Dünyanın en zengin ülkelerinden birinde halk elektrik kesintilerinden bıktı

Petrol parası çok ama bu önemli soruna çözüm yok

En önemli petrol ihracatçılarından biri olan Kuveyt, 980 milyar dolarlık ulusal varlık fonuna sahip (AFP)

Küresel petrol rezervlerinin yüzde 6'sının hakimi Kuveyt, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olsa da elektrik konusunda sorun yaşıyor. 

Körfez Arap ülkesinde yaşayanlar, sıcaklarla birlikte artan talebe yetişemeyen mevcut elektrik şebekesinden şikayetçi. 

İlkokul öğretmeni Şeyka el Şemmari, haziranda elektriklerin bir anda gitmesiyle karanlıkta ders anlatmak zorunda kaldığını anlatıyor. Eve döndüğünde de klima kapandığı için çocuklarının sıcakla baş etmekte zorlandığını görmüş:

Yalnızca evden dışarı çıkmak bile çok zor.

34 yaşındaki ortaokul öğretmeni Sarah Haşim İbrahim, öğrencilerinin sıcakta konsantre olmakta zorlandıklarını belirtip ekliyor:

Elektrik gittiğinde ve çok sıcak olduğunda tüm hayat duruyor. En basit günlük görevleri dahi yapamıyorsunuz.

40 yaşındaki avukat Mişari el Olyan da yönetimin elektrik kesintisine gitmesinden şikayetçi. Nefes almak için oksijen tankına ihtiyaç duyan babası sıkıntı yaşamasın diye şarjla çalışan ikinci bir cihaz almak zorunda kalmış ve şöyle soruyor:

Ne zamandır Kuveyt gibi bir ülke elektrik kesintilerine gidiyor?

Yazın elektrik kesintisine gidilmesi, Kuveyt için yeni bir durum değil. 2006'dan beri düzenli olarak bu yönteme başvuruluyor. Ancak bu sene kesintiler daha da artırıldı.

Ağustos sonunda hava sıcaklığının 50 dereceye ulaşması ve yüksek nem oranıyla birlikte ülke tarihindeki en yüksek elektrik talebi görüldü. 

Küresel ısınma, bölge ülkelerinin genelinde başka sıkıntılar da yaratıyor. Nisanda BAE'nin Dubai kentindeki yağmurlar, uluslararası havalimanını dahi vuran sellere yol açmıştı. Hazirandaysa sıcak hava dalgaları, Suudi Arabistan'a hacca giden en az 1300 kişiyi öldürmüştü. 

Son 10 yıldır elektrikten sorumlu bakan olarak görev yapanların sayısının 14'e ulaşması, yönetim zafiyeti iddialarını kuvvetlendiriyor (AFP)


Kuveyt'in çevreci bir adım atarak elektrik üretiminde petrolden doğalgaza geçişi de yaşadğı sıkıntılarda rol oynuyor. 

Ancak doğalgaz konusunda o kadar zengin olmadıkları için ithalat yapmak zorunda kalıyorlar. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki hafta önce QatarEnergy, Kuwait Petroleum Corporation'la 15 yıl süreli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarik anlaşması imzalandığını duyurmuştu.

Anlaşma kapsamında Katar, Ocak 2025'ten itibaren Kuveyt'e yıllık yaklaşık 3 milyon ton LNG ihraç edecek.

Dünyanın en büyük LNG ihracatçıları arasında yer alan Katar'ın mevcut doğalgaz sıvılaştırma kapasitesi, yıllık 77 milyon ton seviyesinde bulunuyor.

Katar hükümeti, bu kapasiteyi 2030'a kadar 142 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.

Küresel LNG arzı geçen yıl 395 milyon ton olarak kayıtlara geçerken Katar, 2023'te 78,5 milyon tonla Avustralya ve ABD'nin ardından en fazla LNG ihraç eden üçüncü ülke olmuştu.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU