Wegovy ve Ozempic gibi zayıflama iğneleri Batı'da en çok konuşulan konulardan biri olurken, uzmanlar Birleşik Krallık hükümetinin bunları ülkedeki iş gücünü artırmak için kullanmayı planlamasına tepkili.
Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Wes Streeting geçen ay The Telegraph'a yazdığı makalede şu ifadeleri kullandı:
Kilo verdiren iğneler, pek çok kişinin hayatını değiştirebilir. İş hayatına geri dönüp Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) oluşturdukları yükü azaltabilirler.
İşçi Partili siyasetçi, obezitenin NHS'ye maliyetinin yılda 11 milyon sterlini (yaklaşık 480 milyon Türk lirası) bulduğunu belirtirken şişmanlığın her sene ortalama 4 gün ekstra izin anlamına geldiğini de bildirdi.
Streeting, hükümetin ABD merkezli ilaç devi Eli Lilly'yle birlikte Mounjaro ve tirzepatide gibi ilaçlarla zayıflama odaklı 5 yıllık bir klinik çalışma yürüteceğini ve şirketin katılımcıların hayat kalitesi, iş hayatına katılımı ve hastalık iznine dair verilerini toplayacağını açıkladı.
Bu planın obeziteyle savaşta "muazzam" sonuçlar yaratabileceğini savundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Diğer yandan sağlık konusunda uzman kişiler, bu plana tepki gösteriyor.
Obezite oranının yetişkinlerde yüzde 29'u, 2-15 yaşındaki çocuklardaysa yüzde 15'i bulduğu İngiltere'de ek önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.
Ülkede sigaranın ardından en yaygın olan önlenebilir ölüm sebebi, obezite. Aşırı kilo; tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, demans, karaciğer hastalıkları ve çeşitli kanserler için de önemli bir risk faktörü.
Uzmanlar, bu iğnelerin halihazırda az fon ayrıldığı için yoğun taleplere yetişemeyen sistemi rahatlatmak bir kenara dursun, daha da zorlayacağını da belirtiyor.
Birleşik Krallık'taki kilo problemlerine karşı savaş açan kuruluşların oluşturduğu Obezite Sağlık İttifakı'ndan (Obesity Health Alliance/OHA) Alfred Slade şu ifadeleri kullanıyor:
Obeziteye böyle bir çözüm, fanteziden ibaret.
Hastaların kilo verirken kas kaybetmemesinin nasıl sağlanacağını sorgulayan OHA, 4,1 milyon kişiye Wegovy iğnelerinden vurmak gerektiğini ancak NHS'nin mevcut koşullarıyla yılda 50 bin kişiye bile ulaşamayacağını hesaplıyor.
Diabetes UK'den Jack Doughty ise hükümetin bu plandaki öncelikli motivasyonunun ekonomiye katılımı artırmak olduğuna dikkat çekiyor:
Obeziteye dair hizmetler faydalanabilecek herkese sunulmalı. Bunlar, klinik ihtiyaca dayandırılmalı, hastanın muhtemel ekonomik çıktısına değil.
Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı'na ulaşan CNN, hazırlanan 10 yıllık plan kapsamında verilecek bu hizmetin işsizliğe değil, ihtiyaca göre düzenleneceği yanıtını aldı.
Bakanlık, sağlıksız gıda reklamlarını ve okul çağındaki çocukların fast food'a erişimini kısıtlamak gibi ek tedbirler alacağını da bildirdi.
Cambridge Üniversitesi'nden Martin White da hükümetin çabasını yetersiz görenlerden:
Toplumsal bir meseleyi, sağlık sorununa indirgiyorlar. İnsanların bu kadar fazla kalori almasına neden olan ortamı değiştirmenin yollarını bulmalıyız.
Independent Türkçe, CNN, The Telegraph
Derleyen: Eren Umurbilir