İsrail topyekun savaşa hazırlanıyor: "Enerji adaları kuruluyor"

"Üstümüze binlerce roketin yağması durumunda elektrik sorunları yaşanacak"

Pilot bölge olarak seçilen Maale Gilboa'daki "enerji adası" ana şebekeden bağımsız çalışabiliyor (Reuters)

İsrail, geniş kapsamlı bir savaş durumunda merkezi elektrik şebekelerine bağlı kalmadan enerji üretmeyi amaçlıyor. 

Ülkedeki tarım arazilerinin yer aldığı çeşitli bölgelere inşa edilen "enerji adaları", ana şebekeden bağımsız çalışabilen mikro şebekelerle elektrik kesintilerine karşı alternatif sunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in kuzeyindeki Maale Gilboa'da inşa edilen pilot bölgede rüzgar türbinleri, güneş enerjisi panelleri ve biyogaz depoları yer alıyor. 

Bu yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ülkenin topyekun savaş durumunda faal halde kalması hedefleniyor. 

1960'larda Maale Gilboa bölgesinin kibbutza dönüştürülmesine öncülük eden Dov Miller, mikro şebeke çalışmalarının da başında. Kibbutz, İsrail'de geleneksel olarak tarıma dayalı ve mülkiyetin ortak olduğu komün tarzı yaşayan toplulukları tarif etmek için kullanılıyor.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın görüştüğü Miller, projeye dair şunları söyledi: 

Bataryalarımızın üretilen elektriği almasını sağlayan bir sistem inşa ediyoruz, böylece ana şebeke arızalanırsa bu yapı çalışmaya devam edecek. Bağlantıyı keseceğiz ve bir enerji adası haline geleceğiz.

Dünyanın birçok farklı yerinde yürütülen mikro şebeke çalışmaları, İsrail'de de temiz enerjiye geçiş planı kapsamında bir süredir gündemde. 

Ancak Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarıyla başlayan Gazze savaşı ve Hizbullah'la Lübnan sınırında süren çatışmaların topyekun savaşa dönüşmesi riski, bu çalışmaların hızlanmasına yol açtı. 

Çevre ve altyapı sektörlerinde danışmanlık hizmeti veren İsrailli Eco Energy firmasının yöneticisi Amit Mor, şu değerlendirmeyi paylaştı: 

Savaş bir katalizör oldu. Stratejik enerji güvenliği, savaş ve çevresel riskler nedeniyle kendi kendini idame ettiren bir enerji sistemine ihtiyaç var.

İsrail'in mikro şebeke projesinin en geç iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Enerji Bakanlığı'nın desteklediği projenin doğalgaz ve ana elektrik şebekesine bir yedek kaynak sunması hedefleniyor. 
 


Ayrıca Lübnan ve Gazze Şeridi sınırında çatışmalar nedeniyle hasar alan bölgelerin onarılmasıyla, buraların da mikro şebeke sistemine dahil edilmesi gündemde.

Bakanlığın Sürdürülebilir Enerji Bölümü'nün direktörü Ron Eifer, şu ifadeleri kullandı: 

Üstümüze binlerce roketin yağması durumunda elektrik kesintisi sorunları yaşanacağı açık. İsrail, riski azaltmak için merkezi sistemlere alternatif üretmeli.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU