Suriye'nin üç tarafında hareketli atmosfer

Doğuda ve kuzeyde çatışmalar sürerken, güneyde ise gerginlik hâkim

Suveyda, Mecdel Şems ile dayanışma gösteriyor / Fotoğraf: Suveyda 24

Suriye’nin doğusunda ve kuzeyinde bir tarafta Uluslararası Koalisyon ve Çatı Yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile diğer tarafta İran bağlantılı Suriyeli milisler arasında çatışmalar devam ediyor. Başka bir kulvarda ise bir yanda SDG ve Uluslararası Koalisyon Koalisyon, diğer yanda ise IŞİD... Ayrıca IŞİD'in rejim güçlerine ve İran'a bağlı milislere yönelik saldırıları da sürüyor.

Dolayısıyla, bölgede tanık olunan tehlikeli gerilim ve işgal altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Suriye köyü Mecdel Şems'e atılan füzenin ardından İsrail'in Hizbullah mevzilerini vurma tehdidiyle bölgedeki durum daha karmaşık hale geliyor. Diğer yandan Suriye hükümet güçleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı milisler ve Hizbullah'ın Suriye'nin güneyinde harekete geçtiğine dair haberler ışığında sahadaki gerilim artıyor.

1.jpeg
Suriye'nin Tel Abyad kasabasındaki YPG'liler / Fotoğraf: Reuters


Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün (pazartesi) yayınladığı bir raporda, Suriye'nin kuzeyindeki Rakka vilayetinin batı kırsalındaki on beş köyün, SDG ile Türkiye destekli Suriyeli gruplar arasında Barış Pınarı harekât bölgesinde yaşanan şiddetli çatışmalar sırasında Türk güçleri tarafından bombalandığını bildirdi.

SOHR dün yayınladığı raporda, çatışmaların SDG'nin Rakka'nın batı kırsalındaki Barış Pınarı harekât bölgesi içinde yer alan Tel Abyad kırsalındaki Arida Acil eksenine sızmaya çalışmasının ardından patlak verdiğini belirtti. Raporda ayrıca, çatışmalara SDG'nin unsurlarının geri çekilmesini örtmek için gerçekleştirdiği topçu atışlarının eşlik ettiği, gruplar arasında yaralanmalar olduğuna dair bilgiler olduğu, saldıran güçlerin ise geri çekilmeyi başardığı, kayıplar ya da ele geçirilen unsurlar hakkında bilgi olmadığı ifade edildi.

SOHR, Türk güçleri ve müttefik grupların Tel Abyad'ın batı kırsalındaki birkaç köyü ağır topçu ateşiyle hedef aldığını bildirdi. Bombardıman Ayn İsa kırsalındaki ed-Debs, Hoşan ve Tağlib köylerini hedef aldı ve sadık gruplar arasındaki çatışmalarla aynı zamana denk geldi.

2.jpeg
Suriye'nin Deyrizor kentinin kuzey kırsalındaki Koniko gaz sahasında bulunan ABD üssü / Fotoğraf: Şarku'l Avsat​


Doğuda, Deyrizor'un kuzeyindeki Koniko gaz sahasında konuşlu koalisyon güçleri ile İranlı milisler arasındaki saldırılar Deyrizor'un doğusunda devam etti. Aktivistler tarafından yayınlanan bir video, İranlı milislere ait olduğu söylenen roketatarla donatılmış bir aracın yakıldığını ve Koniko üssüne doğru bir füze ateşlendikten sonra Bukrus kasabasının eteklerinde bir koalisyon insansız hava aracı (İHA) tarafından hedef alındığını gösterdi.

Bu arada, koalisyon güçlerinin son iki gün içinde Deyrizor'un kuzeyindeki üssüne ağır teçhizat dahil büyük askeri takviyeler getirdiğini belirten yerel kaynaklara göre SDG, el-Azbe-Koniko yolu ve Koniko üssü çevresindeki ana yollarda yeni kontrol noktaları kurdu.

Kaynaklar, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyrizor kırsalında Suriye rejim güçleri ve DMO’yu destekleyen milislerin kontrolündeki bölgeleri hedef aldığını bildirdi. Ayrıca, aşiret savaşçılarının Deyrizor kırsalının doğusundaki el-Buseyra yakınlarında koalisyon ve SDG'nin ortak askeri konvoyunu güdümlü füzelerle hedef alarak doğrudan isabet sağladığı belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın Deyrizor One internet sitesinden aktardığına göre bölgede şiddetli patlama sesleri duyulurken, koalisyon güçlerinin harekete geçtiği ve uçaklarının bölgede yoğun uçuşlar yaptığı kaydedildi. Site özel kaynaklara dayandırdığı haberinde, Koniko üssünün hedef alındığını yalanladı, bunun yerine ortak askeri konvoyun hedef alındığını belirtti.

3.jpeg
Suriye'nin doğusundaki Elbukemal'e düzenlenen gece saldırılarından / Fotoğra: SOHR (Arşiv)


Yerel medya kaynakları İranlı milislerin Deyrizor kırsalının doğusundaki Elbukemal'deki karargahlarını boşalttıklarını ve silah depolarının yerini değiştirdiklerini bildirdi.

Deyrizor 24 kanalı da, ‘Deyrizor kentindeki İranlı milislerin mevzilerinde değişiklik yaptıklarına’ dair bilgiler paylaştı.

SOHR dün yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin Deyrizor kırsalının doğusundaki Koniko üssünden ağır toplarla hükümet güçleri ve İranlı milislerin kontrolündeki bölgeleri hedef aldığını, bombardıman sonucunda art arda patlama sesleri duyulduğunu ve bunun ‘milisler tarafından güvenlik alarmı verilmesine yol açtığını, ancak insan kayıpları hakkında herhangi bir bilgi alınmadığını’ söyledi.

Buna paralel olarak IŞİD, Deyrizor'un doğu kırsalında bir SDG savaşçısını öldürürken, SOHR'un IŞİD'e bağlı olduğunu düşündüğü silahlı kişilerin Elbukemal kırsalındaki Badiye es-Salihiyye'deki bir askeri noktadan dönerken düzenledikleri saldırıda 2 savaşçı öldü, İran'a bağlı milislerden 3 kişi de yaralandı.

Son birkaç gündür Deyrizor vilayetinde DMO ile koalisyon güçleri arasındaki çatışmalar artarken, Suriye'nin güneyinde rejim güçleri, İran'a bağlı milisler ve Hizbullah harekete geçti. İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems köyüne düşen roketin ardından gerilim arttı.

Savtu'l Asıme (Başkentin Sesi) internet sitesi özel kaynaklara dayandırdığı haberinde, “İsrail'in Suriye ve Lübnan'daki Hizbullah ve DMO mevzilerini bombalama tehdidinin ardından Suriye'nin güney ve orta kesimlerindeki hava savunma kışlalarında teyakkuza geçildi’ ifadelerine yer verdi.

4.jpeg
Farklı mezheplerden din adamları Mecdel Şems ile dayanışma gösteriyor / Fotoğraf: Suveyda 24


Diğer yandan Suveyda'daki Dürzi toplumunun Akl Şeyhliği, Mecdel Şems kasabası halkıyla dayanışma içinde olduğunu ilan etmek üzere Müslüman ve Hıristiyan din adamlarının yanı sıra aşiretlerden oluşan bir heyetin katılımıyla şehir merkezindeki Samara Meydanı'nda Mecdel Şems kasabası kurbanları için bir yas ve anma töreni düzenledi.

İlk olarak Şeyh Hikmet el-Hicri, Dürzi bölgelerinin gökyüzünün askeri eğitim ve test alanı olarak kullanılmasını reddettiğini açıklarken, ikinci olarak Şeyh Yusuf Cerbua, Mecdel Şems halkıyla dayanışma içinde olduklarını yineledi. Üçüncü olarak Şeyh Hamud el-Hanavi, Mecdel Şems mağdurlarıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek, çocukların öldürülmesini kınadı ve katiller hakkında isim vermeden konuştu.

Cenaze törenine vilayet ve kırsalının farklı bölgelerinden gelen heyetlerin yanı sıra resmi, sosyal, sendikal ve sivil heyetler de katıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU