Almanya: Suriye ile diplomatik ilişki kurmanın temeli yok

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Suriye yönetiminin “her gün kendi halkına karşı en ağır insan hakları suçlarını işlemeye devam ettiğinin” açık olduğunu söyledi

Almanya Dışişleri Bakanlığı binası / Fotoğraf: DPA (Arşiv)

Alman hükümeti, bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed hükümetiyle yeni temaslar kurma teklifine şüpheyle yaklaşıyor.

Alman Haber Ajansı DPA'nın haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Suriye yönetiminin “her gün kendi halkına karşı en ağır insan hakları suçlarını işlemeye devam ettiğinin” açık olduğunu söyledi.

Sözcü "Bu durum devam ettiği sürece Suriye rejimiyle ilişkileri normalleştirmeye çalışamayız" açıklamasında bulundu.

Suriye'den mülteci akını devam ederken, bir grup AB ülkesi Şam hükümetiyle daha yakın ilişkiler kurulması için bastırıyor. Birkaç gün önce yayınlanan ortak bir belgede İtalya, Avusturya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Slovenya ve Slovakya Suriye'ye elçi atanmasını önerdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, geçtiğimiz cuma günü, Suriye'deki acımasız iç savaşa rağmen Roma'nın on yılı aşkın bir sürenin ardından Şam'a büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu.

Tajani, Roma'da bir parlamento komitesi önünde yaptığı açıklamada, AB'nin, Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in başlıca destekçisi olduğu Suriye'de “Moskova'nın işleri tekeline almasına izin vermemesi” gerektiğini söyleyerek kararı gerekçelendirdi.

İtalya, son yıllarda diğer AB ülkeleri gibi Suriye ile diplomatik ilişkilerini Lübnan'daki büyükelçiliği aracılığıyla yürütüyordu, ancak Şam'daki İtalyan büyükelçiliği resmi olarak kapatılmadı.

Şarku’l Avsat’ın  elde ettiği bilgiye göre Suriye'de 2011'den beri yaşanan iç savaşta 300 binden fazla sivil öldürüldü.

Esed ve rejimi şimdiye kadar Batı tarafından büyük ölçüde izole edilmiş olsa da şu anda ülkenin yaklaşık üçte ikisini kontrol ediyor.

İtalya Dışişleri Bakanı, 13 yılın ardından AB'nin Suriye'ye yönelik politikasını “durumdaki gelişmelere” göre uyarlaması gerektiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU