Pedro Almodóvar'a göre "dünyanın her yerinde" ötanazi imkanı olmalı

Almodóvar'ın ilk İngilizce filmi Yandaki Oda, faniliğiyle yüzleşen bir kadını konu alıyor

Pedro Almodóvar, Yandaki Oda'nın yıldızları Tilda Swinton ve Julianne Moore'la birlikte (Reuters)

Pedro Almodóvar, ötanazinin "dünyanın her yerinde" ulaşılabilir olması gerektiğini savunarak, "Düzenlenmesi ve bir doktorun hastasına yardım edebilmesi gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

74 yaşındaki İspanyol yönetmen, dün (2 Eylül) ilk İngilizce uzun metrajı Yandaki Oda'nın (The Room Next Door) Venedik Film Festivali'ndeki basın toplantısında konuştu.

Filmde Tilda Swinton ve Julianne Moore, gençliğinde arkadaş olan iki kadını canlandırıyor. İkili, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde Swinton'ın karakteri ölümcül bir hastalık teşhisi aldıktan ve faniliğiyle yüzleştikten sonra yeniden buluşuyor.

Variety, Almodóvar'ın "Bu film ötanaziyi savunuyor" dediğini aktardı.

Tilda'nın oynadığı karaktere dair hayranlık duyduğumuz bir şey, kanserden kurtulmanın yalnızca aldığı kararla gerçekten mümkün olduğuna inanması. 'Kanserden önce davranırsam bana karşı kazanamaz' diyor.

Böylece, arkadaşının yardımıyla hedefine ulaşmak için bir yol buluyor ama ikili suç işliyor gibi hareket etmek zorunda kalıyor.

İspanya, 2021'de ötanaziyi yasallaştırmıştı ve Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar'ın (Women on the Verge of a Nervous Breakdown) yönetmeni, diğer ülkelerin de aynısını yapması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Almodóvar "Dünyanın her yerinde ötanazi imkanı olmalı" dedi.

Ötanazinin düzenlenmesi ve bir doktorun hastasına yardım edebilmesi gerekiyor.

Aynı basın toplantısında Swinton, canlandırdığı karakterle "aynı şekilde davranmayacağını söyleyemeyeceğini" belirtti.

Avukat'ın (Michael Clayton) Oscar ödüllü yıldızı "Şahsen ben ölümden korkmuyorum ve hiç korkmadım" dedi.

Sanırım bazı insanlar için ölümü kabullenmeye giden yolculuk uzun olabiliyor ama sebebi her neyse, hayatımdaki birtakım deneyimler nedeniyle ben bunun erken farkına vardım.

Geleceğini biliyorum. Geleceğini hissediyorum. Geleceğini görüyorum. Bu filmin özelliklerinden biri de kendi kaderini tayin etmenin, hayatının, yaşamının ve ölümünün dizginleri tamamen kendi eline almaya karar veren birisinin portresi olması.

Yandaki Oda, ilk gösteriminin ardından 17 dakika boyunca ayakta alkışlanarak Venedik Film Festivali'nin halihazırda en uzun alkışlanan filmi oldu.

Film 20 Aralık'ta gösterime girecek.

Geçen sene Almodóvar, yaklaşık 20 yıl önce neden Brokeback Dağı'nı (Brokeback Mountain) geri çevirdiğini açıklamıştı.

Almodóvar "İngilizce bir film yapmayı gerçekten ilk kez düşünmüştüm çünkü o hikayeyi çok seviyordum. Annie Proulx'un (kitabını) biliyordum ve seviyordum ve Larry McMurtry'nin senaryosu da çok iyiydi. Fakat sorun şu ki İngilizcem konusunda kendime güvenmiyordum" diye anlatmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU