Güney Afrika kürklü foklarında kuduzun yayıldığını söyleyen bilim insanları "korkutucu" tablodan dolayı endişeli.
Afrika ülkesinde yaklaşık üç yıl önce çok sayıda kürklü fok kıyıya vurmaya başlamıştı. Ayrıca daha agresif hale gelen bu hayvanların, insanlara ve köpeklere yönelik saldırılarında 2021'den beri ciddi bir artış görülüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları ilk başta bazı su yosunlarının ürettiği domoik asit adlı zehirli bir maddeden şüphelense de yakın zamanda foklara kuduz bulaştığı ortaya çıktı.
Yetkililer haziran sonunda yapılan açıklamada, Cape Town ve Batı Kap'ın kıyılarındaki 7 fokta kuduz tespit edildiğini duyurmuştu. En eski vakanın Ekim 2023 tarihli olduğu eklenmişti.
Ancak yeni bulgular, vakaların daha eskiye uzandığına işaret ediyor.
Kuduz hastalığı foklarda epey nadir görülüyor. Cape Town Sahil Müdürü Gregg Oelofse, CNN'e yaptığı açıklamada şöyle diyor:
Bunun bir deniz memelisi popülasyonu içinde kuduzun yayıldığı ilk olay olduğunu düşünüyoruz ve bu bizim için endişe verici.
Kıyıya vuran fokları inceleyen bilim insanları, en az Ağustos 2022'ye kadar uzanan 17 vaka tespit etti.
Deniz memelileri üzerine çalışan Güney Afrika merkezli kuruluş Deniz Arama, Araştırma ve Koruma'nın kurucu direktörü Dr. Tess Gridley ve diğer uzmanlar yıllardır kıyıya vuran pek çok hayvandan beyin örnekleri topladı.
Analizler halihazırda devam ederken uzmanlar ölümlerin bir kısmına domoik asitin yol açmış olabileceği de düşünüyor.
Fakat yine de bilim insanları ortada vahim bir tablo olduğunu söylüyor. New York Times'a konuşan Dr. Gridley, "Burada oturup son birkaç yıl içinde foklarla köpekler ve foklarla insanlar arasındaki agresif etkileşimlere ilişkin tüm raporları bir araya getiriyorum" diyerek ekliyor:
Ve bu son derece korkutucu bir hikaye anlatıyor.
Bilim insanları ve yetkililer bu sorunu nasıl çözecekelerini belirlemek üzere geçen hafta başkent Cape Town'da bir araya geldi. Dr. Gridley, kuduz şüphesi taşıyan fokların öldürülmesi, insanlarla yakın temasa geçen hayvanlara da aşı yapılmasına karar verildiğini aktardı.
Hastalığı taşıyan hayvanların salyasıyla bulaşan kuduz, semptomlar görülmeye başladıktan sonra çoğunlukla ölümle sonuçlanıyor.
Güney Afrika'da halihazırda insanlarda bir kuduz vakası kaydedilmedi. Fakat araştırmacılar 2021'den beri ülke genelinde en az 72 kişinin kürklü foklar tarafından ısırıldığını söylüyor.
Kürklü foklara kuduzun nasıl bulaştığı henüz bilinmiyor. Bilim insanları hayvanlardan alınan örneklerin, köpeklerden ziyade yaban hayatında görülen bir virüs türüne daha yakın olduğunu ama ellerinde henüz net bir bilgi olmadığını söylüyor.
Oelofse "Henüz nereden başladığını bilmiyoruz" diyerek ekliyor:
Bilim insanları bulunan kuduz virüsünün genetik dizilimi yapıyor. Bunu tamamladıklarında öğreneceğiz.
Pretorya Üniversitesi'nden Dr. Johan Steyl, virüsün foklar arasında da yayıldığına neredeyse emin olduklarını söylüyor.
Yetkililer, kürklü foklarla temasa geçmeme ve ısırılınca acilen bir doktora başvurma yönünde halkı uyarıyor.
Independent Türkçe, New York Times, CNN, Capw Town Belediyesi
Derleyen: Büşra Ağaç