Bilim insanları sağlıklı şekeri üretmenin peşinde

"Şeker yeni tütün haline geldi"

Haberde, şekeri azaltmanın zorluklarının bilim insanlarını inovasyona yönlendirdiğine dikkat çekiliyor (Unsplash)

Amerikalı bilim insanları, şekeri "daha sağlıklı" hale getirmek için çeşitli araştırmalar yürütüyor. 

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, şekeri bağırsaklarda life dönüştüren enzimler ve şekeri emen mikroskobik süngerler üzerine çalışmalar yapıldığına dikkat çekiliyor. 

Harvard Üniversitesi'nden Sam Inverso'nun ekibi, şekeri life dönüştüren bir enzimi marketlerde satılan çikolata barlarına eklemeyi hedefliyor. Inverso, şeker kullanımına ilişkin şunları söylüyor: 

Şekerin kendisinde bir sorun yok. Sorun bizim çok fazla şeker tüketmemiz.

Gıda firmalarıyla çalışan yatırım şirketi Manna Tree Partners'dan Steve Young da özellikle Amerikan toplumunda bir şeker bağımlılığı oluştuğuna dikkat çekerek "Şeker yeni tütün haline geldi" diyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şekerin azaltılması gıda sektöründe son dönemde odaklanılan konulardan biri. 

Haberde, Capri-Sun meyve sularında 2022'de şekerin yüzde 40 azaltıldığına fakat müşterilerin ürünlerden şikayet etmesi üzerine bu miktarın tekrar artırıldığına işaret ediliyor.

Ancak şeker yiyecekleri tatlandırmaktan daha fazlasını yapıyor; gıda ürünlerine doku, hacim ve karamel rengi kattığı gibi koruyucu görevi de görüyor. 

Inverso ve ekibi, bitkilerin sap oluşturmak için kullandığı enzimi, şekeri bağırsaklarda life dönüştürme amacıyla değiştirerek ürünlere katmayı amaçlıyor. 

Ekip, böylelikle gıdalardan alınan şekerin yüzde 30 oranında azaltılabileceğini belirtiyor. 

Bunun yeterli miktarda lifli besin tüketmeyen kişiler için de önemli bir gelişme olacağına dikkat çeken Inverso, teknolojiyi iki yıl içinde piyasaya sürmeyi hedeflediklerini belirtiyor. 
 


San Francisco merkezli Biolumen firmasıysa şekeri emen mikroskobik süngerlerden yapılmış bir içecek üzerinde çalışıyor. 

Monch Monch adı verilen içeceğin tadı, kokusu ya da rengi yok. Sıvı veya katı herhangi bir yemeğe karıştırılarak kullanılabiliyor. 

Biolumen'in kurucu ortağı Dr. Robert Lustig, mideye ulaştığında süngerlerin şişmeye başladığını ve şekeri tutarak vücuda bindirdiği yükü azalttığını söylüyor.

Lustig, ürünün bir gıda takviyesi olarak düşünülebileceğini belirterek, bir gram Monch Monch'un 6 gram şekeri emebildiğini ifade ediyor. Şirketin ortak kurucusu, bazı gıda firmalarıyla görüştüklerini de sözlerine ekliyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Food Dive

DAHA FAZLA HABER OKU