İran, ABD ile ilişkilerinde ‘mayınlama’ yapılmasına karşı uyardı

İsrail: Tahran'ın nükleer tesisleri saldırılara karşı her zamankinden daha savunmasız

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi Tahran'da düzenlediği basın toplantısında / Fotoğraf: ISNA

İran, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a yönelik engellenen suikast planının ayrıntılarının yayınlanma zamanlamasının ‘Tahran ile Washington arasındaki ilişkileri karmaşıklaştırmayı amaçladığı’ uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi haftalık basın toplantısında, suçlamaların zamanlamasının ‘şüphe uyandırdığını’ söyledi ve suikast girişiminin ifşa edilmesini ‘ilişkileri engelleyen mayınlar’ olarak niteledi.

Bekayi cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın Trump'a yönelik bir komplonun arkasında olduğu yönündeki suçlamaların ‘tamamen asılsız’ olduğunu söylemişti.

ABD adli makamları cuma günü, Trump'a suikast planının bir parçası olarak bir ‘İran rejimi ajanı’ hakkında suç duyurusunda bulundu.

ABD Adalet Bakanlığı'na göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) dış operasyonlarının başındaki General Kasım Süleymani'nin 2020'de Irak'ta Trump'ın ilk döneminde emrettiği bir ABD insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürülmesine misilleme olarak Trump'a yönelik engellenen suikast planının arkasında DMO'nun olduğundan şüpheleniliyor.

Yeni detaylar, İran'ın Trump'ın Tahran'a yönelik politikasına ilişkin belirsizliğini gölgede bıraktı.

Bekayi, Trump'ın Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında bir yılı aşkın süredir devam eden savaşı sona erdirmesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail tehditleri

Diğer taraftan İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz “İran nükleer tesislerine yönelik bir saldırıya karşı her zamankinden daha savunmasız… İran'ın nükleer programının engellenmesi gerektiği konusunda yaygın bir fikir birliği var” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar dün erken saatlerde Kudüs'te düzenlediği basın toplantısında, “Trump İran'ın nükleer emellerinin ciddiyetinin farkında olduğunu açıkça ortaya koydu… Bölgenin geleceği için en önemli mesele İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemektir” ifadelerini kullandı.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile ‘İran tehdidini’ görüştü.

Açıklamada Netanyahu'nun şu sözlerine yer verildi:

Son günlerde ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile üç kez görüştüm... İran tehdidini ve yarattığı tehlikeyi tüm bileşenleriyle kendi gözlerimizle görüyoruz.

Maksimum baskı

İranlı milletvekilleri ABD'nin seçilmiş başkanının Tahran'a yönelik ‘maksimum baskı’ stratejisini yeniden canlandırma kabiliyetini sorguladı.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai, “Trump'ın İran üzerindeki baskıyı arttırmak için artık yeni araçları yok… Trump'ın İran'a karşı kullandığı tehdit ve yaptırım silahının cephanesi neredeyse tükendi” dedi.

İbrahim Rızai, ISNA haber ajansına verdiği demeçte, ABD seçim sonuçlarının İran İslam Cumhuriyeti'ndeki durumu etkilemeyeceğini belirterek, Trump'ın ‘maksimum baskı’ politikasına geri döneceği yönündeki spekülasyonların ‘kapsamlı ve gerçekçi bir bakış’ gerektirdiğini vurguladı.

Rızai, “Maksimum baskı politikası Başkan Joe Biden döneminde devam etti ve bu yıl İran'a uygulanan ek yaptırımlarla yoğunlaştı. Trump artık İran üzerindeki baskıyı arttırmak için yeni araçlara sahip değil” şeklinde konuştu.

Rızai, İran'ın dış politikasının üst düzey liderlik tarafından ‘net ve tanımlanmış’ olduğunu ve diplomatik aygıt tarafından uygulandığını vurgulayarak, bunun Demokrat ya da Cumhuriyetçi olsun ABD başkanının kimliğinden etkilenmediğini belirtti.

Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Ahmed Bahşayiş Erdestani, “Trump'ın zaferi ABD ile daha kolay müzakere etmemizi sağlayacak” dedi.

Erdestani, Trump'ın zaferinin Washington ile Tahran arasındaki ilişkilere ‘olumlu’ yansıyacağına inandığını söyledi. Şarku’l Avsat’ın Eslahat News internet sitesinden aktardığına göre Erdestani, “Trump, başkalarını korkutmak için kendini çılgın biri olarak gösterse de net bir görüşe sahip” ifadesini kullandı.

İran ve ABD'nin mevcut meseleler üzerinde ‘daha kolay’ anlaşmaya varabileceğini öne süren Erdestani, “Geçtiğimiz dört yıl boyunca Trump'ı denedik ve kendisine kazanç sağlamadığı için nükleer anlaşmayı yırttı. Bu nedenle ABD ile aramızdaki ilişkilerin daha kolay ilerleyebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Erdestani, Trump'ın yaptırımları harekete geçirme ya da daha fazlasını uygulama kabiliyetini sorgulayarak şunları söyledi:

Olası tüm yaptırımlardan yorulduk. Demokratlar yaptırımların kapsamını genişletti ve diğer ülkelerin de bunlara katılmasını sağladı. Trump daha fazla yaptırım uygulayamaz. Zira daha fazla yaptırım yok. Bize baskı yapmak için sadece bazı şahsiyetlerimize psikolojik yaptırımlar uygulayabilir.

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ardından kötüleşen yaşam sorunlarına ve döviz krizine de değinen Erdestani, “Umarım savaş sona erer de İran iç meselelerine odaklanabilir” dedi.

Erdestani, kazanan başkan kim olursa olsun ABD ile birlikte yaşama çağrısında bulunarak, “Trump fırsatını değerlendirmekten başka seçeneğimiz yok... Sorunlarımızı çözmeli ve ABD ile müzakere etmeliyiz. Burada kastettiğim müzakere ilişki kurmak değil, aramızdaki çelişkiler ve farklılıklar konusunda bir anlayışa varmak anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Iran Observer'a göre muhafazakâr milletvekili Ahmed Rastineh, Trump'ın ‘bugün ilk dönemindekinden çok daha zayıf olduğunu, çünkü ABD'nin eskisinden daha zayıf hale geldiğini’ belirterek, ‘Trump'ın kolay çözülemeyecek büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu’ uyarısında bulundu. Rastineh, ‘ABD'nin karşı karşıya olduğu temel zorluklardan birinin, özellikle Batı Asya ülkelerindeki kamuoyu önünde olmak üzere, çeşitli düzeylerde gerileyen statüsü olduğunu’ ifade etti.

İranlı yetkililer ‘Batı Asya’ derken, İran, Irak ve Levant bölgesini kastediyor. Rastineh sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

Demokratların ya da Cumhuriyetçilerin gelişi, İran'ın ‘direniş cephesini’ desteklemeye, komşu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeye ve bölgesel anlaşmalar ve karşılıklı saygı çerçevesinde ticari, ekonomik ve siyasi iş birliğini geliştirmeye odaklanan dış politika hedeflerini etkilemeyecektir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU