Tayvan lideri Lai Ching-te: "Çin, Rusya'dan toprak istemeli"

"Gerçek amaçları bu" deyip Pekin yönetimi hakkında dikkat çeken bir iddiada bulundu

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, mayısta Tayvan'ın etrafını sardığı tatbikat görüntülerini başkent Pekin'deki ekranlardan yayımlamıştı (Reuters/Arşiv)

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te kendi ülkesindeki bir televizyon kanalına konuştu. 64 yaşındaki lider, Çin'in toprak konusunda kurduğu mantığa göre, Rusya'nın bazı bölgelerini de ilhak etmesi gerektiğini dün akşam yayımlanan programda savundu. 

1858'de Çing Hanedanı'yla Rusya Çarlığı arasında imzalanan Aigun Anlaşması'ndan bahseden Lai Ching-te, Çin'in o dönemde kayda değer miktarda toprağından vazgeçtiğini ve bu bölgelerin halen Moskova kontrolünde olduğunu vurguladı:

Çin'in Tayvan'a yönelik saldırı ve ilhak niyeti, Tayvan'daki herhangi bir kişi ya da siyasi partinin söylediğinden ya da eylemlerinden kaynaklanmıyor. Çin, Tayvan'ı toprak bütünlüğü için de ilhak etmek istemiyor. Eğer öyleyse Rusya'nın işgal ettiği, Aigun Anlaşması'yla devredilen toprakları neden geri almıyorlar? Rusya halihazırda en zayıf noktada değil mi? 

Tayvan'ı toprakla alakalı gerekçelerle işgal etmek istemedikleri aşikar. Uluslararası arenada hegemonyayı sağlamak istiyorlar, gerçek amaçları bu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin yönetimi, Tayvan'ın çok eski zamanlardan beri kendilerinin bölgesi olduğu iddiasını savunuyor. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen hafta Çin'i ziyaret ederek Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasında barış ve istikrarın önemini vurgulamıştı.

Çin'in en kıdemli askeri yetkilisi, Merkezi Askeri Komisyon Başkan Yardımcısı General Cang Youşia ise görüşmeden sonra "Tayvan'ın bağımsızlığına kararlı şekilde karşı koymak ve yeniden birleşmeyi teşvik etmek, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun görevi ve misyonudur. Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlerin pervasız eylemlerine karşılık vermeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU