Kuzey Kore tarihi bir alanı turizme açıyor

The Independent Özel Haber: Tur operatörü, ziyaretçilerin Kuzey Korelilerin "gözlerini ve zihinlerini açacağını" iddia ediyor

Tekrar hoş geldiniz: Samjiyon, aralık ayında turistlere açılması beklenen ilk Kuzey Kore lokasyonu (Koryo Tours) 

Kuzey Kore'ye turist götüren önde gelen seyahat şirketi, 2024 sonuna kadar neredeyse 5 yıldır ilk Batılı turistleri ülkeye göndermeyi umduğunu söylüyor.

Kuzey Kore, Ocak 2020'de pandeminin başlamasıyla birlikte sınırlarını turizme kapatan ilk ülke olmuştu ve halen yeniden açılmayan tek ülke konumunda. Uluslararası yolcu uçuşları Ağustos 2023'te yeniden başlamış ancak turistlere açılmamıştı.

Koryo Tours'dan Simon Cockerell, The Independent'ın günlük seyahat podcast'ine şöyle konuştu:

Birkaç saat önce, [Pyongyang'daki] Ulusal Turizm İdaresi'ndeki ortaklarımız tarafından aralıkta belirli bir bölgenin tüm uluslara açılacağına dair bilgilendirildik.

Bu bölge, ülkenin en kuzeyinde, Çin sınırının ve Kuzey Kore'nin en yüksek dağı Pektu'nun yakınında yeni inşa edilen bir turizm kompleksi olan Samjiyon.

Cockerell, "Bu, ülkenin eskiden olduğu gibi ya da olduğundan daha fazla yeniden açılması değil" dedi.

Bu, şimdiye kadar nispeten belirsiz kalan bir bölgenin özel olarak açılması.

Japon işgaline karşı direniş sırasında kullanılan çeşitli gerilla üslerine ev sahipliği yaptığı ve Kim Jong Il'in de resmi doğum yeri olduğu düşünülüyor. Yani bölgede Kuzey Korelilerin devrim tarihi diye adlandırdığı pek çok şey var.

Cockerell, Samjiyon'a erişimin muhtemelen, Çin'in kuzeyinde bulunan ve daha önce hiçbir Batılı turistin kullanmadığı bir kara geçidi üzerinden olacağını söyledi. Kuzey Kore'nin mevcut lideri Kim Jong-un (Kim Jong Il'in oğlu) Kovid sırasında ülkeler arasında en sert sınır kapatmasını uygulamıştı.

Cockerell, "Bu, dünyadaki diğer insanların çoğunun deneyimlediğinin ötesinde gerçek, sağlam bir karantinaydı" dedi

Takriben son bir yılda, geri dönen bazı diplomatlara ve seyahat eden bazı Rus turist gruplarına yavaş yavaş bazı ticaret kapılarını açtılar. Ancak bu, Kuzey Kore'nin Rusya'nın savaş çabalarına verdiği destekle bağlantılı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'ye seyahat edilmemesine ilişkin uyarıda bulunarak Britanya yurttaşlarına şunları söylüyor:

Kuzey Kore'de konsolosluk desteği alamazsınız. Güvenlik durumu, yetkililerin olası faaliyetler hakkında önceden uyarısı olmaksızın hızla değişebilir. Bu durum Britanyalı ziyaretçiler ve bölge sakinleri için önemli riskler oluşturmaktadır.

Ancak Cockerell turizmin "sadece olumlu şeyler getirebileceğini" ve ziyaretçilerin "gözleri ve zihinleri açabileceğini ve bunların teşvik edilmesi gereken şeyler olduğunu" söyledi.

İzolasyonun çözümü daha fazla izolasyon değil.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU