İki küçük ülkeden büyük hamle: Rusya ve Çin'e karşı sıradışı işbirliği

Tayvan ve Çek Cumhuriyeti, hem güvenlik hem de ticarette birbirini destekliyor

Taipei yönetimi, kendilerini denizde de taciz eden Pekin'in işgali halinde ABD'nin harekete geçmemesinden korkuyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'ın dış politikasında değişim sinyalleri vermesi ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'yi kameralar önünde azarlaması, pek çok başkentte savunma endişelerini artırdı.

Çin'in işgal tehdidi altındaki Tayvan ve 1968'deki Prag Baharı sonrasında topraklarına giren Sovyetler Birliği tanklarının hatırasıyla Rusya'dan çekinen Çek Cumhuriyeti, kurdukları sıradışı ilişkiyle kendilerini korumaya çalışıyor. 

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi bu iki ülke arasındaki yakınlaşmayı mercek altına aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prag'la Taipei arasında istihbarat, ticaret ve yatırım alanlarında sürdürülen işbirliğinin iki tarafa da fayda sağladığı bildirildi. 

İki ülke arasında resmen diplomatik ilişki olmasa da, Çekya'nın Çin tarafından tecrit edilmeye çalışılan Tayvan'ın dünyayla bağlantısını sağladığı aktarıldı. 

Taipei'nin Ukrayna'ya yaptığı insani yardımları Çekya'nın bölgeye ulaştırdığı, Tayvan'ın haklarını NATO'da en çok Prag yönetiminin savunduğu belirtildi. 

Asya Pasifik'te Çin'e karşı Japonya ve Güney Kore'yle ittifak kuran NATO'nun Tayvan konusunda tereddütlü davrandığı vurgulanıyor.

Tayvan Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Joseph Wu'nın "Ne zaman ihtiyaç duysak Çek Cumhuriyeti bizi desteklemek için orada" dediği hatırlatıldı. 

Tayvan Dijital İşler Bakan Yardımcısı Chiueh Herming ise kendilerinin Çin konusundaki deneyimlerini Çekya ve komşularının değerli gördüğünü düşünüyor:

Rusya'nın civarındaki her bir NATO ülkesi bizimle görüşmek istiyor.

Herming geçen yıl deniz altındaki internet kablolarının korunmasıyla ilgili olarak Prag'da düzenlenen bir konferansa katılmıştı. 

Hem Tayvan hem de Avrupa ülkeler bu kabloların kopmasından muzdarip. Rusya ve Çin'in bu olaylarda parmağının olduğu iddia ediliyor. 

Çekya'nın Ulusal Siber ve Bilgi Güvenliği Ajansı Direktörü Lukas Kintr da Rusya'nın Avrupa'daki nüfuz operasyonları hakkında Chiueh Herming'e detaylı bilgi verdiklerini anlatarak "Biz de Tayvan'dan Çin hakkında bir şeyler öğrenebiliriz" diyor. 

WSJ'nin haberinde iki ülke arasındaki ilişkilerin, 1989'dan 2003'e kadar Çekya topraklarını yöneten Vaclav Havel dönemine dayandığı da bildirildi. 

Tayvanlı teknoloji şirketlerinin Çek Cumhuriyeti'ni 2004'te AB'ye girmeden önce dahi Avrupa'daki üsleri olarak belirlediği aktarıldı. 

Tayvan'daki ilk Avrupa merkezli düşünce kuruluşunu yöneten Çekyalı uluslararası güvenlik uzmanı Jakub Janda, ABD'nin dış politikasındaki değişime dikkat çekiyor. 

Prag merkezli Güvenlik Politikaları için Avrupa Değerleri Merkezi'nden (European Values Center for Security Policy) Janda, "Mesele, küçük ülkelerin nasıl hayatta kalacağı" diyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU