Kursk harekatı: Rusya hendek kazacak işçi arıyor

ABD, Ukrayna'ya uzun menzilli füze göndermeyi planlıyor

Ukrayna'nın Kursk ve Belgorod'a girmesinin ardından Rusya "federal acil durum" ilan etmişti (AFP)

Ukrayna, Kursk'taki ilerleyişini sürdürürken Rus firmalar cephede hendek kazacak kişiler bulmak için iş ilanı açtı. 

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayıncısı BBC'nin Rusya servisinin aktardığına göre ilanlarda, ikinci bir savunma hattı oluşturulması amacıyla hendek kazma ve korguan inşa etme gibi işlerde çalışacak kişiler aranıyor. 

Moskova ve St. Petersburg'dan firmaların açtığı ilanlarda deneyim şartı aranmazken, işçilere ayda 150 bin ila 370 bin Rus Rublesi (yaklaşık 57 bin ila 140 bin 700 TL)  ödeneceği bildiriliyor.

Amerika merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün incelediği uydu görüntülerine göre Rusya, Ukrayna cephesinden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bir savunma hattı inşa ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünkü açıklamasında harekatın başarıyla devam ettiğini ve Kursk Oblastı'ndaki Suca şehrini ele geçirdiklerini savunmuştu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski de 82 yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini iddia etmişti. 1150 kilometrekarelik bir alanı kontrol ettiklerini öne süren Sırski, burada bir askeri komuta ofisinin kurulduğunu da bildirmişti.

Kiev güçleri Kursk harekatına devam ederken, Rusya da doğu cephesindeki  ilerleyişini sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada ordunun Donetsk Oblastı'ndaki Pokrovsk şehrinin ele geçirdiği savunulmuştu.

BBC'nin aktardığına göre Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta başlattığı Kursk operasyonu "II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yabancı bir ordu tarafından Rusya'ya yapılan en büyük saldırı" niteliğini taşıyor.

Analizde "büyük kumar" diye nitelenen hareket hamlesinin ABD Başkanı Joe Biden'ı ikilemde bıraktığı belirtiliyor. 

Amerikalı yetkililerin, bu operasyonun savaşın siyasi ve askeri dinamiklerini nasıl yeniden şekillendirebileceğini değerlendirdiği aktarılıyor. 

Harekatta Batılı ülkelerin Ukrayna'ya gönderdiği silah ve ekipmanların doğrudan Rus toprağına saldırıda kullanılması da ayrı bir sorun. BBC, ABD başta olmak üzere NATO ülkelerinin bu konuda savaşın başından beri hassas bir politika yürüttüğünü hatırlatıyor. 

Ancak Almanya ve BK, Ukrayna'nın kendini korumak için yaptığı saldırılarda silahların Rus toprağını vurmak amacıyla kullanılmasına müsaade etmişti. Londra yönetimi, bu iznin Britanya-Fransa ortak yapımı uzun menzilli Storm Shadow füzelerini kapsamadığını bildirmişti.
 


Amerikan gazetecilik kuruluşu Politico'nun aktardığına göre Washington da uzun menzilli füzeler göndererek Kiev'in savaş kapasitesini artırmayı planlıyor. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, Biden'ın Ukrayna'ya AGM-158 JASSM füzelerinden göndermeye "açık olduğunu" söylüyor.

Uzmanlar, yaklaşık 340 kilometreye sahip bu füzelerin, Ukrayna'nın elindeki F-16'ları daha da ölümcül hale getirebileceğine işaret ediyor.

Politico, füzelerin gönderilmesine yönelik nihai bir karar verilmediğini belirtirken, Pentagon'un iddialara dair yorum talebini reddettiğini aktarıyor.


Independent Türkçe, Guardian, BBC, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU