Ukrayna "ejderha" drone'larıyla Rusya'ya gözdağı veriyor

Eritilmiş metal, önüne ne gelse yok ediyor

Termit, napalm ve beyaz fosfor gibi yangın çıkaran silahlar sınıfında (Khorne Group/Telegram)

Rusya'nın Ukrayna işgali 2022 şubatından beri sürerken pek çok yeni silah da bu savaşta deneniyor. ABD'nin CNN kanalı, Ukrayna'nın "ejderha" drone'larını bugün haberleştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın sosyal medyaya çarşamba günü yüklediği videolarda alçaktan uçan bu insansız hava araçlarının filolar halinde cepheye sürüldüğünün anlaşıldığı bildirildi. 

Drone'lardan aşağı püskürerek ağaçlar arasındaki Rus pozisyonlarını hedef alan ateşin, erimiş metal kaynaklı olduğu vurgulandı. 

Alüminyum tozu ve demir oksit karışımı bir kimyevi madde olan termit, 2 bin 200 derece sıcaklığa kadar ulaşıp altına gizlenilen ağaç ve diğer bitki örtülerinin yanı sıra Rus askerlerini doğrudan da öldürebiliyor. 

Aşağı dökülen alevlerden dolayı bu insansız hava araçlarına "ejderha" drone'ları deniyor. 


Ukrayna 60. Mekanize Tugayı sosyal medya paylaşımı yaparak "ejderhalar" hakkında şu ifadeleri kullandı:

Saldırı drone'ları bizim intikam kanatlarımız, ateşi gökten indiriyorlar. Düşman için gerçek birer tehditler, başka hiçbir silahın erişemeyeceği bir isabetle mevzilerini yakıyorlar. İntikam tanrımız harekete geçince Rus kadınlarını asla uyku tutmuyor.

Birleşik Krallık ordusundan emekli savunma sanayii uzmanı Nicholas Drummond, bu silahların en büyük etkisinin korku salmak olacağını söylüyor:

Çok pis bir şey. Bir drone'u bu şekilde kullanmanın etkisi fizikselden çok psikolojik olacaktır. Böylesi bir silahın karşısında yer almak istemezdim.

Termit, metal da dahil neredeyse her şeyi yakabildiği için ondan korunmak çok zor. 1890'larda Alman bir kimyacı tarafından icat edilerek demiryolları yapımında kullanıldı. 

I. Dünya Savaşı'nda Almanlar zeplinlerle Birleşik Krallık'a bomba atarken termit kullanınca keşfedilen askeri olanaklar da genişledi. 

II. Dünya Savaşı'nda hem Almanlar hem de karşısındaki Müttefik Devletler yakaladıkları silahları etkisiz hale getirmek için de termitten istifade etti. 

Uluslararası hukukta termitin savaşlarda kullanımına dair bir engel olmasa da korkunç etkileri nedeniyle sivillere karşı kullanımı yasak. 

 

Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU