Su altında "muhteşem" bir Roma mozaiği bulundu

Özel bir işçilikle yapılmış

Mozaik, başka zemin ve duvarlardan alınan malzemelerle oluşturulmuş (Campi Flegrei Arkeoloji Parkı)

İtalya açıklarındaki sularda Roma dönemine ait bir mozaik zemin bulundu. 

Roma döneminin lüks tatil merkezi Baiae, artık Napoli Körfezi'nin olduğu yerdeydi."O zamanların Las Vegas'ı", yüzlerce yıla yayılan "yavaş deprem" süreciyle sular altına gömülmüştü.

Volkanik faaliyetler nedeniyle yer kabuğunun yavaş yavaş batması sonucu Baiae'ın 16. yüzyılda tamamen sular altında kaldığı düşünülüyor. 

Campi Flegrei Arkeoloji Parkı'nın yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen mermer zeminin muhtemelen deniz kıyısındaki bir eve ait olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zemin, "opus sectile" diye de bilinen özel bir mozaik işçiliğiyle yapılmış. Bu teknikte mermer, sedef ve cam gibi maddeler kesilerek çeşitli desenler oluşturuluyor.

İtalya Kültür Bakanlığı'na bağlı arkeoloji parkı, bu tekniğin MS 3 ila 5. yüzyılda yaygın olduğunu ifade ediyor. Mozaiğin, MS 476'da çöken Roma İmparatorluğu'nun son dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Yüzlerce farklı şekil ve binlerce mermer levha içeren mozaiğin, bir soylunun evinin zeminini kapladığı tahmin ediliyor. 

Evin en az 10 metrelik duvarlarının çökmesi sonucu zemin hasar almış. Mozaik yapının bazı bölümleri su altından çıkarılırken, uzmanlar zeminin tamamını kurtarmak için çalışmalara devam ediyor. 

Baiae'ın yakınlarındaki Bacoli'nin belediye başkanı Josi Gerardo Della Ragione, keşfi "muhteşem" diye nitelendiriyor.

Jül Sezar ve Neron gibi seçkinlerin ziyaret ettiği Baiae, sahil şeridi boyunca uzanan lüks villalara ev sahipliği yapıyordu. Ayrıca kentin altındaki volkanik bacalardan şifalı sular fışkırdığı düşünülüyordu. Bu kaplıcaları nedeniyle de ilgi gören kentin sonunu aynı volkanik bacalar getirdi. 

Arkeologlar sular altındaki kentten olabildiğinde eser kurtarmak adına yıllardır çalışmalar yürütüyor. 



Independent Türkçe, IFL Science, CNN

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU