Rapor: İsrail, Batı Şeria'nın Cenin kentindeki askeri operasyonunu sonlandırdı

Onlarca ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan ve 10 gündür devam eden operasyonunun ardından

İsrail'in Cenin mülteci kampındaki askeri operasyonunun onuncu gününde cenaze törenine katılan Filistinliler / Fotoğraf: EPA

Filistin Haber Ajansı WAFA’ya göre İsrail ordusunun Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin kentinde yürüttüğü operasyon sona erdi.

WAFA, İsrail güçlerinin düzinelerce ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan ve geniş çaplı yıkım bırakan 10 günlük şiddetli ve sürekli askeri operasyonun ardından, Batı Şeria'nın Cenin kentinden ve kampından çekildiğini duyurdu.

İsrail ordusu haberi hemen doğrulamadı, ancak sadece “İsrail güçlerinin terörle mücadele operasyonunun hedeflerine ulaşmak için aktif olmaya devam ettiğini” açıkladı.

İsrail ordusu ayrıca Cenin'de 14 militanın etkisiz hale getirildiğini ve 30'dan fazla şüphelinin tutuklandığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WAFA'nın haberine göre, İsrail'in 2002'den bu yana en kanlı ve en şiddetli saldırı olarak nitelendirilen Cenin’ne yönelik saldırısında aralarında çocukların ve yaşlıların da bulunduğu 21 Filistinli öldürüldü, bazıları ağır olmak üzere birçok Filistinli de yaralandı.

Filistin raporlarında, İsrail ordusunun daha küçük çaplı askeri operasyonlar yürüttüğü Batı Şeria'nın kuzeybatısında bulunan Tulkerim kentinden de çekildiği belirtildi.

Bu arada Filistinli kaynaklar, İsrail güçlerinin koruduğu sömürgecilerin, Nablus'un güneyindeki Qaryut köyüne düzenlediği saldırının ardından dün akşam göğsünden aldığı kurşunla 13 yaşında bir kız çocuğunun öldüğünü belirtti.

Filistin Kızılayı, "Ekiplerinin, Qaryut'ta işgal güçleriyle çıkan çatışmada işgalcilerin gerçek kurşunlarıyla göğsünden ağır yaralanan bir çocukla ilgilendiğini ve çocuğun Rafidia Cerrahi Hastanesi'ne nakledildiğini" bildirdi. Nablus'taki Devlet Hastanesi'nde bulunan doktorlar çocuğun yaralanma sonucu öldüğünü açıkladılar."

Şarku’l Avsat’ın WAFA’dan aktardığına göre kızın babası, çocuğunun "kız kardeşleriyle birlikte evinde iken gerçek mermilerle vurulduğunu" bildirdi.

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı, kızın İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ordusu ise olayı araştırdığını belirtti.

Diğer yandan Filistin medyası, İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kenti yakınlarındaki bir Filistin köyüne girerek Filistinlilerin evlerine saldırdığını bildirdi.

İsrail ordusunun ateş açarak müdahalesinden önce bölge sakinleriyle çatışmalar çıktı.

İsrail ordusu, 28 Ağustos’ta Batı Şeria'daki Filistinli militanları hedef alan ve “Yaz Kampları” olarak adlandırılan bir askeri operasyon başlattığını duyurdu.

Batı Şeria'daki durum, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı saldırıların ardından Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, o tarihten bu yana İsrail'in askeri operasyonlarında, çatışmalarında veya Batı Şeria'da bizzat gerçekleştirdiği saldırılarda 700'den fazla Filistinli öldürüldü.

Filistin raporları, İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana aranan kişileri tutuklama bahanesiyle Batı Şeria'daki baskınlarda 10 bin 300 Filistinliyi tutukladığını belirtti.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU