İsrailli arabulucular rehine anlaşmasına dair "ihtiyatlı iyimserliğe" sahip

Görüşmeler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında aynı aileden en az 18 kişinin öldürüldüğü gün de devam etti

Filistinliler, İsrail'in yerinden edilmiş kişilerin barındığı sığınağa düzenlediği hava saldırısının gerçekleştiği yerde (Reuters)

İsrail'in müzakere ekibi, Gazze'deki rehinelere ilişkin bir anlaşmaya varılması olasılığı hakkında "ihtiyatlı bir iyimserliğe" sahip olduğunu ifade ediyor.

Bu değerlendirme cumartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan bir açıklamayla duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Ekip, (27 Mayıs çerçevesine dayanan) son Amerikan önerisine dayalı bir anlaşmayı ilerletme olasılığı hakkında başbakana ihtiyatlı bir iyimserlik ifade etti" dendi.

Başbakanlık Ofisi, ABD ve uluslararası arabulucuların Hamas'a yönelik ağır baskısının, Hamas'ın Amerikan önerisine muhalefetini ortadan kaldıracağını ve büyük bir ilerlemeye olanak sağlayacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden, ABD, Mısır ve Katar'ın katılımıyla günler süren görüşmelerin ardından ateşkes konusunda artık daha iyimser olduğunu belirtmişti.

Gazetecilere, "Bir saat öncesi itibarıyla hâlâ işin içindeyiz. Ben iyimserim. Henüz hiçbir şey bitmiş değil. Sadece birkaç sorun daha var, bence bir şansımız var" diye konuşmuştu.

Ancak Hamas'ın Lübnan'daki sözcüsü Dr. Ahmet Abdulhadi, cumartesi günü erken saatlerde Sky News'e konuştu:

Biden yönetimi ortamın olumlu olduğunu göstermeye çalışıyor. Ancak ilk turda hiçbir gelişme olmadı.

Arabulucular bize anlaşmazlık noktalarının çözülmediğini ve [İsrail Başbakanı Binyamin] Netanyahu'nun daha fazla koşul ekleyerek işi daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Arabuluculuk çabaları, İsrail'in bir hava saldırısında Gazze'de aynı aileden, aralarında çok sayıda küçük çocuğun da bulunduğu en az 18 kişinin öldüğü bir günde devam etti.

Deyr El Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne göre, cumartesi sabahı erken saatlerde gerçekleşen saldırıda Zavaida kasabasının girişinde bir ev ve bitişiğinde insanların barındığı bir depo vuruldu.

Saldırı, kuşatma altındaki bölgede Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı'nın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıların ardından savaşın başlamasından bu yana ölü sayısının 40 bini aştığını açıklamasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Arabuluculuk çabaları sadece Hamas vahşetinden bu yana Gazze'de tutulan 100'den fazla İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını sağlamayı değil, aynı zamanda bölgeyi harap eden çatışmaları sona erdirmeyi de amaçlıyor.

Ateşkesin, Lübnan'daki Hizbullah militanlarının ve İran'ın üst düzey komutan Fuad Şükür ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e saldıracağı korkusu sürerken daha geniş çaplı bir savaşa dönüşme tehlikesi taşıyan bölgesel gerilimi azaltacağı umuluyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU