Güvenlik uzmanları uyardı: "Gazze savaşı, IŞİD ve El Kaide'yi diriltebilir"

IŞİD-H'nin Türkiye'deki saldırısı da hatırlatıldı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 16 bin 172'si çocuk, 10 bin 798'i kadın 38 bin 848 Filistinli öldürüldü, 89 bin 459 kişi yaralandı (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan güvenlik uzmanları, Gazze savaşının IŞİD ve El Kaide'nin yeniden canlanmasına yol açabileceğini belirtti.

Analistler, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'yla başlayan Gazze savaşının bölgedeki ekonomik krizi, iç çatışmaları ve istikrarsızlığı daha da körükleyerek IŞİD ve El Kaide'nin tekrar güç kazanmasına neden olabileceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortadoğu'da görev yapan ve kimliğinin açıklanmamasını isteyen bir kaynak, Gazze savaşının özellikle İslam dünyasında "Güçlü bir duygusal tepkiyi tetiklediğini ve aşırılıkçı eylemleri artırabileceğini" savundu.

Washington'daki Amerikan Üniversitesi'nden Tricia Bacon da Gazze'deki çatışmaların "yeni nesil cihatçıları radikalleştirebileceğini" öne sürdü.

Uzmanlar, internet ve televizyonda Gazze'den yayımlanan trajik görüntülere sürekli maruz kalınmasının da önemli bir etki yarattığının altını çizerek, bunu "aşırılık yanlısı şiddet olayları için itici bir unsur" diye tanımladı.

Ürdün merkezli Politika ve Toplum Enstitüsü'nden Muhammed Ebu Rumman, İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de yaşananlar nedeniyle radikalleşme tehlikesinin yeniden arttığına dikkat çekerek şu yorumları paylaştı: 

Bu çok büyük bir olay, Arap ülkeleri herhangi bir şey yapmayı reddediyor ve büyük bir hayal kırıklığı var.

Ürdün'ün başkenti Amman'da çalışan analist Katrina Sammour, El Kaide'nin özellikle gençleri bünyesine katmaya yöneldiğini söyledi.

Amman'da varlıklı ve ılımlı Müslüman bir aileden gelen 17 yaşındaki başarılı bir gencin üç ay içinde El Kaide tarafından devşirildiğini belirten analist, başka bir örnekte de 13 yaşındaki bir çocuğun örgüte katılmasının sağlandığına işaret etti. 
 


Haberde, IŞİD'in Horasan kolunun (IŞİD-H) da son dönemde bölgede güçlenmeye başladığı vurgulanırken, örgütün 28 Ocak'ta Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde gerçekleştirdiği saldırı da hatırlatıldı.

Bir kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından Türkiye'de IŞİD'e yönelik peş peşe operasyonlar düzenlendiğine ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığına işaret edildi.

BBC de geçen ayki analizinde, IŞİD-H'nin ocakta İran'da, martta da Rusya'da düzenlediği saldırılara dikkat çekerek örgütün yeniden canlandığını aktarmıştı.

Guardian'ın haberinde, Birleşmiş Milletler'in şubattaki raporuna da yer verildi. Çeşitli istihbarat örgütlerinin paylaştığı bilgilerle hazırlanan çalışmada, El Kaide ve IŞİD'in aşırılıkçı eylemler için "sosyal medyayı yoğun şekilde kullandığı ve 7 Ekim saldırıları da dahil uluslararası olaylardan yararlandığı" uyarısı yapılmıştı.

Sammour da IŞİD ve El Kaide bağlantılı grupların, internette bomba yapım yöntemleri dahil birçok tehlikeli materyal paylaştığını belirtti.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU