Japonya gıda atıklarını fermantasyon yöntemiyle geri dönüştürerek hayvan yemi yapmak için bir program yürütüyor.
Kanagawa bölgesindeki Sagamihara şehrinde yer alan tesiste günde 40 tona yakın gıda atığı geri dönüştürülüyor.
Tesisi işleten Koiçi Takahaşi, atıkların çoğunun süpermarketlerden ve fabrikalardan kamyonlarla getirildiğini belirtiyor.
İşletmeci, gıda üretim sürecinde yüzde 3 ila 5 oranında atık çıktığını ifade ederek, günde 50 ton gıda üreten bir fabrikanın en az 1,5 ton atığa yol açtığını söylüyor.
Atık durumundaki pirinç, lahana, ananas kabukları, muz, erişte ve sandviç ekmekleri, kalori ve besin değerlerine göre ayrıştırılıp daha sonra çeşitli şekillerde karıştırılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kontaminasyonun önlenmesi için gıdalar metal dedektöründen geçiriliyor ve işçiler tarafından elle kontrol ediliyor. Daha sonra doğrama ve ezme işlemleriyle atıklar sıvı hale getiriliyor. Bakterilerin azaltılması için yapılan sterilizasyonun ardından sıvı, fermantasyonun laktik asitteki bakteriler sayesinde gerçekleştiği büyük tanklara aktarılıyor.
Atık gıdalardan üretilen yem genellikle domuzların beslenmesinde kullanılıyor. Çiftçiler için bu ürünler, normal yemlerden daha hesaplı bir alternatif sunuyor.
Japonya gıda ihtiyacının neredeyse üçte ikisini ve hayvan yeminin dörtte üçünü ithal ediyor. Japonya Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı'nın geçen yıl yayımladığı verilere göre senede en az 5 milyon tonluk gıda çöpe gidiyor.
Bunun hem çevreye hem de ekonomiye olumsuz etkileri var. Çoğu ithal olduğundan gıda fiyatları yüksek, ayrıca yakma işlemi için de her yıl 800 milyar Japon Yeni (yaklaşık 185 milyar TL) masraf yapılıyor. Bu miktarın büyük kısmı yurttaşların vergilerinden karşılanıyor. Buna ek olarak yakma işlemi ciddi hava kirliliğine ve sera gazı emisyonuna neden oluyor.
2030'a kadar emisyonları yüzde 46 oranında azaltmayı ve 2050'ye kadar karbon nötr hale gelmeyi hedefleyen ülkede, gıda atıklarının etkili geri dönüşümü önemli bir mesele.
Takahaşi, tesiste yılda yaklaşık 35 bin ton gıdayı fermente ederek geri dönüştürdüklerini belirtiyor.