Gazze'ye yardımı engelleyen İsrailli örgütler bağışları "vergiden düşüyor"

Radikal sağcı örgütlerden biri ABD'nin yaptırım listesinde

Tzav9 örgütü, mayısta Gazze'ye un ve şeker taşıyan kamyonlara saldırıp yardım malzemelerini paramparça etmişti (AA)

Gazze'ye yardım girişini engelleyen radikal sağcı İsrailli üç grubun, internet üzerinden 200 bin dolara yakın bağış topladığı ortaya çıktı.

Amerikan haber ajansı AP ve İsrailli araştırmacı gazetecilik platformu Shomrim'in aktardığına göre, bağışlar Mother’s March, Torat Lechima ve Tzav 9 adlı radikal sağcı örgütler tarafından toplandı. 

Haberde, bağışların vergiden düşülmesinin sağlandığına dikkat çekilerek "Bu teşvik, ABD ve İsrail'in Gazze'ye sınırsız gıda, su ve ilaç girmesine izin verme yönündeki taahhütlerine ters düşüyor" dendi. 

Mother's March, İsrail merkezli bağış sitesi Givechack aracılığıyla 125 bin doların üzerinde para topladı. Grup ayrıca ABD ve İsrail merkezli bağış platformu JGive üzerinden de yaklaşık 13 bin dolar topladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayır kurumlarına yapılan bağışlar İsrail ve ABD'de vergiden düşülebiliyor.

Mother's March parayı doğrudan toplamıyor. Bunun yerine kendi adına fon toplayan Torat Lechima'yla birlikte çalışıyor. 

Bunlara ek olarak Tzav9 da JGive üzerinden en az 85 bin dolar bağış topladı. JGive, ABD ve İsrail'deki 1500'e yakın bağışçıdan toplanan paranın dondurulduğunu ve gruba verilmediğini savundu. 

Haberde, Tzav9'un geçen ay ABD tarafından yaptırım listesine alındığına ancak bağışların bu karardan sonra bile devam ettiğine dikkat çekildi. 

Söz konusu üç grup da yardım kamyonlarının Gazze Şeridi'ne girmesini engellemek için çeşitli yol kesme ve saldırı eylemleri düzenlemişti. Radikal sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de protestolara destek vermişti.  
 


Filistinlilerin hareket özgürlüğünü korumaya odaklanan İsrailli insan hakları örgütü Gisha'dan Tania Hary, Tel Aviv yönetiminin bu gruplara cezai işlem uygulamayarak ikiyüzlü bir politika izlediğini belirtip şunları söyledi: 

Bir yandan yardıma izin verdiğinizi söylerken diğer yandan bunu engelleyen grupların eylemlerini kolaylaştırıyorsanız, gerçekten yardım çalışmalarını önlemediğinizi söyleyebilir misiniz?

Haberde, İsrailli yetkililerin yorum taleplerine yanıt vermediği aktarıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Gazze'ye yardımların ulaştırılmasını sağlamaya kararlı olduklarını belirtirken, radikal sağcı grupların bağış çalışmalarına ilişkin yorum yapmadı. 


Independent Türkçe, Times of Israel, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU