Su altında keşfedilen 3 bin yıllık heykel, yapan kişinin parmak izlerini taşıyor

"Olağanüstü bir keşif"

Heykelcik, tamamlanmadan sular altında kalmış (Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müfettişliği)

İtalya'daki volkanik bir gölün dibinde yarım kalmış 3 bin yıllık bir heykel bulundu. Eseri yapan kişinin parmak izlerini taşıyan heykelin ritüel amaçlı kullanıldığı düşünülüyor. 

Roma'nın yaklaşık 80 kilometre kuzeybatısındaki Bolsena Gölü'nde araştırma yapan dalgıçlar, geçen ay kilden bir heykel keşfetti.

Yaklaşık 15 santimetre uzunluğundaki heykelin yapımı henüz tamamlanmamıştı.

İtalya Kültür Bakanlığı'na bağlı Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müfettişliği'nden yapılan açıklamaya göre kadın görünümüne sahip heykel, eseri yapan kişinin parmak izlerini taşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etrürya adlı tarihi bölgede bulunan küçük heykelde bir kumaş deseninin izinin görülmesi, bir noktada üstünde kıyafet olduğuna işaret ediyor. 

Heykelin bulunduğu volkanik göl, Gran Carro adlı arkeolojik kazı alanını da barındırıyor. Bu alanın MÖ 10 ila 9. yüzyılda kurulan ve daha sonra sular altında kalan bir köy olduğu düşünülüyor.

Demir Çağı'na ait mezarlardan benzer heykeller çıkarıldığını söyleyen arkeologlar kil heykelin ritüel amaçlı kullanılmış olabileceğini tahmin ediyor. 

Heykelin gömü alanında değil, insanların yaşadığı bir bölgede bulunması da evlerdeki ritüellerde kullanıldığına işaret ediyor. 

Araştırmacılar köyün büyük olasılıkla, Roma'nın kuruluşundan önceki Etrüsk Uygarlığı'nın ilk dönemlerindeki Villanova Kültürü zamanında yapıldığını ifade ediyor.

1960'lardan beri pek çok eser çıkarılan bölge, Demir Çağı yaşantısına ışık tutuyor. 

Arkeologlar yeni çıkarılan heykel hakkında "Bu olağanüstü bir keşif, türünün tek örneği" diyerek ekliyor: 

Erken Demir Çağı'ndaki günlük yaşama dair unsurları gösteriyor ve Etrürya'nın güneyinde bununla ilgili çok az şey biliniyor.

Roma kayıtlarına göre bölgedeki Vulsini Yanardağı, MÖ 104'te halen aktifti. Bilim insanları antik köyün, sismik faaliyetler nedeniyle doğu kıyısının batması sonucu sular altında kaldığını düşünüyor.



Independent Türkçe, Live Science, Popular Mechanics

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU