Hücre büyüklüğündeki robotlar için minik bataryalar geliştirildi.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte robotların boyutları da gittikçe küçülüyor. Küçük robotik cihazlar, insan vücudunun çeşitli bölgelerine ilaç taşımaktan gaz sızıntılarını tespit etmeye kadar pek çok alanda fayda sağlayabilir.
Ancak bu robotlara güç verecek mekanizmalar sağlamak pek kolay değil. Daha önceki çalışmalarda çok küçük boyuttaki bazı robotların güneş enerjisiyle çalışabileceği ortaya konmuştu.
Bu cihazlar bataryaya ihtiyaç duymuyor fakat bir kaynağın sürekli enerji sağlaması gerekiyor. İnsan vücudunun derinlikleri gibi normalde girilemeyecek ortamlarda kullanılacak robotlarınsa daha bağımsız hareket edebilmeye ihtiyacı var.
Öte yandan klasik bataryalarda kullanılan malzemeler, enerji depolama aygıtının çok küçük boyutlarda yapılmasının önüne geçiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacılar bu sorunun üstesinden gelmek için çinko-hava bataryası kullandı.
İşitme cihazlarında yer alan bu bataryalar, muadillerinin çoğundan daha uzun ömre sahip.
Araştırmacılar, birbirine bağlı çinko ve platin elektrotları içeren bir batarya tasarladı. Bu elektrotları da mikroelektronik ürünlerde sıkça kullanılan bir polimere gömdüler.
Elektrotlar havayla temas ettiği zaman çinko oksitlenerek elektronları serbest bırakıyor. Elektronlar platin elektroda akarak 1 voltluk akım oluşturuyor.
Bulgularını Science Robotics adlı hakemli dergide 14 Ağustos Çarşamba günü yayımlayan araştrımacılar, 0,1 milimetre uzunluğa ve 0,002 milimetre kalınlığa sahip bataryanın küçük devre ve sensörlere güç sağlayabildiğini gösterdi.
Örneğin batarya, milimetrenin binde biri büyüklükte olan ve robotun hafızası görevi gören bir devreye güç sağlamayı başardı.
Bataryayı dışarıdaki bir cihaza bağlayarak test eden araştırmacılar, icatlarını küçük robotların içinde de denemeyi planlıyor.
Makalenin kıdemli yazarı Michael Strano "Bu, çoğu robotik çalışmamızın özünü oluşturacak" diyerek ekliyor:
Tıpkı bir elektrikli arabanın bataryanın etrafına inşa edilebileceği gibi, bir enerji kaynağının etrafına da robot yapılabilir.
Araştırmacılar, insülin gibi ilaçları taşımada kullanılacak minik robotların, çözünebilen maddelerden üretilebileceğini düşünüyor.
Yeni çalışmayı yürüten ekip, aynı zamanda bataryanın voltunu da artırmayı amaçlıyor.
Independent Türkçe, TechXplore, Interesting Engineering, Science Robotics
Derleyen: Büşra Ağaç