Amerikan basını, İsrail'in ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldürmesini nasıl gördü?

Yetkililerden açıklama üstüne açıklama geliyor

Nablus Valisi Gassan Daglas, Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla kanıtlandığını bugün belirtti (ISM)

Türkiye ve Amerikan pasaportlarına sahip Ayşenur Ezgi Eygi'nin dün Batı Şeria'da öldürülmesi, ABD'de de gündem oldu. Ülkenin önde gelen gazeteleri, konuyu farklı şekillerde işledi. 

CNN konuyla ilgili haberlerine "Görgü tanıkları Amerikalı aktivistin İsrail güçleri tarafından Batı Şeria'daki protestoda vurularak öldürüldüğünü söylüyor" ve "Batı Şeria'da öldürülen Amerikalının ailesi, ölümden dolayı İsrail'i suçlayarak bağımsız soruşturma istiyor" başlıklarını attı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlardan ilkinde CNN'e konuşan iki görgü tanığı, Eygi'nin ölümüne neden olan kurşunun İsrail askerlerinin namlusundan çıktığını vurguladı. Bölgedeki aktivistlerden Vivi Chen, Eygi'nin bir çöp konteynerinin yanına sığındığı sırada hedef alınarak öldürüldüğünü anlattı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) de yaptığı açıklamada, askerlerin "kendilerine taş atıp tehdit oluşturan bir elebaşına" ateş açtığını öne sürdüğü bildirildi. 

2003'te benzer bir şekilde Filistin'e giderek İsrail tarafından öldürülen ABD yurttaşı Rachel Corrie'nin de Eygi gibi Uluslararası Dayanışma Hareketi'yle (ISM) hareket ettiği hatırlatıldı. 

CNN, yayımladığı yeni haberdeyse Ayşenur Ezgi'nin İsrail askeri tarafından öldürüldüğünü gösteren bir videoya işaret eden Eygi ailesinin açıklamasına yer verdi:

Beyaz Saray'ın taziye mesajını iyi karşılasak da Ayşenur'un öldüğü koşulları göz önüne alınca İsrail'in yapacağı bir soruşturma yeterli olmayacaktır. Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Harris, Dışişleri Bakanı Blinken'a bir ABD yurttaşının kanunsuzca öldürülmesi hakkında bağımsız bir soruşturma emri vermeleri ve suçu bulunan tarafların tam anlamıyla sorumlu tutulması için çağrıda bulunuyoruz.

Washington Post, haberine "Amerikalı kadın Batı Şeria'daki protestoda vurularak öldürüldü, görgü tanıkları IDF'nin onu vurduğunu söylüyor" başlığını attı.

Yetkililerin açıklamalarına yer verilirken ISM gönüllüsü Jonathan Pollak'ın da "O atışı yapmak için hiçbir meşru gerekçe yoktu" dediği aktarıldı. 

Soyadını vermek istemeyen Mariam adlı bir başka gönüllüyle birlikte olayı gazeteye anlatan Pollak, ilk kurşunun bir metala, ikincisinse Eygi'nin kafasına isabet ettiğini söyleyerek ekledi:

Bu tekil bir olay değil. 2021'den beri Beyta'daki gösterilerde 17 kişi öldürüldü. Şimdi bu olayı duymamızın tek sebebi, bir Amerikalının başına gelmiş olması. Bu, çok yıkıcı bir şey.

Washington Post da Rachel Corrie'nin henüz 23 yaşındayken İsrail askeri buldozeri tarafından ezilerek öldürüldüğünü ve İsrail'in yürüttüğü askeri soruşturmalar sonucunda hiçbir İsraillinin suçlu bulunmadığını hatırlattı. 

İlgili soruşturmada İsrail'in öldürdüğü Rachel Corrie suçlu bulunmuştu


New York Times'ın konuyla ilgili haberinin başlığında, Eygi'nin üniversitesindeki Gazze savaşı karşıtı eylemleri organize edenlerden biri olduğu vurgulandı. 

Eygi'nin neredeyse 10 yıl önce de ABD'nin Kuzey Dakota eyaletindeki yerli bölgelerinden geçmesi planlanan petrol boru hattına karşı düzenlenen eylemlere katıldığı aktarıldı.

Yakınlarının Eygi hakkındaki övgü dolu ifadeleri de haberde yer aldı. 

Hamas öncülüğündeki Filistin güçlerinin 7 Ekim'deki saldırısından sonra başlayan Gazze savaşı sırasında Batı Şeria'da da kan döküldüğü ve İsrail askerleriyle yasadışı yerleşimcilerin 600'den fazla kişiyi orada öldürdüğü anımsatıldı.

Wall Street Journal ise Eygi'nin öldürülmesi hakkında ayrı bir haber yapmadı. Ekonomi ağırlıklı gazete, Gazze'de cesedi bulunan İsrailli rehinelerden biriyle ilgili olan "Hamas, Hersh Goldberg-Polin'in öldürülmeden önce çekilen videosunu yayımladı" haberinde Eygi'nin öldürülmesini kısaca anlatarak şu ifadeleri kullandı:

Bu olay, İsrail'in hem ABD hem de Türkiye'yle ilişkilerini daha da germe riski taşıyor. Washington, İsrail'i ateşkesi kabul etmeye zorlarken bölgesel güç Türkiye de İsrail'in Gazze'deki savaşını güçlü bir şekilde kınıyor.

Filistinliler, yine Nablus'ta İsrail ordusunun öldürdüğünü bildirdikleri 13 yaşındaki Bana Bakr'ın cenazesini Eygi'yle yan yana koydu (AP)


Dün Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteriye İsrail güçleri, gerçek mermiyle saldırmış, bu sırada başından vurulan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet niyaz ediyorum" dedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin konuyla ilgili sorusuna yanıt verirken olay hakkında henüz detaylı bilgiye sahip olmadığını belirtti:

Olayın ne koşullar altında gerçekleştiğinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Siviller her durumda korunmalıdır.

ABD Başkanı Joe Biden, konuyla ilgili ilk açıklamasında henüz yeterince bilgilendirilmediğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili çok üzgün olduklarını ve İsrail'den soruşturma talep ettiklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bu trajik kayıptan dolayı çok üzgünüz. Şu anda en önemli şey gerçeklere ulaşmak, ki biz de bunu yapıyoruz, atacağımız herhangi bir adım gerçeklere bağlı olacaktır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise yaptığı yazılı açıklamada İsrail'in adını geçirmedi:

Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria'da trajik ölümünün farkındayız. Ailesine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Eygi'nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz. Amerikan vatandaşlarının güvenlik ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yok.

ABD Kongresi'nin Filistin asıllı üyesi Rashida Tlaib, Matthew Miller'ın açıklamasına, "Peki onlar nasıl öldüler Matt? Sihir mi? Ayşenur'u kim ya da ne öldürdü? Bunları bilmek isteyen Amerikalılar adına soruyorum" sözleriyle tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a çağrıda bulunarak, "Hayatları kurtarmak için bir şey yapın" dedi.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew, Eygi'nin ölümünü "trajik" olarak nitelendirerek, "Ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Acilen daha fazla bilgi topluyoruz. Daha fazlasını öğrendiğimizde, söyleyecek daha çok şey olacak. ABD vatandaşlarının güvenliği ve selametinden daha büyük bir önceliğimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de Müslümanların sivil haklarını savunan en büyük örgüt olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Eygi'nin öldürülmesini "şiddetle" kınarken şöyle dedi:

Biden yönetimi, bir Amerika vatandaşının küstahça öldürülmesini kınamalı, sorumlu İsraillileri yargılamalı ve Netanyahu'nun ırkçı, katil hükümetine askeri yardım göndermeyi bırakmalıdır.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamayla tepki gösterdi:

Bu suç, işgalci İsrail'in soykırım ve yerinden etme suçu dahil olmak üzere halkımıza karşı işlediği suçların ayrılmaz bir parçasıdır. İşgal devleti, halkımızın davası ve haklarıyla dayanışma içinde olan kişileri hedef almaktadır.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk de, Eygi'nin öldürülmesinin, Filistin halkının haklı davasıyla dayanışma içinde olan tüm seslere suikast düzenlemeye çalışan İsrail'in vahşetini ortaya koyduğunu belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İsrail ordusunun Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldürmesini Filistin'le dayanışma halinde olanları korkutma çabası olarak gördüklerini duyurdu.

Nablus Valisi Gassan Daglas, kentte yaşanan olaya tepki gösterirken "İsrail, ABD'nin sağladığı silahlarla Filistin'deki ABD'li aktivistleri öldürüyor" ifadesini kullandı.

ISM, İsrail'in, Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'yi kasıtlı hedef alarak öldürdüğünü bildirdi.

Washington Üniversitesi'nde psikolojiyle birlikte Ortadoğu Dilleri programına da katılan Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, 1998'de Antalya'da dünyaya geldi.

Bir hukuk firmasının yanı sıra bazı gıda şirketlerinde de çalışan Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı çıkan ISM'nin gönüllülerindendi.
 

Independent Türkçe, CNN, Washington Post, New York Times, WSJ, AA

DAHA FAZLA HABER OKU