiz yok zira içişlerinde ne yapacaklarını belirleyemezsiniz" diyor.

Yeni Delhi'den de bu minvalde bir hamle geldi ve Başbakan Narendra Modi, Bangladeş'in geçici lideri Muhammed Yunus'u arayarak yeni yöneticilerle hızlıca temasa geçti.

Ancak Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, Şeyh Hasina ve partisinin 15 yıldır Yeni Delhi'den aldığı desteğin yol açtığı öfkenin dinmesi için zamana ihtiyaç olduğunu bildiriyor.

Pek çok Bangladeşli, Avami Birliği'nin en az üç seçimi şaibeyle kazandığını savunurken oylama sonuçlarını hemen kabul eden Hindistan'a ateş püskürüyor.

Şeyh Hasina'nın Hindistan'ta kısa bir süreliğine kalması bekleniyordu ancak Birleşik Krallık, ABD ve BAE gibi ülkeler henüz ona sığınma izni vermedi. Bu durum da Yeni Delhi-Dakka ilişkilerinin yeniden ısınmasının önünde engel oluşturuyor.

Bangladeş'in Şeyh Hasina hakkında iade talebinde bulunması halinde Hindistan'ın ne yapacağı da büyük bir soru işareti.

Bangladeş'teki şiddet eylemleri, Bangladeş'in 1971'deki bağımsızlık savaşı gazilerinin akrabaları için açılan tartışmalı işe giriş kontenjanının geri çekilmesine yönelik protestolara, haziranın sonlarında güvenlik güçlerinin sert bir şekilde müdahale etmesiyle başlamıştı.

Eylemler, kısa bir durulma döneminin ardından Hasina hükümetine karşı bir ayaklanmaya dönüşmüştü. 5 Ağustos'ta yüzlerce protestocu, başbakanın konutuna akın ederek istifasını talep etmişti. Bunun üzerine Hasina helikopterle Hindistan'a kaçmıştı.

Maldivler ve Nepal'in ardından Bangladeş'in de Yeni Delhi nüfuzundan kaçmaya yönelik hamleler sergilemesi, Hindistan dış politikasının karnesinde yeni bir zayıf not anlamına geliyor.

Bu, Çin'in etki alanını daha da geliştirmeye çalıştığı bir dönemde, Yeni Delhi için iyi bir haber değil.

Dakka'daki bağımsız düşünce kuruluşu Centre for Policy Dialogue'dan ekonomist Debapriya Bhattacharya, "Hindistan'ın bölgesel politikalarını gözden geçirmesinin zamanı geldi. Yalnızca Bangladeş'i değil, bölgedeki neredeyse tüm ülkeleri işaret ediyorum" diyor. 

Pek çok uzman, Hindistan'ın bölge ülkelerindeki muhalefet partilerini dışlamasının yanlış olduğunu savunuyor. 

 

Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU