Rusya-Ukrayna Savaşı, tekno sahnesinde tartışma yarattı

Batılı DJ'lerin Rusya'da çalmasına karşı kampanya başlatıldı

Bu festivallerin Moskova'nın izniyle düzenlendiği iddia ediliyor (Instagram/Outlinefestival)

Rusya'nın 2022 Şubat'ından beri sürdürdüğü Ukrayna istilasında çatışmalar sürerken savaş kültürel alanda da etkisini hissettiriyor. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen pazar gazetelerinden The Observer, bugün yayımladığı habere "Rusya'daki tekno etkinliklerinde çalan Batılı DJ'ler 'savaşı normalleştirmekle' suçlanıyor" başlığını attı. 

Ukraynalı aktivistlerin Rusya'da yazın düzenlenen müzik festivallerine "hayatın normal akışında seyrettiği yönünde yanlış bir izlenim" verdiği gerekçesiyle karşı çıktığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş kararlarının alındığı Kremlin'den otomobille yola çıkılınca 4 saatte gidilebilen Outline festivalinde ABD, Almanya, Fransa gibi pek çok Batı ülkesinden müzisyenin çaldığı vurgulandı. 

18-24 Temmuz'da düzenlenen festivalde ortamın, Avrupa'nın diğer yerlerindeki benzer etkinliklerle neredeyse aynı olduğuna işaret edildi. 

Yaklaşık iki buçuk yıldır süren istila sırasında pek çok Batılı müzisyenin Rusya'dan gelen teklifleri önceden kabul etmediği belirtilirken bu durumun özellikle tekno sahnesinde değiştiği aktarıldı. 

Kiev'in müzik çevrelerinde tanınan bir isim olan Ukraynalı aktivist Maya Baklanova, bu değişimi şöyle yorumluyor: 

Orada performans yapan tüm Batılı sanatçılar, savaşı ve Rus rejimini normalleştiriyor. Batılı sanatçıların hiçbir şey yokmuş gibi çalıp Rusya'nın tecrite alınmadığını göstermesi Kremlin için önemli. Rus propagandası, siyasi durumla kültürel etkinlikleri ayırarak ülkenin pozitif bir imaja sahip olması için çabalıyor.

Rusya'nın imajını kültürel etkinliklerle düzeltmesine muhalefet eden Baklanova, yabancı sanatçıların bu ülkede konser vermemesi için internet üzerinden kampanya başlattı:

Bu sanatçılar etkinliklere katılarak hem Rus ekonomisine hem de askeri bütçeye katkı sağlıyor. Günümüz Rusya'sında kültürle siyaseti ayıramazsınız.

Baklanova, ABD'li rapçi Kanye West'in Moskova'ya yaptığı ziyaretin medya tarafından işlenmesinin de Rusya'nın imajı açısından önemli olduğunu söylüyor. 

Observer, Outline adlı festivale katılan DJ'lerin bazılarına bu konudaki fikirlerini sordu. Sanat ve müziğin siyaseti aşarak kültürler arasında bir köprü oluşturduğu yanıtı geldi. 

Brüksel merkezli DJ Alexandre Guisson, etkinlikte iyi zaman geçirdiğini ve katılımcıların savaşa karşı olduğunu savundu. 

Festivalin baş sanatçılarından Atom™, internet sitesine koyduğu açıklamayla kendini savundu. Alman DJ kendisine karşı "karalama kampanyası" yürütüldüğünü öne sürerek şu ifadeleri kullandı:

Kendimi tamamen siyasetten uzak, daha doğrusu siyaseti aşan biri olarak görüyorum. Uzun seneler önce müzik aracılığıyla gerçek insan ilişkileri kurma yoluna girmeyi seçtim. Bir ayrılma formu olan siyaset yerine birleşim formu olan müziği seçtim.

Ancak geçen yıl aynı festivalin girişine bir çadır kurularak askere alma işlemlerinin gerçekleştirilmesi de kültür-siyaset bağına dair doğrudan bir kanıt sunuyor.

Observer'ın Rusya'daki iki kaynağı, festivalin sponsoru olan T-Bank, Yandex ve Lenta gibi markalara işaret ederek "Doğrudan yetkililerden izin alınmadan hiçbir büyük etkinlik düzenlenemez" diyor.

Diğer yandan Batı medyası, istila sonrasında Rusya'nın savaş karşıtı sanatçı, yazar ve diğer entelektüellere yönelik sansür ve baskıyı artırdığını bildiriyor. 

Önceki haftalarda Moskova'da görülen davada karar veren bir yargıç, "terörü meşru kılmakla" suçladığı 39 yaşındaki tiyatro yönetmeni Yevgenia Berkovich ve 44 yaşındaki oyun yazarı Svetlana Petrichuk'a 6'şar yıl hapis cezası vermişti. İkili, 2010'ların ortalarında IŞİD savaşçılarıyla evlenmek üzere Suriye'ye giden Rus kadınlardan ilham alan Cesur Şahin Finist (The Brave Falcon Finist) isimli bir oyun hazırlamıştı. 

LGBTQ topluluğuna yönelik baskınlar da ülkedeki özgürlük ortamına dair soru işaretleri oluşturuyor. 

 

Independent Türkçe, Observer, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU