İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, ülkenin nükleer programı konusunu diplomasi yoluyla ele alma fırsatının bulunduğunu, ancak bunun ‘sınırlı’ olduğunu söyledi.
Arakçi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Grossi'nin İran'a yaptığı ziyaretin ardından devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Diplomasi için halen bir şans var, ancak bu şans çok büyük değil. Sınırlı bir fırsat var” ifadelerini kullandı.
Grossi cuma günü İran'daki iki önemli nükleer tesisi ziyaret ederken, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ülkesinin nükleer programıyla ilgili ‘her türlü şüphe ve belirsizliği’ ortadan kaldırmaya çalıştığını belirtti.
Tahran'da UAEA Direktörü ile yapılan görüşmeler, Donald Trump'ın ocak ayında Beyaz Saray'a dönmesinden önce diplomasi için son şanslardan biri olarak değerlendiriliyor.
Arakçi, İran'ın nükleer dosyasının ‘önümüzdeki yıl hassas ve karmaşık olacağını, ancak tüm senaryolarla yüzleşmeye hazır olduklarını’ ifade etti.
Trump, 2017-2021 yılları arasındaki ilk döneminde İran'a karşı ‘maksimum baskı’ politikası izledi ve daha sonra Joe Biden yönetimi tarafından da sürdürülen İran'a yönelik ağır yaptırımları yeniden uygulamaya koydu.
Trump 2018 yılında, ABD'nin İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmadan çekildiğini açıkladı.
Tahran ile altı büyük güç arasında 2015 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde imzalanan nükleer anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerinin kısıtlanması ve barışçıl nitelik taşımasının sağlanması karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.
Tahran bu tür askeri emelleri olduğunu reddediyor ve özellikle enerji alanında olmak üzere sivil amaçlı bir nükleer programa sahip olma hakkını savunuyor.
ABD'nin anlaşmadan çekilmesine tepki olarak Tahran, anlaşma kapsamındaki taahhütlerinin çoğundan kademeli olarak geri adım atmaya başladı ve nükleer programının önemli ölçüde büyümesine ve genişlemesine izin veren bir dizi adım attı.
Bu adımların en önemlisi, uranyum zenginleştirme seviyesini nükleer anlaşmanın belirlediği tavan olan yüzde 3,67'den, atom silahı geliştirmek için gereken yüzde 90'a yakın bir seviye olan yüzde 60'a yükseltmek oldu.
Grossi'nin ziyareti, Londra, Berlin ve Paris'in bu ay UAEA Yönetim Kurulu’na sunabileceği hassas bir karar taslağı öncesinde gerçekleşiyor.
Arakçi dün yaptığı açıklamada, “Aleyhimizde bir karar kabul edilirse İran da buna karşılık önlemler alacak. Nükleer programımızla ilgili olarak onların kesinlikle hoşuna gitmeyecek yeni önlemler alacağız” uyarısında bulundu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.