Hamas ateşkes görüşmelerinde İsrail'in yeni şartlarını reddetti

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan (DPA)

Hamas dün (pazar) yaptığı açıklamada, Gazze ateşkes görüşmelerinde İsrail'in yeni şartlarını reddettiğini belirterek, 10 aydır devam eden savaşı sona erdirmek için ABD tarafından desteklenen son çabada ilerleme kaydedilmesi olasılığına dair şüpheleri arttırdı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre aylardır aralıklarla devam eden görüşmelerde İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı askerî harekâtını sona erdirecek bir anlaşmaya varılamadı. Aynı zamanda Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve savaşın fitilini ateşleyen saldırıda kaçırdığı esirler de serbest bırakılamadı.

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde kilit nokta, İsrail'in Gazze Şeridi'nin Mısır'la olan güney sınırı boyunca uzanan 14,5 kilometre uzunluğundaki Philadelphia (Salahaddin) Koridoru üzerindeki varlığı.

Hamas, İsrail'in askerlerini bu koridordan çekme taahhüdünü yerine getirmediğini ve ateşkes başladığında daha kalabalık olan kuzey Gazze Şeridi'ne dönerken yerlerinden edilen Filistinlilerin taranması da dahil olmak üzere başka yeni koşullar öne sürdüğünü bildirdi.

Hamas lideri Usame Hamdan, “2 Temmuz'da mutabık kaldıklarımızdan geri adım atılması ya da yeni koşullar öne sürülmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

Hamas'tan üst düzey bir kaynak temmuz ayında Reuters’a yaptığı açıklamada, hareketin Gazze savaşını sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ilk aşamasından 16 gün sonra, aralarında askerlerin de bulunduğu İsrailli esirlerin serbest bırakılması için görüşmelere başlanması yönündeki ABD önerisini kabul ettiğini söylemişti.

Hamdan ayrıca Hamas'ın son teklife cevabını arabuluculara ilettiğini belirterek, “ABD yönetimi seçim amacıyla yakın bir anlaşmadan bahsederek yanlış umut tohumları ekiyor” ifadesini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU