İsveç, Almanya, İspanya ve İtalya'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

Avrupanın bir çok ülkesi ve İspanya'nın 80'den fazla kentinde, Filistin’de kalıcı barış çağrısında bulunmak amacıyla büyük gösteriler yapıldı

Fotoğraf: AA

İsveç, Almanya, İspanya ve İtalya'da yüzlerce kişi, Gazze'de yaptığı soykırım nedeniyle İsrail'den hesap sorulması talebiyle protesto düzenledi.

İsveç’te İsrail’e karşı protestolar

İsveç'in başkenti Stockholm'de Odenplan bölgesinde yüzlerce kişi toplandı. Göstericiler, Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'den hesap sorulmasını ve insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılmasını talep etti. "Göçe zorlanmaya ve soykırıma hayır", "Okullar ve hastaneler bombalanıyor", "İsrail'e soykırım ambargosu uygulansın", "Sonsuza kadar Filistin" ve "İki ülkeli çözüm" yazılı pankartlar taşıyan kalabalık, "Filistin’e özgürlük, Trump, Musk, Netanyahu planına hayır" sloganları atarak İsveç Dışişleri Bakanlığı'na kadar yürüdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveçli aktivist Paula Ericsson, İsrail'in ateşkese uymadığını vurgularken, "Bu olaylar 7 Ekim’de başlamadı, 70 yıldır devam eden bir etnik temizliktir" dedi. Ericsson, İsrail tarafından öldürülen Filistinli kız çocuklarına atıfta bulunarak yüzüne kırmızı boya ile el figürü çizdiğini ifade etti.

Almanya’da Filistin’e destek gösterisi

Almanya'nın başkenti Berlin'de de Filistin derneklerinin çağrısıyla yüzlerce kişi Potsdamer Meydanı'nda toplandı. Göstericiler, "Filistin’e özgürlük", "Çocuk katili İsrail", "Almanya silah sağlıyor, İsrail öldürüyor" gibi sloganlarla İsrail'in Gazze'deki soykırım suçlarını kınadılar. Konuşmalarda, Almanya'nın İsrail'e silah tedarik ederek, soykırıma göz yumduğu ve Filistin ile dayanışma seslerini sistematik olarak bastırdığı belirtildi. Gösteri, olaysız bir şekilde sona erdi.

İspanya’da Filistin için barış çığlığı

İspanya'da, başkent Madrid dahil 80'den fazla kentte, Filistin'de kalıcı barış için gösteriler düzenlendi. "Savaşı Durdur" hareketinin çağrısıyla yapılan gösterilerde, "Filistin'deki soykırımı durdurun" ve "Katil Netanyahu" gibi pankartlar taşındı. İsrail'e silah satışının durdurulması çağrısı yapılırken, organizatörler, "Bir halkın haklarını inkar etmeyi haklı çıkaracak hiçbir şey yoktur" diyerek İsrail’in saldırılarını kınadılar.

Madrid’deki gösteriye yönetmen Javier Fesser ve aktris Athenea Mata gibi İspanyol sanatçılar da destek verdi. Ayrıca, Batı Şeria’da İsrail'in saldırısına uğrayan Filistinli Hamdan Ballal’a yapılan saldırı da kınandı. Eylemde, Pablo Picasso’nun "Guernica" tablosuna atıfta bulunarak, 16 metrelik grafiti eserler sergilendi.

İtalya’da Gazze için yürüyüş

İtalya'nın başkenti Roma'da, yaklaşık 4 bin kişi, Gazze’deki soykırımın durdurulması için "Filistin’e özgürlük" ve "İntifada" sloganları atarak Vittorio Emanuele Meydanı’nda toplandı. Göstericiler, İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi de suçladı. Ayrıca, tutuklu bulunan Filistin destekçisi Anan Yaeesh'in serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Roma Filistin Toplumu Başkanı Yousef Salman, "Barış mümkündür, tek yapılması gereken Birleşmiş Milletler kararlarını uygulamak ve uluslararası hukuka saygı göstermektir" dedi.

Bu gösteriler, Filistin halkına destek verilmesi ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması talebinin Avrupa çapında yaygınlaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU